Kommer der en ny pokal i aften? Kendte nordjyder deler deres bedste AaB-minder
1984, 1986, 1999 og 2014 skal vi forbi. En kræftsyg datter, tilskuere nærmest på banen og en tilsvining fra en landstræner er blandt minderne.
Når AaB i dag på Kristi Himmelfartsdag klokken 17 brager ind i FC København i pokalfinalen, er det en gentagelse af drømmefinalen fra 2014.
En kamp og en 4-2-sejr, der for mange nok er et højdepunkt som AaB-fan.
Men hvad er egentlig de kendte nordjyders allerbedste AaB-minde?
Og er det, det samme som dit og mit?
Vi bager op til Danmarks største klubkamp med en tur ad memory lane:
Jesper Sørensen, kendt fra ’Drengen i den gamle krop’
- Åååh ha! Da du spurgte mig, tænkte jeg nok en kamp, jeg selv var ude at se på stadion, indleder TV-darlingen.
- Men så kom jeg i tanke om, at vi for nogle år siden spillede en ligakamp i Haderslev. Det var den uge, Jakob Friis’ datter fik konstateret cancer. På papiret en vigtig kamp på den måde, at Friis jo desværre endte med at gå af grundet familien – og det er der jo ikke noget at sige til, husker Jesper Sørensen om den nuværende Viborg-træners AaB-exit grundet datterens kamp med leukæmi. Derfor var Friis ikke i spidsen for AaB mod Sønderjyske.
- Det var mørkt, regnede og var koldt. Efterår. Alt gik imod os. Vi kom bagud. Og så 12 minutter før tid kom vi på 1-1. Det så ikke ud af meget, men lige pludselig gik det stærkt, og vi endte med at vinde - også lidt til ære for Friis og hans familie.
- Lige den aften var noget, der ramte mig. Der var jeg meget stolt over at holde med AaB. For mig var det sådan, at uanset hvor svært det kan se ud, så står vi sammen. Det var bare rørende, fordi den slags kan ramme alle, fortæller Jesper Sørensen.
Jesper Sørensen er allerede i dag på vej mod København for ”selvfølgelig skal han se finalen.” Han er i dag også udnævnt AaB-ambassadør.
Søren Espersen, MF (DD)
- Tilbage i 1999 på Herfølge Stadion. Godt nok tabte AaB 3-2, men holdet sikrede sig alligevel guldet, og fik medaljerne overrakt af DBUs formand, husker folketingsmedlemmet, der oprindeligt stammer fra Svenstrup.
Han var nemlig selv til stede på det lille Superligastadion, som var ramme om sæsonens sidste kamp. Den faldt efter, AaB havde sikret sig guldet runden inden med 3-3 mod Lyngby.
- Jeg havde to af mine drenge med (i Herfølge, red.). Ståle Solbakken og Thomas Gaardsøe scorede, og vi fik guldkasketter!
Søren Espersen sidder i Folketinget for Danmarksdemokraterne efter mange år i Dansk Folkeparti. Han er uddannet journalist og har arbejdet på B.T.s daværende Nordjyllands-redaktion og med egne ord dækket ”talrige store AaB-kampe.”
Kasper Kusk, tidligere AaB-spiller
Pokalfinalen i 2014, hvor vi næsten kunne gå på vandet, står klarest, husker kantprofilen fra 2014-sæsonen, som i finalen stod for de to afgørende hjørnespark ind i panden på pokalfighter Rasmus Thelander.
Efter kampen var der dog ikke kun jubel, afslører han i dag næsten ti år efter triumfen.
- Jeg skulle direkte med landsholdet, og jeg husker, jeg trykkede hånd med Morten Olsen efter kampen, siger Kusk og fortæller om en mildt sagt afmålt begejstring fra landstræneren.
- ”Du spillede godt nok ikke særlig godt,” sagde han, lige efter han havde sagt tillykke. ”Jeg lavede da to assist,” svarede jeg lidt paf.
- ”Ja, men du spillede stadig ikke godt,” kommer det med et grin fra eks-AaB’eren.
Kasper Kusk spiller i dag i Silkeborg og har udover med AaB også tidligere vundet The Double to gange med FCK.
Mogens Jørgensen, journalist på TV2 Nord og tidligere AaB-spiller
- Anden pinsedag i 1984 spiller AaB lokalopgør mod Nørresundby med 17.000 tilskuere. Allerede flere timer før kampen var der kø gennem Aalborg, og vi spillere skulle møde to timer før, erindrer Mogens Jørgensen.
Men to timer før kickoff var knapt nok.
- Der var kø fra lufthavnen og ind over broen, fordi folk skulle hjem fra sommerhusene, forklarer Mogens Jørgensen, inden han nævner resultatet - 4-1 og kampens spiller: Mogens Jørgensen.
Og 17.000 er mange på Aalborg Stadion. Rigtig mange. Faktisk også flere end der var plads til.
- Det var helt uhørt og en fantastisk oplevelse. Der var så mange, at børn fik lov at sidde inde på sidelinjen, så Søren Larsen havde svært ved at kaste indkast.
Mogens Jørgensen nåede 90 kampe for AaB, blandt andet én ganske særlig i 1986. Men mere om den senere.
Mads Peter Veiby, iværksætter og manden bag blandt andet M1, der blev solgt for trecifret millionbeløb til TDC.
- Der er mange, er det første svar, der kommer, når man spørger den succesfulde entreprenør om ét AaB-minde.
- Men mesterskabet i 1995, fordi jeg blev student det år. Jeg husker, hvordan vi sang AaB-sange på vores hestevognstur, erindrer Mads Peter Vejby, inden endnu et minde popper op.
- Ellers da vi vandt 2-0 over Manchester City i Aalborg. Der var en elektrisk stemning, hvor hele stadion heppede og sang, så man fik gåsehud, fortæller manden fra Gug om kampen, hvor AaB i sidste ende røg ud af turneringen efter en dramastisk straffekonkurrence mod de stinkerige briter.
Spørgsmålet er, om hårene rejser sig igen i morgen på Mads Peter Veibys arme. Han sidder i dag i AaBs bestyrelse.
Mikael Justesen, direktør på TV2 Nord (og med AaB-logo tatoveret på overarmen)
- Det var i 1986 - sidste spilledag. AaB kunne rykke op i den bedste række efter i en årrække at have hængt nede i rækkerne. Vi var en flok fodbolddrenge fra Brønderslev, der var i gang med at samle penge sammen til en fodboldtur og på sidste kampdag var vi ude på en fabrik for at arbejde for turen, lyder fortællingen fra en tid, før man så alle kampe i TV.
- Imens vi arbejdede, hørte vi fodbold i radioen. Og sikke en jubel hos os knægte da kampen var forbi, og AaB med 1-1 mod Svendborg rykkede op i den bedste række, husker Mikael Justesen, inden han nævner en enkelt af de spillere AaB havde med på Høje Bøje på Sydfyn: En vis Mogens Jørgensen.
Du kan følge pokalfinalen direkte i TV2 Nords liveblog og fange alle de vigtige reaktioner bagefter på TV2 Nord, Salto, Facebook og selvfølgelig TV2Nord.dk.