Mange hjemløse undlader at stemme: - Der kan være meget langt fra varmestuen til valglokalet
Her ses to af de politikere, der deltog i valgarrangementet. Morten Ryom (S) og Melina Andersen (SF).
De er en befolkningsgruppe, som ofte bliver stigmatiseret og stemplet som outsidere. Men bare fordi man er hjemløs eller fast bruger af en varmestue, har man stadig samme ret til at stemme som alle andre.
Det var et anderledes vælgermøde, som Kirkens Korshærs varmestue i Aalborg dannede rammen om fredag eftermiddag.
Både folketingskandidater, flyers og valgplakater var godt nok på plads, men hvor den normalvis står på debat og spørgsmål fra publikum, var det snarere samtale, der prægede billedet i lokalet.
- For nogle af dem, der kommer i en varmestue, er det lettere at tingene kommer til dem, end at de skal træde over en eller anden dørtærskel, fortæller Lenette Schultz Nielsen, som er afdelingsleder for Kirkens Korshærs varmestuer i Aalborg og Nørresundby.
Mange stemmer ikke
Der er da også en helt særlig mening med, at folketingskandidaterne Morten Ryom (S), Marie Bjerre (V), Jens-Henrik Kirk (C) og Melina Andersen (SF) denne eftermiddag er mødt op på varmestuen.
For netop brugerne af varmestuer er nogle af dem, som sjældent benytter sig af deres demokratiske ret til at stemme ved et valg.
- Det at have en tro på, at man kan ændre noget, er meget lille, fordi man føler sig som en meget lille brik i et kæmpestort puslespil, fortæller Lenette Schultz Nielsen om den følelse, som ofte går igen hos brugerne af varmestuerne – og ofte får dem til at undlade at stemme.
Politikere lyttede
Men alle statsborgere i Danmark har som bekendt stemmeret. Også hvis man er hjemløs eller kommer fast på en varmestue. Så henover kaffe og flyers gik snakken fredag eftermiddag mellem kandidater og brugere.
Ikke så meget om de store politiske linjer, men snarere om det helt nære. Og det meste af tiden var det brugerne, der talte. Og politikerne, som lyttede.
- Eksempelvis talte jeg med en kvinde, som er hjemløs og har været det i mange år. Hun sover på gaden her i Aalborg og fortæller om, hvor utryg hun er ved det, siger Marie Bjerre (V).
For selvom politiske emner måske ikke synes at ligge lige for, når man træder ind i varmestuen på Søndergade, skal man ikke lede længe, lyder det fra en af de andre kandidater, Morten Ryom (S).
- Når man så tager snakken, er der jo masser af holdninger til alt lige fra busser til, hvorvidt militæret skal have ubåde igen, siger han.
Udover muligheden for at hilse på nogle af folketingskandidaterne fredag eftermiddag, holder varmestuen under Kirkens Korshær også valgfest på valgdagen – ligesom personalet vil gøre hvad de kan for at hjælpe brugerne af varmestuen med at afgive deres stemme, hvis de har lyst.