Jytte får stor gavn af mirakelbrille: - Den er en del af løsningen
Foto: Aalborg Kommune
I september investerede Aalborg Kommune i en "mirakelbrille", som gør, at man selv kan dryppe sine øjne. Og nu kommer ældreministeren med svar på, at teknologi som dette kan være en del af løsningen i fremtidens ældrepleje.
De 150 mirakelbriller blev hurtigt revet væk fra hylderne, da de blev købt af Aalborg Kommune i september.
Medarbejderne opdagede nemlig hurtigt, hvor effektive brillerne var. De gør nemlig, at ældre kan slippe for besøg af hjemmeplejen, når øjnene skal dryppes.
En af dem er Jytte Gurli Nielsen, som TV2 Nord skrev om i oktober. Hun har en øjensygdom, der gør, at hun skal have dryppet sine øjne to gange om dagen.
Før skulle hjemmeplejen på besøg hos hende - helst med 12 timers mellemrum - for at dryppe hendes øjne, men nu kan hun gøre det selv.
Brillerne gør det nemlig let selv at dryppe sine øjne. Og det giver hende en meget større grad af selvstændighed, mens også hjemmeplejen kan bruge sin tid bedre.
- Nu har jeg frihed til at tilpasse mine aktiviteter ud af huset. Det er det bedste, der er sket. Jeg er overlykkelig, fortalte Jytte Gurli Nielsen om, da hun ikke længere skulle planlægge sit liv efter, at hjemmeplejen skulle komme forbi to gange om dagen.
Nu er der nyt
Og ældreminister, Mette Kierkgaard (M), blev efter TV2 Nords artikel om mirakelbrillen spurgt ind til, hvad hun agter at foretage sig for at udbrede kommunernes viden om mirakelbrillen, af et andet folketingsmedlem. Det har ældreministeren nu svaret på.
- Med den demografiske udvikling vi står overfor, har vi i særdeleshed behov for at tænke kreativt i fremtidens ældrepleje - og brillen til at dryppe øjne er et eksempel herpå. Jeg mener, at velfærdsteknologi er et vigtigt redskab til at fremtidssikre vores ældrepleje og sikre, at man som borger kan indrette sit liv med mest mulig selvstændighed, skriver ældreministeren i sit svar og fortsætter:
- Den fleksibilitet, velfærdsteknologi kan introducere i plejen, er i min optik en del af løsningen på at skabe en værdig ældrepleje. Derfor er jeg også optaget af, hvordan kendskabet til og brugen af de gode løsninger kan udbredes.
Herefter peger ældreministeren på, at der i den nye finanslov er sat midler af til udbredelse af velfærdsteknologi på ældreområdet. Men hun peger dog på, at det er den enkelte kommunes ansvar at indkøbe hjælpemidler og velfærdsteknologi.
- Der findes i dag mange gode lav- og højteknologiske løsninger, der kan give de ældre større selvstændighed, men det er den enkelte kommune, der i dag skal vurdere hvilke løsninger, de ønsker at anvende til deres borgere, skriver Mette Kierkgaard og fortsætter:
- Jeg vil derfor opfordre til, at kommunerne deler gode erfaringer med nye teknologier på tværs af kommunegrænser.