Kim vidste ikke, at type 2-diabetes kunne være arvelig: Nu vil han sikre, at andre får kendskab til det
Foto: Torben Hedemose
Mandag formiddag lå Kim Petersens blodsukkerniveau på 8,2 mmol/l. Ideelt set ligger et menneskes blodsukkerniveau mellem 4 og 7 mmol/l inden et måltid. og under 10 mmol/l to timer efter måltider.
Det er ikke kun junkfood og manglende motion, der kan give type 2-diabetes. Hvad mange ikke ved er, at sygdommen også kan være arvelig. Det faktum sætter Steno Diabetes Center Nordjylland fokus på i denne og næste uge i kampagnen 'Kend din Arv'.
Tilbage i 2012 fik Kim Petersen, der er konsulent hos Spillemyndigheden, konstateret type 2-diabetes.
Dengang vejede han 10 kilo mere end nu og levede måske ikke stringent efter kostpyramiden. Intet tydede imidlertid på, at han havde type 2-diabetes.
Kim Petersens afdøde mor havde sygdommen, men det gav ikke anledning til yderligere bekymringer for eget helbred.
- Jeg vidste godt, at mor hun havde det, og hun fik en pille, måske to eller tre, men det var aldrig nogensinde på tale, at det skulle være arveligt.
Forhøjet risiko
Kim Petersens er ifølge Steno Diabetes Center Nordjylland langt fra den eneste, der ikke er klar over, at sygdommen kan være arvelig. Hvis den ene af ens forældre har type 2-diabetes, så har man selv op til 40 procent større risiko for at få sygdommen.
Tallet er op til 80 procent, hvis begge forældre har type 2-diabetes.
- Hvis man ved det og er opmærksom på det, så kan man sætte ind med sundere livsstil og derved udskyde eller måske helt forhindre, at man selv får type 2-diabetes, siger centerdirektør hos Steno Diabetes Center Nordjylland Poul Erik Jakobsen.
VÆR OPMÆRKSOM PÅ DISSE SYMPTOMER:
- Dårligere almen helbredstilstand
- Træthed
- Vægttab
- Tørst
- Tissetrang
- Synsforstyrrelser
- Kløe
- Infektion i hud og slimhinder
- Vanskelig heling af sår.
Kilde: Diabetesforeningen
Det var ved et tilfælde, at Kim Petersen fandt ud af, at han havde sygdommen. Han havde igennem længere tid været bloddonor.
Pludselig ændrede hans blodværdier sig, og det stod klart, at han var én af de i alt mere end 252.000 danskere med type 2-diabetes.
Fokus på arvelighed
Derfor har han et apparat, der kan måle sit eget blodsukkerniveau. Hvis han på forhånd havde vidst, at risikoen for at få sygdommen var mærkbart større hos ham, så havde han for længst ændret kostvanerne og dyrket mere motion.
Hos Steno Diabetes Center Nordjylland sætter de lige nu fokus på arvelighed i forhold til type 2-diabetes i kampagnen 'Kend Din Arv' via busreklamer såvel som online-reklamer.
- Jo tidligere man opdager type 2-diabetes, jo bedre kan man forebygge, at man får de dér velkendte og uhyggelige komplikationer, og det er jo eksempelvis diverse hjertekarsygdomme.
Siden Kim Petersen fik den nedslående nyhed, så har han ændret sin livsstil markant. På lidt mere end to år har han trænet mere end 350 dage i fitnesscentret Loop.
Vækkeuret ringer tidligt, for han træner typisk fra klokken fem til seks om morgenen. Nu hvor centret er lukket, sørger han for at holde sig i gang på anden vis.
- Jeg nyder at komme ud at gå, cykle eller løbe næsten hver dag, så er jeg sikker på at holde mig i gang, og så får jeg ikke tæsk, når jeg går til lægen, siger han med et smil.
Motionen har gavnet den løbeglade motionist. Sygdommen giver ham ingen gener, og han opfordrer nu andre til også at komme ud at få noget vind på snuden.
- Min opfordring er at snakke om det. Det er ikke farligt. Derudover gør noget i stedet for at lade være med at gøre noget, fordi det er det dummeste, man kan gøre, fortæller han.
'Kend Din Arv-kampagnen' strækker sig over denne uge og næste uge. I løbet af de kommende år ser der også til at være ny viden på vej.
Et nyt større forskningsprojekt på tværs af de fem Steno Diabetes Centre har netop fået bevilliget 25 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden. Disse penge skal fremover bruges på at blive endnu klogere på sygdommen.