Fransk gastronomi fylder i 'Nordens Paris': Men hvilke steder kan hvad?
'Nordens Paris' er fyldt med franskinspirerede menukort. Her kan du blive klogere på, hvad forskellige bistroer byder på.
Aalborgs restaurantscene er spækket med franske oplevelser og inspiration fra gastronomiens højborg. Det gælder både enkelte retter på diverse restauranter og de mere udprægede bistroer, som der også er en del af.
Men hvilket sted skal man vælge, hvis lysten efter de franske smage melder sig?
Elegant og ekstremt velsmagende
Sted: Bistro Dejavú, Ved Stranden 7D
Mad: Moderne fransk
Bistro Dejavú ligger hyggeligt trukket tilbage fra gaden inde i Simonis Gaard. På de varmere dage kan man tage plads i det utroligt hyggelige gårdmiljø, men også indenfor følger hyggen med.
Den mørke belysning krydret med levende lys, de lange tykke gardiner langs væggene og de bløde stole skaber en intim og varm stemning. Tjenerne er klædt i pæne uniformer og tager godt imod en, så snart man træder ind i restauranten. Begge dele bidrager til den elegante og lidt eksklusive stemning.
Maden er både til frokost og aften moderne fransk. Der er flere franske delikatesser på menuen som østers, frølår og snegle. Kokkene burger desuden en del trøffel, som er importeret fra Frankrig, og det samme er kaviaren.
- Vi prøver at lave moderne fransk bistromad, hvor vi tager udgangspunkt i rigtig gode råvarer. Nogle importerer vi fra Frankrig, mens andre er lokale for at holde det lidt nordjysk, siger ejer Mads Hyllested.
Retterne er ekstremt velsmagende og betjeningen er god, og så er Bistro Dejavú en af få bistroer, som også har åbent til frokost.
Stemningsfuld og særlig
Sted: Provence, Ved Stranden 11
Mad: Blandet fransk og andre nationaliteter
Provence har eksisteret siden slutningen af 80'erne, hvor den daværende ejer selv hentede store dele af interiøret i Frankrig. Gulvet, baren og lamperne er alt sammen importeret fra det land, som har inspireret menuen.
Det giver restauranten utrolig meget stemning, og i samspil med den franske musik, der spiller i et behageligt niveau ud af højtalerne, udsender omgivelserne tydelige franske fornemmelser.
Provence har både åbent til frokost og aften, og vil man have de mest franske retter, er det bedst at komme sidst på dagen. Frokostkortet er nemlig en blanding af både fransk og mere dansk mad.
- Til aften kan man få snegle, muslinger, confit canard, creme brulee, så det er klart der, det franske skinner mest igennem. Men vi forsøger altid at lave maden på et fransk niveau, siger indehaver Dennis Knudsen.
Stedet har en lang historie og er klart overlevet gennem årene af en grund.
Meget hyggelig og mad på et højt niveau
Sted: Rositas Bistro, Borgergade 20
Mad: Finere fransk
Rositas Bistro i Vestbyen formår at kombinere en utrolig hygge med en formel følelse. Stedets interiør, som er fyldt med billeder og blomster i kombination med de møntsrede tallerkner og små vaser på bordene giver en uformel og indbydende atmosfære, mens tjenernes service, uniformer og maden på tallerknerne klart dufter af en fin restaurant.
Restauranten har flere rum, så der er ikke så mange borde i hver og det giver en intim fornemmelse.
Maden byder på klassiske franske råvarer som fois gras, snegle, andebryst, moules frites og trøffel, som bliver tilberedt og anrettet smukt. Man fornemmer virkelig kærligheden til maden.
- Det var ikke tanken, jeg skulle have en fransk restaurant. Jeg lavede menuen ud fra, hvad jeg godt kan lide, og det viste sig så at blive meget fransk inspireret, siger ejer Johan Von Bülow.
Rositas Bistro har kun åbent til aften, hvor man enten kan bestille retter fra kortet eller få en helaftensmenu, hvor man får snacks, fire retter, petit four og tilhørende drikkevarer.
Solid mad og franske fornemmelser
Sted: Bistro V, Toldbod Plads 2
Mad: Blandet bistro og klassisk café
Den franske inspiration er tydelig hos Bistro V. Billederne på væggen, det store Eiffeltårn på baren, den franske musik og klinkerne på væggen, som man finder dem i metroen i Paris.
De levende lys giver en hyggelig atmosfære, og restaurantchefen svarer alle gæster med et høfligt 'ja tak'. Det er dog ikke stedet, hvis du vil have damaskduge og fine stofservietter. Stilen er mere nede på jorden, og du finder selv det bestik, du skal bruge, i en skuffe under bordet.
Der er heller ikke fine fornemmelser i maden.
- Vi laver klassiske danske og franske retter, men nok til den lidt rustikke side. Det er gedigne retter, man bliver mæt af, siger restaurantchef Marco Alvasi.
Og mæt bliver man. Den franskinspirerede quiche er velsmagende, bliver serveret på en varm tallerken og holder helt sikkert sulten for døren i adskillige timer.
Ud over den franske quiche er kortet en blanding af tatar, burgere, østers og fish 'n chips.
- Vi har lidt til alle, siger Marco Alvasi.
Måske netop af den grund var der allerede en god portion frokostgæster en halv time efter åbning.