Ny undersøgelse: - Jeg er bekymret for, om jeg kan få børn
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Ny undersøgelse viser en sammenhæng mellem luften, støj og fertilitet.
Resultater fra ny undersøgelse er tankevækkende for unge studerende på Aalborg Universitet..
- Det gør mig selvfølgelig meget bekymret. Jeg er bekymret for, om jeg kan få børn i fremtiden.
Sådan lyder det fra Zenia Christensen, der studerer erhvervsøkonomi i Aalborg. Bekymringen kommer på grund af en ny undersøgelse fra Roskilde Universitet.
Undersøgelsen har vist, at personers evne til at få børn kan påvirkes af den luft, vi indånder og den støjen fra vejene.
Det er nemlig kommet frem gennem undersøgelsen, at der er en klar forbindelse mellem fertiliteten hos mænd og høj luftforurening. Faktisk stiger mænds risiko for infertilitet med 44 procent, når luftforureningen øges med fem mikrogram partikler per kubikmeter. Det skriver TV 2 om den nye undersøgelse.
Markus Nielsen er også erhvervsøkonomi-studerende og finder undersøgelsen tankevækkende:
- Hvis det har en påvirkning, er det da lidt skræmmende, siger Markus Nielsen, mens en anden af studiekammeraterne ikke er skræmt af resultaterne:
- Jeg tænker da, man vil da gøre sig nogle overvejelser, når det kommer til det stadie i ens liv. Lige nu er det ikke en prioritet for mig, når jeg stadig studerer. Det er nok først noget, jeg tænker på efter, Markus Øhrstrøm Pedersen.
Gælder ikke for kvinder - men det gør noget andet
I stedet er det niveauet af vejstøj, der kan skabe problemer for kvinders fertilitet.
Undersøgelsen viste, at når vejstøjen øges med 10 decibel, da stiger infertilitetsrisikoen for kvinder med 13 procent. Interessant nok gælder denne risiko kun for kvinderne over 35 år og ikke for dem under.
Resultaterne af studiet er årsag til bekymring for den unge studerende Zenia Christensen.
- Man bliver jo bare ekstra bekymret, og det er jo lagt oveni alt det andet. Så når der er endnu en undersøgelse, der kommer ud, som bare er endnu en ting, der skaber problemer, og man bliver bare mere og mere bekymret.
Zenia Christensen fortæller videre, at hun endda kunne overveje at flytte væk fra byen.
- Helt klart! Jeg er jo også bekymret for, når jeg selv skal have børn. Om man længere nede kan få børnebørn eller oldebørn.
Lige nu er hun dog villig til for uddannelsens skyld at blive i byen.
- Jeg tror lidt, man tager det som en konsekvens for at komme ud og få en ordentlig uddannelse. Så må man jo flytte på landet bagefter igen.
Hun er ikke alene om denne overvejelse. Hendes studiekammerat Anna Mille Imer Madsen flytter dog heller ikke lige foreløbig ud i den renere luft og den stille natur væk fra byen, men kan dog se en flytning som en potentiel mulighed i fremtiden.
- Når jeg en dag måske skulle have børn, kunne jeg godt finde på at flytte væk fra Aalborg. Jeg tænker, hvis det giver mig en sundhedsskade, så vil det da helt klart også gøre det for små børn, siger hun.
Svagheder ved undersøgelsen
Dataene, som undersøgelsen bygger på, er fra 900.000 personer i Danmark mellem 30 og 45 år.
Ledende overlæge på Afdeling for fertilitet på Rigshospitalet Anja Pinborg fortæller til TV 2, at blandt andet på motion, rygning og overvægt er andre vigtige faktorer, der kan påvirke personers fertilitet. Disse tages ikke højde for i undersøgelsen.
Alderen er ifølge professoren også en relevant faktor, da kvinders fertilitet falder betydeligt, når man runder 35 år.
Frygten for infertilitet
Mængden af fertilitetsbehandlinger har været i stor udvikling i Danmark, og på de seneste 10 år er antallet fordoblet.
- Jeg tror, at mange på forhånd er lidt bange for, hvordan deres fertilitet er. Det er noget, man først finder ud af, når man skal prøve at få børn. Der er mange, hvor det ikke lige sker i deres tidlige 20'ere, fortæller Anne Mille Imer Madsen.
Ved forringet fertilitet er det muligt at få behandling, men netop denne behandling har Zenia Christensen ikke et godt indtryk af.
- Alle de her fertilitetsbehandlinger, som folk skal igennem, er skrækkelige at høre om, siger Zenia Christensen.