Lauras servicehund blev afvist i bussen, og hun er ikke alene

Foto: Caroline Monin / TV2 Nord

Selvom det bygger på en dum fejl, fortæller handicaporganisationen, at det er et kendt problem.

- Jeg kan ikke gå ud ad en dør uden hende.

Sådan lyder det fra 29-årige Laura Bach. Hun har autisme og angst, og er blevet bevilliget en servicehund af kommunen.

Man ser derfor aldrig Laura Bach uden hunden Freja. Dværgpuddelen på 12 uger følger hende overalt. Hun er med andre ord hendes allerbedste ven.

- Den giver mig ro, tryghed og gør, at jeg kan komme til ting. Hun betyder alt, siger Laura Bach.

Freja har altid tydelig skiltning på sig.

Måtte ikke få hunden med

Men det er langt fra alle, der forstår Lauras enorme behov for den lille hund.

I weekenden var det planen, at Laura Bach skulle til Aarhus. Hun havde bestilt transport med Flixbus. Men da hun steg ombord, bad chaufføren hende forlade bussen.

- Så kigger han på mig og bagefter på Freja og siger, at vi ikke må komme med.

Laura Bach havde en gyldig billet, hun viste til chaufføren. Hun bærer altid sin hund i en rygsæk. Den er markeret med store skilte som værende servicehund, mens også dens identifikationskort og papirer er i orden.

Alligevel blev de afvist.

- Jeg blev rigtig ked af det. Det kan da ikke passe, at fordi jeg har et hjælpemiddel, så kan jeg ikke komme med. Hvad hvis jeg var kommet i en kørestol, måtte jeg så heller ikke?

Se hele indslaget her:

Ikke et enestående tilfælde

Det er langt fra første gang, Laura oplever problemer med offentlig transport, når hun har sin servicehund med. For et par år siden, blev hun smidt ud af et DSB-tog, mens hun også har haft flere dårlige oplevelser i bybusserne.

Det billede genkender de hos Danske Handicaporganisationer. De fortæller, at der har været op mod 54 lignende sager med servicehunde i Ligebehandlingsnævnet, og mener, at det skyldes manglende viden på området.

- Det er kreperligt, at vi her i 2024 skal opleve, at mennesker med handicap bliver afvist, fordi de har et hjælpemiddel, de har behov for at have med, lyder det fra Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

Ifølge formanden har der været service- og førerhunde i omkring 50 år, og at det derfor er på tide, der ændres noget i tankegangen omkring servicehunde.

- Det er jo sådan nogle sager her, der kan bruges til at informere folk om vigtigheden af servicehunde, siger han.

Laura Bach har altid Frejas dokumentation på sig.

Svar fra busselskab

Laura Bach er vant til at have Freja med sig. Alt fra skole, indkøb, restauranter, hoteller og forskellige transportmidler, har den lille puddel været med på.

Hun plejer derfor også at være opmærksom på, hvad der skal gøres i forbindelse med Freja. Men denne gang var hun uheldig.

For på Flixbus hjemmeside står der faktisk skrevet, at en servicehund skal registreres 36 timer før afgang. Det havde Laura Bach bare ikke set.

- Der stod ingenting om det, da jeg skulle reservere selve billetten. Det var mega svært at finde frem til den lille passage, hvor det stod, fordi det var på en eller anden ekstra-side, siger hun og fortsætter:

- Havde jeg vidst, at jeg skulle gøre det, havde jeg da bare gjort det. Det havde ikke været noget problem. Men de kan i det mindste skilte tydeligere med det så.

Udklip fra Flixbus' hjemmeside.

Laura Bachs tur til Aarhus blev forskudt et par timer. Hun endte med at tage en togbus i stedet. Her var Freja ikke noget problem.

Den 29-årige kvinde har boet i Aalborg, siden hun var seks år gammel. Men efter flere uheldige episoder med sine servicehunde i Nordjylland overvejer hun nu, om hun skal flytte.

- Jeg har allerede skrevet mig op til boliger i Aarhus. Jeg kan ikke magte det her mere, siger hun.

Svar fra Flixbus

'For at kunne forstå situationen bedre, har vi været i kontakt med chaufføren der kørte på vegne af en af vores lokale bus partnere.

Ifølge chaufføren ankom passagerne til bussen med en lille hund, hvorpå chaufføren gjorde dem opmærksom på, at dyr ikke er tilladte ombord på vores busser af sikkerhedsmæssige årsager, medmindre der er tale om fører- eller ledsagerhunde. I dette tilfælde kræver det en registrering mindst 36 timer inden afgang via vores hjemmeside.

Chaufføren påpegede dette til de to rejsende, eftersom de ikke havde gjort dette, og fortalte, at han blev nødt til at afvise at kunne tage dem med ombord grundet vores regler.

Vi er selvfølgelig kede af at passagerne har givet udtryk for at have haft sådan en oplevelse med os. Vi ønsker at alle passagerer får den bedst mulige rejse med os, og derfor har chaufførerne også nogle regler de skal overholde, ligesom passagerne skal det.'


Tidligere dømt for drabsforsøg - 39-årig i ny sag om sadistisk sexvold

Sagen omhandler vold, kvælning og smertefulde voldtægter.

Straffen for drabsforsøg mod en kvinde var ikke engang udstået, før en 39-årig mand indledte et næsten to år langt helvede af sadistisk sexvold mod en anden kvinde.

Det mener Nordjyllands Politi, som har tiltalt den 39-årige mand i en ny, omfattende og særdeles opsigtsvækkende voldtægts- og voldssag.

Sagen begynder efter planen fredag i Retten i Hjørring. Her vil den 39-årige mand blive tiltalt for grov vold, mishandlig og utallige voldtægter gennem en næsten to år lang periode fra maj 2022 til engang i februar i år, da manden blev anholdt og varetægtsfængslet.

Foromtale af retssag

Denne artikel er en foromtale af en retssag. Det betyder, at artiklen er skrevet ud fra retssagens anklageskrift.

Den eller de tiltalte, der er nævnt i artiklen, er ikke dømt. Hvis man er tiltalt i en retssag, så har anklagemyndigheden vurderet den sag, politiet har arbejdet på og besluttet at rejse tiltale i retten.

Stak ild til kvinde i tidligere sag

Den 39-årige mand er tidligere dømt for drabsforsøg mod en anden kvinde. Det foregik i mandens lejlighed i december 2017, hvor han overhældte kvinden med brændbar væske og satte ild til hende, så hun blev forbrændt på 25 procent af kroppen. Manden kaldte det under sagen selv et anfald af jalousi. Byretten kaldte det drabsforsøg og idømte manden syv års ubetinget fængsel – en straf, som Vestre Landsret senere stadfæstede.

Den tidligere sag er interessant på den måde, at forholdene i den nye sag mod manden begyndte i maj 2022 – altså længe før straffen på syv års fængsel var udstået, og faktisk også på kanten af hvad der burde være muligt, hvis man antager, at manden blev løsladt efter at have afsonet to-tredjedele af straffen på de syv år, hvilket i mange tilfælde er kutyme.

Nordjyllands Politi kan ikke før starten på den nye sag oplyse, hvordan det hænger sammen, men henviser til, at det vil komme frem under selve sagen.

Vold, kvælning og smertefulde voldtægter

Anklageskriftet mod den 39-årige mand er en meget lang opremsning af utallige tilfælde af sadistisk sexvold mod en kvinde. Sexvold, som har fulgt et mønster, hvor manden – ifølge anklagerne – har banket kvinden på hoved og krop med hænder, bælter, piske og andre genstande. Ligesom han har blokeret hendes luftveje, så hun var ved at blive kvalt.

Derefter er det ved flere lejligheder gået over i voldtægt, hvor manden har bundet kvinden fast til et bord, hvorefter han har tiltvunget sig ”et meget langt, hårdt og smertefuldt samleje” med kvinden, som det hedder i anklageskriftet i sagen.

Bundet fast til krog i loftet og mishandlet

Overgrebene har ifølge politiet fundet sted på adresser i Aalborg og Hjørring, og 24. januar i år er manden tiltalt for i en lejlighed i Hjørring at have begået et overgreb på kvinden efter det samme mønster, men med den forskel, at han ved denne lejlighed foretog overgrebene, efter at han havde bundet kvinden fast til en krog i loftet, så hun kun lige akkurat kunne nå gulvet med tåspidserne. 

Anklageskriftet omfatter også andre typer af hold. Eksempelvis i februar i år, hvor manden er tiltalt for overgreb på kvinden under en togtur til Vejle. Ifølge anklagerne tvang manden flere gange under turen sine fingre ind i kvindens skede og manipulerede hendes kønsdele. Ifølge anklagerne fortsatte det på stationen i Vejle, hvor manden også er anklaget for at have taget kvælertag på kvinden og klemte til, mens han tvang sine fingre ind i hendes skede.

Fastholdt med trusler

Det fremgår af de alvorlige anklager, at politiet mener, at manden har fastholdt kvinden i det sadistiske voldshelvede ved hjælp af trusler. I anklageskriftet står der, at manden i perioden fra november 2022 til februar i år har truet kvinden med at slå hende ihjel og trusler mod hendes familie. Desuden fremgår det, at han også skulle have sagt, at han ville gøre det samme ved hende, som han havde gjort ved en anden navngiven kvinde. Det fremgår ikke klart, om den anden kvinde, er hende, som manden satte ild til og blev dømt for drabsforsøg mod. Det ventes også at komme frem, når sagen ruller ved Retten i Hjørring.

Manden har siddet varetægtsfængslet siden februar i år. Det fremgår ikke før sagens start, hvad han siger til anklagerne. Der er afsat seks-syv retsdage til sagen.


Bag kameraet hos TV2 Nord: Smilet hos treårige Palle siger alt

Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

Bag kameraet sker der ofte noget særligt; små øjeblikke, der kan være med til at gøre en forskel.

Det blev tydeligt, da journalist Laura Winther Møller og fotograf Thomas Nørgaard Hansen besøgte Ida Lyngvig Nielsen og hendes søn Palle. 

Treårige Palle er svært udviklingshæmmet og har en diagnose, som kun tre i Danmark er registreret med. Ida Lyngvig Nielsen kæmper en hård kamp mod Brønderslev Kommune for at få de nødvendige hjælpemidler, og netop denne kamp var TV2 Nord mødt op for at dække.

Læs mere om dette lige her.

Palles nysgerrighed blev hurtigt fanget af kameraet under optagelserne. Flere gange pegede han begejstret på det store kamera og sagde smilende 'Kamera'. 

Thomas Nørgaard Hansen tog sig god tid til at imødekomme Palles interesse og lod ham udforske og lege med kameraet. 

- Det betyder meget for mig at skabe tryghed og gode oplevelser, især når vi besøger familier med små børn. Når børn viser interesse, gør vi gerne plads til deres nysgerrighed. Det er en del af vores måde at skabe en tryg og positiv oplevelse på, siger fotograf Thomas Nørgaard Hansen.

NYT OM TV2 NORD

TV2 Nord ønsker at styrke dialogen med nordjyderne, øge forståelsen for den journalistik, som mediehuset laver, og gennem det synliggøre, hvordan TV2 Nord kan gøre en forskel for nordjyderne og for Nordjylland.

Derfor bringer TV2 Nord af og til nyheder fra egen verden. Det vil fremgå tydeligt af omtalen, når der er tale om, at TV2 Nord bringer nyheder om TV2 Nord.

TV2 Nord lægger vægt på den menneskelige kontakt – både foran og bag kameraet. Dette er ikke blot et spørgsmål om at dokumentere en historie, men om at skabe en forbindelse, der sikrer, at kilderne føler sig trygge og set. Især når der er tale om følsomme emner, som Ida Lyngvig Nielsens kamp for sin søn.

- Det kan godt virke skræmmende at få besøg af en fotograf, en journalist og et kæmpestort kamera. Derfor er det helt afgørende for, hvor nærværende en historie bliver, om man er afsted med en fotograf som Thomas, der tager sig tid til at lære kilderne at kende og gøre dem trygge ved situationen. Det bliver bare meget lettere at mærke kilderne hjemme i stuerne, udtaler journalist Laura Winther Møller afslutningsvist.

Se hele indslaget med Palle her.

Diabetesforening jubler: Nu kan flere som Holger få hjælp

Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord

Ifølge diabetesforeningen er der tale om et skridt tættere på lighed i sundhedsvæsnet.

Nu får diabetikere i Region Nordjylland de samme vilkår som diabetespatienter i resten af landet, og det vækker stor begejstring hos Diabetesforeningen.

- Det er en stor sejr i kampen mod postnummerlotteriet og den vilkårlige tildeling af teknologi, som ofte rammer mennesker med diabetes, siger Claus Richter, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Flere som Holger

Inden udgangen af 2026 får alle borgere, der lider af type 1-diabetes, nemlig tilbudt en sensorbaseret glukosemåler.

Hvad er en sensorbaseret glukosemåler?

  • En sensorbaseret glukosemåler måler patientens blodsukker automatisk og kontinuerligt.

  • En sensorbaseret glukosemåler udskifter den traditionelle fingerprikker, som diabetespatienter flere gange dagligt har stukket sig med for at aflæse deres blodsukker.

  • Målingerne sendes direkte til sygehuset, hvor personalet hele tiden kan overvåge blodsukkeret.

Det betyder, at flere nordjyske diabetikere kan få samme tilbud som Holger Madsen, som TV2 Nord besøgte i starten af september. Holger Madsen har lidt af type 1-diabetes siden 1996, og var derfor vant til at stikke sig i fingeren fem-seks gange dagligt. Alligevel har den sensorbaserede glukosemåler gjort en stor forskel for Holger Madsen.

- Jeg har det mere under kontrol end nogensinde før, siger han om sin type-1 diabetes.

Systematisk postnummerlotteri

Indtil for få uger siden havde meldingen lydt, at diabetespatienter i Region Nordjylland først kunne forvente at modtage en sensorbaseret glukosemåler ved udgangen af 2028. Det mødte stor kritik i Diabetesforeningen.

- Det er et stort problem, at det ikke er rullet ud. Det betyder, at behandlingen halter efter i Nordjylland, sagde vicedirektør i Diabetesforeningen, Eva Tingkær, til TV2 Nord i starten af september.

Begejstringen er derfor ikke til at tage fejl af, efter at regionens budgetforlig landede i september, og at det her blev besluttet, at servicen på tværs af landet skulle ligestilles.

Win-win situation

Holger Madsen glæder sig over, at det nu ikke varer så længe, før flere som ham for gavn af glukosemåleren.

- Man får en bedre livskvalitet, og man kan bedre få hverdagen til at hænge sammen, siger han.

Udover at få mere tilfredse borgere, er der ifølge Diabetesforeningen også tale om en win-win situation. Risikoen for alvorlige følgesygdomme som hjerte-, øjen-, nyre- og nervesygdomme samt amputationer reduceres markant, når monitoreringen af patienternes blodsukker højnes.

- Regionspolitikerne vil opleve, at deres investering i sensorer kommer mange gange retur – både i form af bedre behandling og færre følgesygdomme, men også mindre sygefravær og flere hænder på arbejdsmarkedet, siger Claus Richter.

Se indslaget med Holger Madsen her:


Fagforbund om fyring: - Det er svinsk og ubehøvlet

Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Mandag blev Peter Uno Andersen fyret og eskorteret ud af virksomheden med det samme.

Forestil dig, at du har arbejdet en menneskealder på samme arbejdsplads. Pensionsalderen nærmer sig, men du er stadig glad for at komme på arbejde. Men pludselig fra den ene dag til den anden stopper det.

Sådan har ugen indtil videre været for 64-årig Peter Uno Andersen.

Han har i 43 år arbejdet på slagteriet Tican i Thisted, hvor han i mange år har været tillidsrepræsentant. Men det sidste halvandet år har han arbejdet i produktionen og slidt.

- Mandag klokken 13.00 kommer der så en afløser, som siger, jeg skal gå op på kontoret, fortæller han til TV2 Nord.

Byrådsmedlem

Peter Uno Andersen er ved siden af jobbet på slageriet medlem af byrådet i Thisted Kommune for Socialdemokratiet.

Overvejer hjælp fra psykolog

På kontoret får han at vide, at han er blevet afskediget på grund af omstruktureringer. HR, tillidsmanden og slagtermesteren er tilstede.

- Og så siger den ene af dem: "Vi har fået besked på at følge dig ned og tømme dit skab og derefter ud herfra". Så jeg får slet ikke lov til at blive og arbejde de næste 42 dage, som det ellers er kutyme. Jeg får ingen forklaring, og da jeg beder om fem minutter med min tillidsrepræsentant, får jeg at vide, at dem kan jeg få på parkeringspladsen, fortæller Peter Uno Andersen.

Mens han er fritstillet, får han den lavest mulige timeløn, og altså ikke den timeløn han normalt tjener på akkord. Det er cirka 85 kroner mindre i timen.

Du har selv været tillidsmand i mange år, er det normalt med sådan en fyring?

- Nej, kun hvis man bliver bortvist. Og jeg spørger også, om det er en bortvisning, men det siger de, at det er det ikke.

En bortvisning er, når en medarbejder tager af kassen, kommer i slåskamp på arbejdspladsen eller dukker fuld op på arbejde. Altså temmelig alvorlige forseelser.

- Jeg har det ad helvedes til. Jeg fik ikke sagt farvel, for jeg måtte ikke snakke med nogen, og hele situationen har jeg svært ved at slippe. Jeg overvejer at tale med en psykolog. Jeg kan simpelthen ikke forstå det, siger han og fortsætter:

- Jeg har ikke lagt skjul på, at jeg ville være tillidsmand igen, og min eneste tanke er, at det har man ikke villet risikere.

Uværdig behandling

Formanden for fødevareforbundet NNF i Nordjylland, Svend Erik Andersen, bakker op om Peter Uno Andersen.

- Det er en usaglig afskedigelse. Det er ganske enkelt en beskidt og uværdig måde at følge folk ud på den måde. Vi går efter genansættelse eller størst mulig erstatning for usaglig afskedigelse, siger han.

Han undrer sig desuden meget over, at man ikke har forsøgt at omplacere Peter Uno Andersen, som det er sædvane at gøre med medarbejdere, der enten er over 50 år eller som har over 25 års anciennitet.

- Det er en svinsk og ubehøvlet måde, man har behandlet Peter på. Vi har skrevet til Dansk Industri og begæret et møde, siger formanden.

Har intet gjort forkert

Hos Tican fastholder konstitueret CEO Steen Sønnichsen dog, at alt er gået efter bogen. De mener ikke, at det der er foregået er hverken svinsk eller ubehøvlet.

- Hvis de har den holdning, er det legitimt. Vi har ytringsfrihed. Vi føler dog ikke, at der er noget, der er gjort forkert her. Vi har fulgt proceduren, og det er ikke unormalt at blive fritstillet med det samme, siger han og tilføjer:

- Vi kan stå på mål for det, vi har gjort.

Men er det normalt at blive eskorteret ud af virksomheden, når man bliver fritstillet?

- Jeg skal ikke kunne sige, hvordan det er sket, men jeg kan sige, at alle er blevet behandlet ordentligt. Og så vil jeg gerne fremhæve, at det er tre personer, der er blevet fritstillet. Vi er altid kede af at sige farvel til medarbejdere, men det er desværre det, der sker i virksomheder, siger Steen Sønnichsen fra Tican.

Derudover ønsker han ikke at udtale sig om fyringerne.


Flækket øjebryn: Tidligere Aalborg-spiller fik hård medfart

Det startede med en kæmpe hyldest, da den tidligere Aalborg Håndbold-spiller Magnus Saugstrup løb på banen i Sparekassen Danmark Arena onsdag aften i Champions League-opgøret mellem Aalborg Håndbold og tyske Magdeburg. I første omgang blev han præsenteret for sit gamle hjemmepublikum på over 5000 tilskuere.

Det sluttede dog mere dramatisk. Saugstrup løb til sidst rundt med en kæmpe blå bandage omkring hans ene øje, der var flækket, og efter kampen måtte han tilses af en læge.

Se interviewet med Saugstrup her:

Foto: Mogens Jørgensen

Det skal dog tilføjes, at det ikke var en af Magnus Saugstrups tidligere holdkammerater, der var skyld i det flækkede øjenbryn, men derimod en af Saugstrups egne holdkammerater.

Men selvom stregspilleren inden kampen havde sagt, at han 'hyggede sig med at være tilbage og møde Aalborg Håndbold', så blev der gået til stålet fra første slutfløjt.

Der blev både givet og taget, og der blev ikke lagt fingre imellem, selvom det var gamle venner og holdkammerater, der stod overfor hinanden. Det var dog tydeligt for enhver, at Magnus Saugstrup stadigvæk er populær i Aalborg. Efter kampen måtte han skrive masser af autografer, og mange håndboldfans ville også have taget en selfie med ham.

Kampen mellem Aalborg og Magdeburg endte 33-33.