Lis har kælet for sin have i 30 år: Nu jævner Staten den med jorden
Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord
Lis Andersen har selv anlagt haven, som den ser ud i dag med blomsterbar, sø og vildmarksbad.
Lis Andersen tvinges fra sin ejendom, men har ikke selv indflydelse på erstatningen.
Kanterne på græsplænen står snorlige, murene på både hus og skur er fejlfrit hvidkalket, og overalt i den store have er der små hyggelige oaser - blomsterbaren, hængekøjen, øen i søen med det lille bord under træet, for ikke at nævne vildmarksbadet. Det hele er fint hegnet ind af de meterhøje træer.
I 30 år har 80-årige Lis Andersen boet på landejendommen udenfor Hvorupgård og plejet og forbedret den både inde og ude. Men snart er det slut. For det hele skal jævnes med jorden, og Lis tvinges ud.
- Jeg elsker at bo her. Det er et smørhul. Men det kan jo ikke hjælpe noget, når der kommer en tredje limfjordsforbindelse, så bliver man jo smidt ud, siger Lis Andersen.
Selvom det er Den Tredje Limfjordsforbindelse, der tvinger Lis ud af sit hjem, er det en helt anden vej, der skal gå gennem Lis' grund. Limfjordsforbindelsen gør det nemlig umuligt for en lodsejer i nærheden at komme til sin jord, derfor laves der en vej netop der.
Se billeder fra Lis' smukke have her:
Da det stod helt klart, at hun ikke kunne blive boende, tog hun selv kontakt til Vejdirektoratet for at blive forhåndseksproprieret, som det hedder, når man tvinges fra sin grund, men selv vælger, at det skal ske hurtigst muligt.
- Jeg tænkte, at jeg måtte hellere gøre det, mens jeg stadigvæk kan og kan flytte og sådan noget, siger Lis.
Der er bare en ting, der står i vejen: prisen.
Ekspropriation
Ekspropriation betyder tvungen afgivelse af ejendomsret til sin ejendom eller til en del af ejendommen. Hvis et byggeri - for eksempel et vejbyggeri - er af almen interesse for landets borgere, har det offentlige ret til at ekspropriere den jord, der skal bruges til arbejdet. Lodsejeren, der bliver eksproprieret, har ret til erstatning. En ekspropriation kan omfatte, at man skal afstå fast ejendom og/eller at ejendommen bliver pålagt begrænsninger (servitutter). Det er den uvildige Ekspropriationskommission, der afgør om en ejendom skal eksproprieres og erstatningens størrelse.
Kilde: Vejdirektoratet
Den velholdte ejendom er ifølge Lis Andersen vurderet af en ejendomsmægler til halvanden million kroner, og den offentlige ejendomsvurdering lyder på 1,6. Vejdirektoratet vil kun give en million kroner.
- Jeg tog telefonen med det samme og sagde: 'Det kan I virkelig godt glemme det der', siger Lis Andersen.
Ifølge Vejdirektoratet har den offentlige ejendomsvurdering ikke noget med prisen i almindelig handel at gøre, de mener også, at der nogle gange ligger helt forskellige ejendomsmæglervurderinger på samme ejendom.
- Udgangspunktet er prisen i handel og vandel. Mange af de huse på vores motorvejsprojekter er jo forskellige. Så det er en eller anden form for avanceret ejendomsmæglerarbejde, hvor man kigger på udbud og efterspørgsel, siger Michael Larsen, der er chefkonsulent ved Vejdirektoratet.
Ifølge Lis er vurderingen helt skæv i forhold til, hvad andre ejendomme er vurderet til.
- Der er fire eksproprieret ovre på Skelvej, de har fået 13.000 kroner per kvadratmeter. Hvorfor skal jeg så kun have 8000 kroner?
Lis har efterfølgende fået en ny pris på 1,1 millioner kroner fra Ekspropriationskommission. Men da parterne stadig ikke er enige, var Taksationskommissionen i denne uge forbi for at lytte til både Lis Andersen og Vejdirektoratet og komme med deres bud.
Hvor svært er det generelt at nå til enighed med borgere, der skal eksproprieres?
- Det er oftest ret let. Vi har haft 13 sager på Den Tredje Limfjordsforbindelse om hele ejendomme, og det her er den første, som bliver behandlet af taksationskommissionen, siger Michael Larsen.
I de 30 år Lis har boet på ejendommen har hun lavet adskillige forbedringer på hus og have.
- Deres pris svarer cirka til, hvad jeg har brugt på den gård. Hvad så med den pris, jeg har givet for den? Jeg har afleveret papirer på alt, hvad jeg har fået lavet herude, siger Lis.
Forbedring Lis har lavet på ejendommen
Blandt andet:
Ny skorsten
Ny kloak
Slået spisestue og køkken sammen
Nyt gulv i flere rum
Nye vinduer og døre
Udnyttet loftetagen med toilet og opholdsstue
Bygget tagterrasse
Oliefyr udskiftet med jordvarme
Anlagt den store have, som den ser ud i dag
Lejer i eget hjem
Besøget af kommissionen var lidt af et tilløbsstykke for naboerne, som Lis havde inviteret. De håbede alle at få nogle svar om fremtiden for deres ejendomme.
- Om ikke ret lang tid er det jo os, der står i samme situation. Vi skal også eksproprieres, men vi kan ikke få svar på, hvilke principper de går ud fra. Ejendomsvurderingen tager de ikke hensyn til, handler, der er lavet i området, vælger de selv, hvilke handler de vil kigge på. Vi ved jo ikke, hvad vi står med, den dag de kommer, siger naboen Helle Sørensen.
Både Lis Andersen og naboerne er i tvivl om, om det bliver muligt for pengene at kunne flytte i noget tilsvarende, som, de ellers mener, er kravet for prissætningen.
Om en måneds tid kommer kommissionens vurdering. Men allerede første september skal ejendommen overgå til Vejdirektoratet. Herefter kan Lis leje ejendommen i et år til cirka tre gange så meget månedligt, som hun betaler for at bo der i dag. Lejen fastsættes efter markedet.
Ønskescenariet for Lis er at få den pris, som hun selv har hørt en ejendomsmægler vurdere ejendommen til, i erstatning. Hun tør dog ikke sætte forhåbningerne alt for højt.
- Jeg er jo blevet skuffet to gange.
Allerhelst ville hun gerne blive på gården resten af sit liv.