Rigmandsvilla skal bruges til sejlsport – kommune forsinker udviklingen

Uendeligt bureaukrati fra Aalborg Kommune har foreløbigt forsinket Sejlsportens Hus i Hals fra at komme i søen i tre og et halvt år. Nu er der endelig en løsning i sigte.

Der var champagne og festtaler ad libitum, da Melsen Fonden i oktober 2021 donerede trykkerimllionær Svend Melsens mondæne villa i Hals til dansk sejlsport.

Med gaven, der repræsenterede en værdi på cirka 30 millioner kroner, fulgte desuden tre millioner kroner til drift. Et beløb Aalborg Kommune næsten matchede med 2,5 millioner kroner.

Men her stoppede den kommunale service til gengæld brat. Aalborg Kommunes krav om blandt andet brandsikring og offentlige parkeringspladser har nu kostet mere end tre års sagsbehandling.

- Vi har spildt tre år, som vi kunne have brugt på at få huset skubbet i gang. Der har været planlagte aktiviteter, som vi har måttet udsætte og i stedet bruge vores tid på opgaver, som ikke har noget med sejlads at gøre - men mere om at få myndighederne til at behandle vores sag så hurtigt som muligt, siger Thomas Jensen, der er formand for Sejlsporten Hus i Hals.

Fonden er skuffet

Det var planen, at Sejlsportens Hus skulle tiltrække både DM og VM-stævner inden for forskellige bådklasser og desuden være med til at understøtte alle nordjyske sejlsportsklubber med materiel og markedsføring.

Borgerne i Hals skulle samtidigt have mulighed for at benytte pragtvillaen, der ligger klods op ad fjorden nær havnen, til lokale aktiviteter. Melsen Fonden, der gav den store donation, er skuffede over forløbet.

- Vi havde forventet, at når der var gået et års tid, så kørte det. Vi er forundrede over, at det skulle tage så lang tid. Efter mine begreber er det rystende, at når vi har en kommune og en teknisk forvaltning, må man jo stole på, at de løser deres opgaver, siger Kurt Ejgil Møller, næstformand i Melsen Fonden.

Borgmester beklager

Efter at Melsen Fonden og Sejlsportens Hus har klaget deres nød til Aalborgs borgmester, Lasse Frimand Jensen (S), ser det ud til, at problemerne nærmer sig en løsning. Borgmesteren er ikke stolt over myndighedsbehandlingen i sagen.

- Tre år er for lang tid, og det kan jeg kun beklage. Jeg vil som borgmester gøre alt, hvad jeg kan, for at sætte skub i projektet, så vi kan komme i gang med aktiviteterne i huset, siger Lasse Frimand og fortsætter:

- Det er klart, at når kommunen selv har støttet Sejlsportens Hus med 2,5 millioner kroner, er meningen også, at vi skal have en gevinst af vores investering, siger Lasse Frimand Jensen.

Godt nyt

Tilsyneladende er der allerede godt nyt til både Sejlsportens Hus og borgerne i Hals.

I hvert fald har Aalborg Kommune for nyligt udstedt en såkaldt midlertidig ibrugtagningstilladelse, så bygningen nu må bruges til det planlagte formål.

- Det har været et træls forløb, men vi er glade for, at vi er nået hertil, så vi kan komme videre og fremad. Vi er snart klar med vores hjemmeside, hvor man snart kan se de arrangementer, vi planlægger i det nye år, siger Thomas Jensen.


Lottovinder er over 90: Vil give kage på plejehjemmet

Foto: Kim Christiansen

Hvad ville du bruge dine penge på, hvis du pludselig vandt lad os sige 531.000 kroner? Jeg ville nok bruge pengene på mit huslån, en ny bil og måske en fed sommerferie.

Men sådan er det altså ikke for den nylige vinder i Klasselotteriet. Der er nemlig tale om en ældre nordjysk herre, der er på den anden side af 90 år. Det oplyser Danske Spil.

- Pengene skal jo nok bare gå til mine børn, kunne jeg forestille mig, siger han og fortsætter:

- De blev da glade, da jeg fortalte, at jeg havde vundet. Men de regnede nok også med, at de selv får gavn af dem også, siger han med et grin.

Hverdagen skal forsødes

Men gevinsten har han alligevel ikke sendt videre til børnene endnu. For med beløb af den størrelse, er der jo lidt praktik, der skal gå op.

- Jeg skal lige have fundet ud af, hvordan og hvor meget. Der er jo også noget beskatning at tænke på. Men jeg tænker, at jeg vil betale dem et fast beløb om året, forklarer han.

Men pengene skal da også forsøde hans hverdag lidt - men nok på en anden måde, end den jeg i hvert fald havde tænkt mig.

- Jeg bor jo på plejehjem, så det er begrænset, hvad jeg kan bruge penge på. Men jeg har da overvejet at købe kage til hele afdelingen. Og ellers er det jo skønt at have lidt ekstra i baglommen, fortæller den ældre nordjyske herre.


Oprydning i fuld gang: Her er status på nedbrændt skole

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Aalborg Kommune regner med at kunne sælge grunden, hvor skolen lå, i løbet af næste år.

Det påvirkede mange af de nærmeste naboer, som måtte holde sig inden døre på grund af sundhedsskadelig røg, da Løvvangskolen i Nørresundby 30. juni brød i brand.

Naboerne får dog snart udsigt til andet end en brandtomt, fordi oprydningsarbejdet efter branden er i fuld gang.

Det fortæller Aalborg Kommunes økonomidirektør Roeland Løfberg til TV2 Nord. Han siger, at oprydningen kommer til at foregå i to etaper.

- Etape et består af oprydning af brandaffald, rengøring af brandtomten for asbest og sikring af tilbageværende bygning. Etapen forventes afsluttet i denne uge, siger Roeland Løfberg og fortsætter:

- Etape to er en sanering, hvor de miljøfarlige stoffer i tilbageværende bygning fjernes forud for en selektiv nedbrydning af bygningerne samt terrænarbejder.

Ifølge økonomidirektøren kommer anden etape af oprydningsarbejdet til at tage omkring et halvt år at gennemføre.

Håber på millionindtægt

Aalborg Kommune havde i sit budgetforslag for 2025 indregnet en indtægt på 20 millioner kroner for salg af den tidligere skolegrund.

Ifølge Roeland Løfberg vil byrådet omkring årsskiftet blive forelagt en plan for salg af grunden.

Forsikringsspørgsmålet skal dog afgøres, før grunden kan sælges, og her er dialogen med kommunens forsikringsselsskab stadig i gang.

Det har ikke været muligt at fastslå, hvorfor Løvvangskolen brød i brand, da det ikke kunne lade sig gøre at lave de nødvendige brandtekniske undersøgelser. Derfor blev efterforskningen afsluttet uden nogen endelig konklusion.


Borgmester melder ud: Her skal toget stoppe

Foto: TV2 Nord

Økonomiudvalget i Rebild Kommune mener, at Skørping fremover skal være Intercity-togenes eneste stop mellem Aalborg og Hobro.

Det skal fremover være hurtigere at køre med DSB's Intercity-tog ned gennem Jylland, og derfor skal togene fremover kun stoppe en enkelt gang på strækningen mellem Aalborg og Hobro.

Region Nordjylland har besluttet, at det bliver i Rebild Kommune, togene skal stoppe, men om stoppet skal være i Støvring eller Skørping, er op til kommunens økonomiudvalg at beslutte.

Her har man onsdag drøftet sagen på et møde, og et flertal i udvalget mener, at toget skal stoppe i Skørping.

Det fortæller borgmester Jesper Greth (V), som er formand for Økonomiudvalget, til TV2 Nord.

Det er formelt regionsrådet, der skal træffe den endelige beslutning og meddele den til Transportministeriet.

Ændringerne af togdriften træder i kraft fra 2026 og gælder frem til 2030.

Regionaltogene vil fremover fortsat stoppe på flere stationer i Himmerland.


73 våben indleveret på en uge - nogle er ældgamle

Foto: Line Sahl / TV MIDTVEST

Arkivfoto.

Der er blevet indleveret en hel del våben under frit lejde-aktionen.

Der er i øjeblikket frit lejde for at indlevere våben hos politiet, uden man risikerer en sigtelse for ulovlig våbenbesiddelse eller en overtrædelse af våbenloven.

Og det mærker man også i Himmerland. For pludselig er de på politistationen blevet indehavere af en enorm bunke af ammunition. Det fortæller politikommissær Lars Rosenvinge.

- Der blev indleveret 73 skydevåben i sidste uge og yderligere otte mere i denne uge. Dertil kommer 15 blankvåben, fire granater og en form for sprængstof, fortæller han.

Blankvåben er sværd, sabler, knive med videre.

Men ud af de mange våben, der er blevet indleveret, er der nogle af dem, som de på lokalpolitistationen finder særligt interessante. Der er nemlig fem geværer og fire pistoler, som er så gamle, at Lars Rosenvinge har talt med Nordjyske Museer om, hvorvidt det er nogle, der kan have interesse for dem.

- Der er blandt andet et gammelt Remington gevær, som vi tror, er fra 1800-tallet, siger politikommissæren.


Kendt influencer åbner op om sin angst: - Jeg troede, jeg var i stykker

Bogen "Sådan har jeg det" er skrevet af syv unge, der vil gøre det normal at tale om de svære ting. Foto: Brian Borch Daugaard

I en ny bog fortæller Sonja Lovdal hudløst ærligt om sin konstante følelse af at være forkert og om diagnosen, der ændrede alt.

Hør mere om Sonja Lovdals kamp for at finde indre ro og acceptere dén, hun er, i ”Indblik” nederst i artiklen eller på TV2 Nord Salto onsdag klokken 19.50.

- Jeg har jo lyst til at sige, at jeg altid har haft det svært.

Som hun sidder dér i stolen, smilende, smuk og med overskud, ligner 28-årige Sonja Lovdal ikke en kvinde med dén fortid, hun giver sig til at beskrive.

- Jeg sidder i bilen sammen med min far – på vej i skole. Jeg er syv-otte år gammel og har ondt i maven, har det dårligt. Jeg var rigtig bange og ked af det – og rigtig panisk. I dag ved jeg, at det var angst.

Den kendte influencer fra Aalborg har kæmpet med sine indre dæmoner lige så længe, hun kan huske.

- Det var hårdt, både for mine forældre og for mig. I en rigtig lang periode følte jeg mig ikke forstået af de voksne, men jeg kunne heller ikke sætte ord på, hvordan jeg havde det, fordi jeg var så lille. Jeg vidste bare, jeg havde ondt i maven, fortæller Sonja Lovdal.

Knuden i maven voksede sig større og større og krævede sine ofre.

Sonja Lovdal befandt sig næsten slet ikke i klasseværelset i 7.-9. klasse, hun droppede ud af sin efterskole, måtte forkorte sit højskoleophold og droppe uddannelsen som journalist.

- Det gjorde enormt ondt, for jeg vil gerne gøre tingene rigtigt og efter bogen, passe ind og være som alle andre. Men det har gjort, at jeg har presset mig selv ud i situationer, jeg slet ikke passede ind i, fordi jeg tænkte, at ”hvis de kan, burde jeg også kunne”, lyder det ærligt fra den 28-årige Sonja Lovdal, der på bare fire år har fået 150.000 følgere på TikTok.

På Instagram følger 17.000 med, når hun ærligt fortæller om sine svære tanker, som stadig dukker op engang imellem. Om følelsen af ikke at være god nok og dens følgesvend - angsten.

Anderledes hjerne

Influenceren stammer fra Aalborg, men bor i dag i København på grund af sit arbejde som content creator – eller influencer, som hun ofte bare Kalder sit levebrød.

I dag er knuden i maven løsnet op. Hun ved, at den især skyldtes ubehandlet ADHD og autisme – diagnoser, hun fik stillet for blot et år siden.

- Det var en kæmpe lettelse, men den kom jo alt for sent. I 27 år havde jeg gået og troet, at det var mig, den var gal med. Og så finder jeg ud af, at det var min hjerne. At den fungerer på en anden måde end andres.

Men Sonja Lovdal ved også, at ungdomslivet er hårdt for alle, diagnoser eller ej. Og derfor har hun skrevet bogen ”Sådan har jeg det” i samarbejde med Psykiatrifonden og seks andre unge.

Her fortæller hun i kapitlet ”Mine bukkede hjørner” om en barndom, hvor hun blev presset ned i en form, hun ikke følte sig hjemme i.

- Da jeg var ung, troede jeg, at jeg var helt forkert – at jeg var i stykker. At jeg var den eneste, der havde det som mig, og jeg manglede ord at sætte på det. Jeg gik virkelig meget med følelsen af at være forkert, og den gik jeg faktisk med virkelig, virkelig, virkelig længe, fortæller Sonja Lovdal.

Dén følelse vil hun gerne lette for andre unge.

- Jeg vil gerne vise andre unge, at det er normalt at have udfordringer, så de har nogen at spejle sig i. Jeg har også oplevet at blive ked af det eller ikke at kunne overskue en ting. Og hvis bare én person ser det og ikke føler sig alene, er det det hele værd, lyder det.

Bogen er en naturlig forlængelse af det indhold, hun laver online, mener Sonja Lovdal.

- Det har været udfordrende og spændende, men også svært, fordi jeg skulle åbne endnu mere op, end jeg er vant til. Men mest af alt har det været helende.

Lytter til sig selv

Influenceren håber på, at bogen kan give andre unge dét, hun selv manglede som ung.

- Jeg ville ønske, at nogen havde set og hørt mig – og grebet mig. Jeg råbte faktisk rigtigt meget op omkring, at noget ikke spillede, men hverken mine forældre, skolelærere, pædagoger eller børnepsykologer vidste, hvad de skulle gøre. Jeg ville bare gerne vide, at det var okay at gøre det på min måde – at jeg hverken var forkert eller alene, siger Sonja Lovdal.

Har du brug for hjælp?

Hvis du har brug for nogen at tale med, kan du ringe gratis og anonymt til Psykiatrifondens rådgivning på tlf. 39 25 25 25. Eller chatte med dem på www.psykiatrifonden.dk.

Hun har nu tilgivet sig selv, at hun tænkte anderledes og gjorde tingene anderledes end alle andre.

- Giv dig selv lov til at være på dén måde, du er på, for der er ikke nogen måde, der er forkert. Og det ville jeg bare ønske, jeg havde vidst, fortæller hun.

En erkendelse hun stadig arbejder med.

- Jeg er stadig ved at lære at lytte til mig selv og gøre dét, der er rigtigt for mig og ikke for alle andre.

Bogen "Sådan har jeg det" er udkommet på Forlaget Alvilda.

Hør mere om Sonja Lovdals kamp for at finde indre ro og acceptere dén, hun er, i ”Indblik” nederst i artiklen eller på TV2 Nord Salto onsdag klokken 19.50.