Mænd er for dårlige til at gå til lægen
Henrik Christensen reddede sit eget liv, da han besluttede at få et kontroltjek ved lægen.
Ifølge både Danmarks Statistik og Selskab For Mænds Sundhed er mænd for dårlige til at gå til lægen – selv med små ting. Et billede, som både en praktiserende læge og Aalborg Kommune nikker genkendende til. Men en rutinekonsultation kan være med til at redde liv.
Da Henrik Christensen fra Langholt i 2011 gik til lægen, regnede han med, at han bare skulle have lidt penicillin for en kold lungebetændelse. Han havde tøvet med at tage af sted, men lod sig overtale af sin kone og gik til lægen.
- Jeg blev sådan prikket lidt og fik at vide: ’Afgang!’, siger han og konstaterer:
- Og det var jo godt nok!
For da lægen undersøgte Henrik og lyttede på ham med et stetoskop, gjorde han en bekymrende opdagelse. Lægen kunne gennem stetoskopet høre en hvislende lyd. Det vender vi tilbage til.
Mænd går ikke til lægen
Ifølge Danmarks Statistik stod kvinderne i 2017 for 60 procent af alle lægebesøg i Danmark. Det til trods for, at mænd har 10 procent højere risiko for at udvikle eksempelvis kræftsygdomme end kvinder.
Alligevel er mænd, der nødigt går til lægen, noget, som Hasse Kristensen, praktiserende læge i Aalborg, sagtens kan nikke genkendende til.
- Mænd føler sig ofte ikke godt tilpas hos lægen og vil gerne ud af døren – nærmest inden de er kommet ind, fortæller Hasse Kristensen, der har haft klinik i Hasseris i 21 år.
- Ofte synes manden, at ’det kan han næsten ikke være bekendt at komme med. Det er en bagatel.’ Men i nogle tilfælde er der faktisk symptomer, som skal tages hånd om og kræver nærmere undersøgelse, siger han.
Kommunen leder efter syge mænd
Problematikken med mænd, der ikke ret gerne sætter fødderne i konsultationen hos lægen, kender man også udmærket hos Aalborg Kommune, hvor sundhedsrådgivere de seneste 10 år har tilbudt sundhedssamtaler til ansatte i virksomheder i kommunen.
Målet er at tage for eksempel livsstilssygdomme i opløbet. Og i denne uge har de aktivt opsøgt mænd på eksempelvis byggepladser i byen.
Mænd føler sig ofte ikke godt tilpas hos lægen og vil gerne ud af døren
Hasse Kristensen, praktiserende læge
- Vi møder rigtig mange, som på en eller anden måde har brug for at få hanket op i egne vaner. Det kan være rygevaner eller den måde, hvorpå man er fysisk aktiv, fortæller Inger Kjelgaard, sundhedsrådgiver ved Aalborg Kommune.
For Henrik Christensen endte et rutinebesøg ved lægen med at redde hans liv. Den hvislende lyd stammede fra en utæt hjerteklap. I sommeren 2014 fik han indopereret en kunstig hjerteklap af titanium på Aalborg Universitetshospital.
Var han ikke blevet opereret, ville han næppe være i live i dag. Derfor er budskabet fra den 53-årige familiefar også klart til de mænd, der måtte tøve med et besøg hos lægen.
- Jeg tror, at min historie fortæller budskabet ret tydeligt – at det godt kan betale sig, siger han.