Makabert fund: Massegrav fundet midt i Aalborg
Foto: Lasse Dieckmann
En massegrav fra omkring 1500-tallet er fundet i Aalborg i forbindelse med udgravningerne til et byggeri.
"Bønder, tømrer, jyske knejte, nu skal vi sejre i grevens fejde" - sådan lyder den gennemgående linje i sangen "Skipper Klements Morgensang", der er skrevet af Ebbe Kløvedal, og som handler om Skipper Klement og hans bondehærs kamp mod Johan Rantzau i grevens fejde tilbage i 1534.
Og den del af historien er netop kommet til overfladen inde midt i Aalborg. Her har arkæologer nemlig gjort et makabert fund i jorden under byen i forbindelse med et byggeri på hjørnet i Tiendeladen og Vingårdsgade i Aalborg.
- Jamen, det vi har her, det er jo sådan set en massegrav kan man sige. Det er formodentligt de sørgelige rester af de faldne efter det slag, den storm på Aalborg, der var i 1534 i forbindelse med grevens fejde, fortæller Kenneth Nielsen, der er middelalderakæolog ved Nordjyllands Historiske Museum.
Skipper Klement og hans hær tabte slaget mod Johan Rantzau, så det er formegentlig hans tropper, der ligger i graven.
- Så det er da nærliggende at tro, at det er dem, der er kommet heri. Så i bund og grund er det bønder, tømrer og jyske knejte, fortæller Kenneth Nielsen.
Tydelige tegn på vold
Grunden til, at Kenneth Nielsen mener, at skeletterne er fra 1534, er, at der er fundet andre materialer og rester i området fra tidligere udgravninger, der er blevet dateret til den tid. Og så er der tegn på kamp.
- Der er flere steder, hvor der er helt skarpe hug, der har kløvet kranierne eller har efterladt skarpe sport efter et hug, der ikke er helet op igen, som det ville gøre, hvis ikke det havde været dræbende, fortæller Kenneth Nielsen.
Lige nu har Kenneth Nielsen gravet jordiske rester af syv personer frem af det lille hul på cirka to gange 1,5 meter.
- Vi er kun cirka halvejs med at udgrave dem, der ligger hernede. Så det kan nemt blive til flere, fortæller Kenneth Nielsen.
Nu skal Kenneth Nielsen have skeletterne adskildt, så alle skeletterne kommer på i så hel forfatning så muligt, og så hvert skelet kun består af de knogler, der rent faktisk hører til netop det skelet.
- Så nu skal jeg i gang med lidt af et puslespil. Men så skal de op, og så vil de komme til at blive en del af vores samling af historiske og forhistoriske skeletter, fortæller Kenneth Nielsen.
Massegraven blev faktisk fundet allerede i uge 14, men Nordjyllands Historiske Museum har valgt at vente med at offentliggøre fundet, før alle knoglerne er kommet op af hullet, så fundet ikke blev forstyrret af nysgerrige nordjyder. Så hvis man vil se skeletterne må man gøre det, når de kommer på udstilling på museet.
Der blev i alt fundet skelet-dele fra 10 forskellige individer.