- Jorden skal ikke være giftig, siger minister om deponeret asbest tæt på Limfjorden
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Miljøminister Lea Wermelin (S) skulle onsdag svare på, om hun er nervøs for de miljømæssige konsekvenser af deponering af eksempelvis asbest fra cement- og eternitproduktion i Aalborg.
Opdateret onsdag klokken 16 med kommentar fra Susanne Zimmer, Frie Grønne, efter samrådet.
Miljøminister Lea Wermelin (S) mener ikke, der er grund til at være voldsomt bekymret for de miljømæssige konsekvenser af, at der i en årrække er deponeret affald med asbest fra cement- og eternitproduktion tæt på Limfjorden.
Det sagde hun onsdag ved et samråd i Folketingets miljø- og fødevareudvalg.
- Der er ikke noget, der tyder på, at asbest generelt set er problematisk for jord- og vandlevende organismer. Det er fibrenes størrelse og form, der afgør, om de er farlige for mennesker at indånde. Når fibrene er blandet op i vand, vil de ikke længere have samme effekt, siger Lea Wermelin.
Ministeren var kaldt i samråd af det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer fra Frie Grønne. Hun havde stillet dette spørgsmål til ministeren:
- Hvad mener ministeren om de store deponier fra cement- og eternitproduktionen i Aalborg Kommune, som indeholder asbest med mere, og det faktum, at asbestfibre over tid findeles og dermed via vandårer bliver udledt i Limfjorden, hvorved det bliver skadeligt for både miljø, vores fødevarer fra fjorden og ikke mindst for mennesker, når det sætter sig på bredden, bliver luftbåret og potentielt kan blive en ny asbestkatastrofe?
Suzanne Zimmer var efter samrådet ikke helt tilfreds med de svar, Lea Wermelin kom med.
- Jeg gik efter at få noget ansvar på, hvem der skal gøre noget, og det var meget udsvævende. Det kunne være kommunen, regionen eller Miljøstyrelsen eller det ene eller det andet. Men ikke nogle konkrete svar. Nu må jeg stille en masse skriftlige spørgsmål for at få at vide, hvordan det her hænger sammen, så vi kan få gjort noget ved det, siger Susanne Zimmer, som er klar til at indkalde ministeren til et nyt samråd, hvis ikke svarene er fyldestgørende.
- Jorden skal ikke være giftig
Aalborg Kommune gav i 1970'erne eternitfabrikken i Aalborg tilladelse til at deponere affald i et område ved Limfjorden. Affaldet indeholdt blandt andet sundhedsskadelig asbest. Der er i samme periode deponeret affald fra cementproduktion i samme område.
Region Nordjylland har ifølge miljøministeren oplyst, at de har kortlagt 81 gamle lossepladser i Aalborg Kommune, og på fire af dem er der deponeret affald fra den tidligere eternitfabrik.
- Det gør stort indtryk på mig at høre lokale beboeres bekymring. Jorden skal ikke være giftig, og vi skal kunne være i naturen uden at frygte for vores sundhed, siger Lea Wermelin.
Det er Region Nordjylland, der har ansvaret for at kortlægge deponier, som ikke længere er aktive, og Aalborg Kommune, der er miljømyndighed på området.
- Aalborg Kommune skal som udgangspunkt foretage en konkret vurdering af affaldet. Kommunen har i en årrække haft fokus på området, og jeg forventer, at Aalborg Kommune håndterer affaldet ud fra de regler, der er omkring asbestholdigt affald, siger Lea Wermelin (S).
- Der skal ikke herske tvivl om, at gamle eternitplader, der dukker op, skal fjernes på forsvarlig vis, siger ministeren.