Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lovens lange snude: Ivan skal være politihund

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Ivan sammen med hundefører Casper Jacobsen fra Nordjyllands Politi

Den sorte schäferhvalp Ivan er Nordjyllands Politis seneste våben i kampen mod de kriminelle. Og den er ret nuttet. Endnu i hvert fald.

- Han har allerede smadret en lampe, lyder det fra hundefører Casper Jacobsen, da TV2 Nord besøger Ivan for første gang. På det tidspunkt har hvalpen, der kommer fra en kennel på Falster, været i Nordjylland i mindre end et døgn. 

Ivan er en såkaldt sort schäfer og hvalpen, der blot er otte uger gammel, skal efter planen arbejde de næste mange år som politihund ved Nordjyllands Politi. 
TV2 Nord har fået lov til at følge hvalpen helt tæt, fra den starter på arbejde og indtil den forhåbentlig kan godkendes som politihund. 

Ivan hjemme i haven i Frederikshavn. Han er lidt af en røver, men har alle de rigtige egenskaber til at blive patruljehund. Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Men inden Ivan når så langt er der masser af faldgruber, hvor det kan gå galt. 
Allerførst er der hvalpetesten, som foregår på kennelen, hvor hvalpene opdrættes. Her undersøger politiet, hvilke hvalpe der har modet, nysgerrigheden og mentaliteten til at blive patruljehund. Den første test klarede Ivan i fin stil.
Den næste test foregår, når hvalpen er cirka et halvt år gammel. Det er den såkaldte "mentaltest", hvor hvalpen skal vise, at den er både modig, klog, velopdragen og tør arbejde i fremmede miljøer.
Klarer Ivan den test, går han direkte videre til dyrlægekontrollen. Klarer han ikke mentaltesten slutter drømmen om at arbejde for politiet med det samme.
Den efterfølgende dyrlægetest er også en stop-prøve. Klarer Ivan ikke røntgenbilleder, blodprøver og test af knogler og led er det også slut. 

Fakta om politiets patruljehunde

Hvad bruges en patruljehund til?

Politiet i Danmark har siden 1907 brugt hunde til forskellige opgaver. I dag bruges hundene til at søge efter savnede eller eftersøgte personer, og til at lede efter blod, spyt, sæd, hår og andre spor, som mennesker efterlader på skades- eller gerningssteder.
Hundene bruges også, når en gerningsmand skal standses og ikke efterkommer politiets ordre om at stoppe.

Hvilke racer anvendes?

En patruljehund er oftest af racen schæfer, men der er også set eksempler på, at blandt andre rottweiler, dobermann, riesenschnauzer og malinois er blevet godkendt.
Alle patruljehunde er hanhunde. Årsagen er, at hanhunde ofte ”puster sig op” overfor hinanden, hvis der kommer en tæve ind i flokken, og det kan forstyrre arbejdet.

Hvordan udvælges hvalpen?

Det er hundeføreren selv, der, sammen med en erfaren kollega, vælger sin hvalp og forhåbentligt kommende kollega for de næste mange år. Føreren kigger især efter hvalpens byttedrift, nysgerrighed og selvstændighed. Derudover skal den være meget aktiv. Hvalpen observeres, og der laves nogle øvelser med en klud og en bold, som hvalpen skal have lyst til at lege med.

Hvordan foregår træningen?

Hundeførerne skal selv træne deres hunde til daglig. I løbet af tjenestetiden skal hund og fører hvert andet år 14 dage forbi Politihundeskolen i Farum, hvor deres træning bliver udbygget, og hvor nye metoder kan tages i brug.
I Danmark trænes patruljehundene med såkaldt operant indlæring. Det betyder, at hunden lærer gennem positiv forstærkning. Gør hunden det, man vil have den til, får den ros, så den gerne vil gøre det igen. Laver den fejl, bliver den ignoreret.

Hvordan bliver hundene testet?

Det tager flere år at træne en politihund, men tidligst efter et halvt år skal den mentaltestes. Her skal den vise mentalt overskud, robusthed, nysgerrighed og evnen til at stresse af hurtigt, hvis den er blevet forskrækket. Under testen udsættes hunden blandt andet for pludselig støj samt synsindtryk og personer, der for en hund virker truende. Den bliver bedømt som egnet eller ikke egnet. Er hunden ikke egnet, kan den i nogle tilfælde leveres tilbage til opdrætteren, eller også kan den blive ganske almindelig familiehund i en anden familie end politimandens.

Hvordan bliver hundene godkendt?

Tidligst når hunden er 12 måneder, kan den godkendes endeligt. Her bliver den testet i lydighed, rundering, sporsøgning og magtanvendelse. Hunden kan enten bestå eller ikke bestå. Består den ikke, får den én chance til.

Er hundene på forskellige niveauer?

De danske patruljehunde er inddelt i tre grupper.
I Gruppe 1 er de mest rutinerede hunde og hundeførere, og det kræver meget træning og en hund med de rette evner at komme hertil. Hundene er typisk mellem fire et halvt og otte år gamle, når de kommer op i Gruppe 1, men langt fra alle patruljehunde når dertil. Hundene i denne gruppe anvendes især på gerningssteder efter alvorlige forbrydelser, hvor de søger efter biologiske spor og andre spor.

Gruppe 2-hundene er ”basishundene” i politiet. De må løse alle opgaver på nær søgning efter alvorlige forbrydelser. De må altså deltage i patruljearbejde, søge efter gerningsmænd og effekter efter forbrydelser, og lave humanitære eftersøgninger.

Alle hunde begynder i Gruppe 3, og må her bruges til patruljeopgaver men ikke til eftersøgninger.

Hvor bor hundene, når de har fri?

Alle politiets hunde bor hjemme hos hundeføreren, hvor de fungerer som almindelige familiehunde, når de har fri.
For de fleste hundeførere er det en livsstil at være hundefører. Meget af træningen foregår i fritiden, så hunden bor i hjemmet og er ofte med, når familien tager på ferie, og arbejdet kan foregå på skæve tidspunkter. Derfor kræver jobbet, at familien også er indstillet på det.

Hvad sker der med hunden, når den går på pension?

De fleste patruljehunde bliver pensioneret i otte-ni års alderen.
Mange hundeførere har på forhånd lavet aftaler med venner og familie om, at deres pensionerede patruljehund kan tilbringe sit otium hos dem. Det er synd at beholde den gamle hund, hvis hundeføreren anskaffer sig en ny hvalp, der skal med på arbejde hver dag, mens den gamle må blive hjemme.
I nogle tilfælde er det mest humant at aflive hunden, hvis den er træt og slidt efter mange års politiarbejde.

Hvilke andre hunde bruger politiet?

Politiet bruger også hunde til at lede efter narkotika og sprængstoffer. Blandt narkotikahundene er der flest af racen labrador, men også visse terriertyper er blevet godkendt. Sprængstofhundene er også oftest labrador, men her er der også mange engelske springer spaniels.
Senest har politiet også fået såkaldte "vandhunde", der er i stand til at lokalisere lig under vandet. Lighunde fra Sverige så man blandt andet indsat under den såkaldte "Kim Wahl sag".

Kilde: politi.dk

Ivan er en lille fyr, men ender med at være en stor sort schäferhan på over 35 kilo. Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

- Der er meget arbejde i at lave en politihund, så det vil være rigtigt trist, hvis Ivan ikke bliver godkendt, men lige nu er der intet der tyder på, at han ikke kan blive politihund. Tværtimod, forklarer hans hundefører Casper Jacobsen. 

Casper Jacobsen er til dagligt leder af hundeafdelingen ved Nordjyllands Politi, så udover at træne den lille hvalp, har han også det daglige ansvar for de nordjyske politihunde og deres førere. Til dagligt bor han i Frederikshavn, så det gør Ivan også. Når altså han ikke er med sin "far" på arbejde. 

- Det er rigtigt fint at have hund selv, når man er leder af hundeafdelingen. Jeg har været hundefører i mange år og ved, at det gør en forskel i dagligdagen, når man selv oplever de udfordringer som kollegerne og deres hunde kommer ud for, forklarer Casper Jacobsen. 

Ivan på vej på patrulje med hundefører Casper Jacobsen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Indtil Ivan bliver godkendt som politihund, kører han med på patrulje sammen med en uddannet hund. På den måde kan han træne realistisk, mens det er den godkendte politihund, der løser det egentlige arbejde. Udover patruljerne skal Ivan igennem en masse træning. Som helt lille i lydighed og det at arbejde i forskellige miljøer. Senere kommer træningen i at gå spor og stoppe forbrydere der forsøger at flygte. Og hvis alt går vel, kan Ivan bestå prøven til patruljehund inden han bliver et år gammel. 

Serien hvor TV2 Nord følger Ivan forventes at komme på TV2 Nord SALTO til efteråret. 


Lukning af fabrik løser udfordring hos konkurrent

Foto: Outline Vinduer

Fire medarbejdere er indtil videre skiftet fra den ene dørproducent i området til den anden.

I slutningen af august blev det meldt ud, at den dørproducent Jeld-Wen til nytår lukker sin fabrik i Løgstør efter 43 år. Det drager vindues- og dørfirmaet Outline Vinduer i Farsø nu nytte af.

De har nemlig indtil videre overtaget fire af de cirka 150 medarbejdere hos Jeld-Wen, som står til at miste deres job som følge af fabrikslukningen. Det fortæller Outline Vinduer i en pressemeddelelse.

- Jeld-Wen har været meget proaktive i forhold til at hjælpe folk videre, og det er virkelig glædeligt at se, når virksomheder gør en indsats som denne for at afhjælpe en ellers trist situation med produktionslukning. Vi har via deres jobmatch også været i kontakt med mange flere potentielle nye medarbejdere, som vi godt kunne være klar til at ansætte, så snart højsæsonen begynder igen, siger fabrikschef i Outline Vinduer, Michael Hejlesen.

Svære at finde

Gitte Jensen fra Vilsted er en af de medarbejdere, der er skiftet til den konkurrerende vindues- og dørproducent. Hun var i lære som maskinsnedker hos Jeld-Wen og får nu mulighed for at fortsætte sin uddannelse hos Outline Vinduer.

- Det var selvfølgelig en rigtig ærgerlig nyhed, da vi fik at vide, at vi ikke længere kunne arbejde ved Jeld-Wen, som ellers har været en god arbejds- og læreplads. Men virksomheden gør heldigvis meget for at få folk i job, og jeg er selv utrolig glad for at være kommet så hurtigt videre, siger hun og fortsætter:

- Jeg bor med min mand og tre børn, og derfor havde jeg heller ikke råd til at være arbejdsløs - og jeg nåede da også at overveje, om jeg kunne risikere at skulle droppe ud af uddannelsen. Heldigvis har Outline været meget fleksible i forhold til at finde en god løsning, siger Gitte Jensen.

Outline Vinduers fabrikschef glæder sig - trods de ærgerlige omstændigheder - over, at han har fået to maskinsnedkerlærlinge mere i produktionen.

- Vi oplever til tider, at vi skal kæmpe en del for at få maskinsnedkere og maskinsnedkerlærlinge, og det er vigtige kompetencer for os at have i huset. Derfor glæder vi os også meget over, at vi nu - udover de to lærlinge, vi allerede har - kan tilføje to mere til produktionen. De er allerede kommet rigtig godt fra start, siger Michael Hejlesen.


Borgerservice til Sæby-patienter uden MitID: - Ring på onsdag

Foto: Google Maps, grafik af Mie Leonora Heiberg

Patienter uden MitId kommer bagest i køen til at vælge læge, lyder bekymringen fra pårørende. Men borgerservice har løsning klar.

- Det er under al kritik.

Sådan lyder det prompte fra Christina Jensen. Hendes 79-årige far Kaj Jensen er én af de patienter, der er tilknyttet Lægehuset Sæbygårdvej i Sæby, og som onsdag i næste uge skal søge læge på ny.

Problemet er, at hendes far er fritaget for MitID.

- Han har ikke prædikatet som senil, men han er tæt på. Så han har brug for min hjælp, siger datteren.

Hun frygter derfor, at han og flere andre som ham bliver tilsidesat, når der 27. november klokken 9.00 åbnes op for, at lægehusets cirka 4850 patienter får mulighed for at søge ny eller eksisterende læge.

Det sker, fordi lægehuset på grund af lægemangel reducerer antallet af patienter til 4000. Patient-pladserne vil blive fordelt efter 'først til mølle'-princippet.

- Så kommer alle dem uden MitID bag i køen. De er jo fuldstændig på Herrens mark de her mennesker. Der er mange rigtig svage mennesker, som ikke kan få samme hjælp, som jeg kan give min far, siger Christina Jensen.

Og det kan i værste fald betyde, at hendes far komme til at få langt til læge og skal have hjælp med transport, lyder bekymringen.

Kan ringe ind

Men det maner chef for Center for Kultur og Borgerservice i Frederikshavn Kommune, Steen Lindgaard, til jorden. De patienter, der er frataget for MitID, kan nemlig ringe ind og ordne sagen.

- Alle patienter i lægehuset har modtaget information fra Region Nordjylland om, at man kan kontakte kommunen telefonisk, hvis man ikke er i stand til at lave lægeskift digitalt, skriver han i en mail til TV2 Nord.

Sådan gør Sæbygårdvej-patienter uden MitID:

  • Ring til Borgerservice på kommunens hovednummer 98 45 50 00, 27. november mellem 9.00-12.00. Det er ikke muligt at lave lægeskiftet før.

  • Efter klokken 12.00 kan du ringe til den digitale hotline, der er åben til klokken 20.

  • Pårørende har mulighed for hjælpe telefonisk. Borgerservice skal dog sikre, at den som skal skifte læge er indforstået. For eksempel ved at der er oprettet en fuldmagt – enten skriftligt eller digitalt.

  • Hav dit sygesikringsbevis klar, når du ringer.

Har ikke fået besked

Det er gode nyheder for Christina Jensen, der ellers har fået flere forskellige ting at vide, når hun har ringet til kommunens borgerservice om sagen.

Her fik hun i første omgang at vide, at hendes far skulle møde fysisk op på borgerservice i Sæby 28. november, altså dagen efter, der var åbnet digitalt op for lægesøgningen.

I anden omgang har hun dog også fået at vide, at hun kan få håndteret hendes fars lægevalg over telefonen 27. november.

Men den besked har de altså ikke fået andre steder.

- Jeg har været forbi min fars postkasse her til morgen, der lå ikke noget, så det var heldigt, at jeg ringede igen, siger hun.

Steen Lindgaard vil ikke kommentere på den konkrete sag, men har sendt TV2 Nord det pågældende brev, borgerne skulle have modtaget fra Region Nordjylland og lægehuset. Til dem uden MitID skulle beskeden ligge i form af et fysisk brev i deres postkasse.

Brevet fra Region Nordjylland

Din nuværende lægepraksis, Lægehuset Sæbygårdvej, skal pr. 01.02.2025 have reduceret antallet af patienter. Du skal derfor vælge lægepraksis.

Lægehuset Sæbygårdvej videreføres på samme adresse

Du kan vælge mellem Lægehuset Sæbygårdvej eller en anden lægepraksis, der har åben for tilgang af patienter.

Vær opmærksom på at du gebyrfrit kan vælge lægepraksis i perioden fra og med den 27.11.2024 kl. 9.00 til og med den 17.12.2024. Valg af lægepraksis er kun gebyrfrit, hvis du vælger med virkning pr. 01.02.2025.

Du beholder din nuværende lægepraksis indtil da.

Valg af lægepraksis registreres i den rækkefølge valget foretages. Bliver Lægehuset Sæbygårdvej fyldt inden 17.12.2024, vil du ikke længere kunne tilmelde dig denne, men må vælge en anden lægepraksis med åben for tilgang af patienter.

På borger.dk/valg-af-læge kan du se, hvilke lægepraksis du kan tilmelde dig. Hjemmesiden viser dine aktuelle valgmuligheder og opdateres løbende.

Du skal vælge lægepraksis elektronisk med MitlD via borger.dk/valg-af-læge eller din kommunes hjemmeside.

Har du ikke mulighed for at vælge lægepraksis elektronisk, skal du i stedet ringe til din kommune. Valg af lægepraksis kan ikke ske ved henvendelse til regionen.

Hvis du ikke inden den 18.12.2024 har valgt lægepraksis, tildeler kommunen dig en lægepraksis.

Journal
Din journal vil automatisk blive overført til din nye lægepraksis.

Hvis du ikke ønsker din journal overdraget til din nye lægepraksis, kan du i forbindelse med dit valg af lægepraksis afkrydse i "Min læge skal ikke have overdraget journal". Din journal vil herefter blive overført til og opbevaret hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sundhedskort

Dit nye sundhedskort vil blive sendt til dig med posten. Dit gamle kort skal klippes itu efter 01.02.2025.

På vegne af

Region Nordjylland

Steen Lindgaard lover samtidig, at borgerservice sidder fuldstændig klar til at hjælpe, når telefonerne åbner klokken 9.00 den 27. november.

- Frederikshavn Kommune har indsat ekstra ressourcer til at håndtere ekstraordinært mange opkald, og der er afsat ekstra ressourcer til sagsbehandlingen for de borgere, der ikke har MitID, lover han.


Minister søgte svar på miljøproblem hos nordjysk fisker

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Nordjysk fiskeskipper fortalte fredag fiskeriministeren om sine nye fiskeredskaber.

Fiskeskipper Johnny Pedersen fra Hirtshals har taget nye redskaber i brug for at fiske mere skånsomt, og fredag viste han teknologien frem for fiskeriminister Jacob Jensen (V), der besøgte den nordjyske havn sammen med flere andre folketingsmedlemmer.

- Jeg er rigtig interesseret i, at vi kan udvikle et godt og robust fiskeri i Danmark med de mange arbejdspladser, der følger med, men hvor vi også samtidig udvikler erhvervet på en måde, så man også passer endnu bedre på havmiljøet og havbunden, siger Jacob Jensen (V), der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Se interview med ministeren her:

Slæber ikke på bunden

Det er såkaldte flydedøre, Johnny Pedersen i de seneste måneder har haft monteret på sit fartøj HG 281 Elin, som ministeren var kommet for at se. Tidligere brugte han redskaber, der slæber langs havbunden ved fiskeri med bundtrawl, men de nye trawldøre flyder cirka en meter over havbunden.

- Jeg forventer ikke, at vi fanger mindre ved at bruge sådan nogle døre, har fiskeskipperen tidligere fortalt til TV2 Nord.

- Det er rigtig interessant at opleve, hvordan man netop udvikler på redskaber, som i mindre grad rammer havbunden, men hvor man stadigvæk kan opretholde fiskeriet. Så det vil jeg selvfølgelig tage med videre i de politiske forhandlinger, der skal ske her om kort tid, siger Jacob Jensen (V).

For Johnny Pedersen betyder overgangen til flydedøre, at han kan spare 70.000 liter brændstof om året og udlede 178 tons mindre CO2. Fiskeriministeren håber, at man i den kommende tid også kan blive klogere på de miljømæssige fordele.

- Der skal selvfølgelig være et bedre datagrundlag, men det er ikke mere nyt, end der også er nogen ude i den store udland, som allerede bruger det. Vi skal blive endnu bedre til at kende det i Danmark på danske forhold, og vide, hvor effektivt det er til at fiske, men også i forhold til at passe bedre på havbunden, siger Jacob Jensen.


Nomineret til Reality Awards: Dolken og Knaldperlen er for alvor tilbage

De to reality-konger er nomineret til Årets Comeback, med programmet 'Fedt mand - tur!'.

I sommers gjorde de to gæve nordjyder Martin Vinther og Walid Bechara comeback, da de havde premiere med TV-programmet 'Fedt mand - tur!'

Og det er bemærket i branchen. Makkerparret har nemlig sikret sig en nominering til årets Reality Awards.

- Jeg synes, det er super fedt, at vi er blevet nomineret til Årets Comeback – det er kun grineren, siger Walid om nomineringen.

Blandede følelser omkring comeback

De to reality-konger havde forskellige følelser om deres comeback. Faktisk krævede det de helt gode overtalelsesevner at få makkerparret tilbage på skærmen.

Det tog nemlig over et år at overtale dem til et TV-comeback efter knap 10 års pause fra skærmen.

- Det har fandeme været sjovt, men også nervepirrende at være tilbage. Vi har jo været gemt lidt væk under Me Too, og der var vi lidt dem, man ikke måtte lege med. Så jeg var spændt på, om folk var klar til at lege med os igen, og det er jeg da ualmindeligt taknemmelig for, at de var, siger Martin Vinther, der er bedre kendt som Dolken.

Walid havde derimod nemt ved at skulle tilbage på skærmen.

- Jeg føler faktisk ikke rigtigt, at jeg har været væk fra at lave TV, selvom jeg egentlig har været væk i 10 år, fortæller Walid, der også går under navnet Knaldperlen.

Vil have guldet med hjem

Tilrettelægger Josefine Blicher Brader, der fik idéen om at lave et program med Knaldperlen og Dolken er meget glad for, at comebacket anerkendes.

- Jeg synes, at nomineringen af Walid og Martin til Årets Comeback er meget fortjent. De er i mine øjne et legendarisk makkerpar, som er helt fantastiske på TV, og jeg er meget glad for, at de sagde ja til at lave 'Fedt mand – tur!' med os, siger hun.

De to realitystjerner synes, at modtagelsen af TV-programmet er gået over al forventning, og spår deres vinderchancer til at være gode.

- Når vi alligevel skal derover, så kan vi ligeså godt gå efter guldet, siger Dolken.

- Jeg håber, at vi vinder, siger Knaldperlen.

Du kan se 'Fedt mand - tur!' via linket her.


18-årig erkender at have dræbt 13-årig pige

Anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi rejser nu tiltale mod den mand, der i marts 2024 blev sigtet for drabet på en 13-årig pige i Hjallerup.

En 18-årig mand, som har været sigtet og varetægtsfængslet siden marts, tiltales for at have dræbt en 13-årig pige i Hjallerup.

Det oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Den 13-årige blev dræbt 11. marts 2024. Her modtog Nordjyllands Politi klokken 22.10 en melding om, at en svært tilskadekommen person var fundet i Hjallerup.

Da patruljerne og ambulancen ankom, fandt man en svært tilskadekommen 13-årig pige, som kort efter blev erklæret død.

Lang efterforskning

Ganske kort tid efter anholdt politiet en dengang 17-årig mand samt en 13-årig pige. Den 13-årige blev løsladt kort efter, da hun ifølge politiets undersøgelser ikke havde noget med forbrydelsen at gøre. 

Anklagemyndigheden rejser nu tiltale mod den nu 18-årige mand.

- Selvom den tiltalte blev sigtet umiddelbart efter drabet og processen i den henseende var kort, så har det krævet en langvarig og tilbundsgående efterforskning for at fastslå hændelsesforløbet, gennemgå vidneudsagn og analysere de tekniske spor i sagen. Det er politiet nu i mål med og anklagemyndigheden har nu på baggrund af resultatet af efterforskningen rejst tiltale i sagen, siger specialanklager ved Nordjyllands Politi, Mette Bendix.

Erkender drab

Den 18-årige blev ved grundlovsforhøret sigtet for at have udsat den 13-årige pige for kvælning og have dræbt hende ved flere slag i hovedet med knyttet hånd og en mursten. Han blev desuden sigtet for at have voldtaget hende.

Ved grundlovsforhøret tilstod den i dag 18-årige mand grov vold med døden til følge, men ikke drab. Men nu ser sagen anderledes ud, fortæller hans forsvarsadvokat Mette Grith Stage til TV 2.

- Min klient erkender drab. I grundlovsforhøret havde vi ikke så meget tid til at gennemgå sagen. Nu har vi gennemgået materialet, og jeg har forklaret ham om forsætbegrebet. Ud fra det er vi blevet enige om, at det er en erkendelse af drab, siger hun til TV 2.

Den 18-årige nægter sig fortsat skyldig i voldtægt.

Sagen kører ved Retten i Hjørring, men er endnu ikke berammet.