IF Group i økonomiske problemer: Forsøger at rekonstruere virksomheden
Økonomien i nedbrydningsfirmaet er så dårlig, at selskabet nu skal rekonstrueres
Flere mediestorme har ifølge IF Group kostet virksomheden dyrt. Nu forsøger man at rekonstruere virksomheden, så den kan overleve.
Den aalborgensiske entreprenørvirksomhed IF Group har mandag meddelt medarbejdere, leverandører og kunder, at virksomheden er gået i rekonstruktion. Virksomhedens beslutning om at forsøge at rekonstruere virksomheden, så de økonomisk bæredygtige dele kan overleve sker fordi virksomheden har oplevet manglende ordretilgang og deraf manglende arbejde, og selskabet skyder direkte skylden på det mediestormvejr virksomheden er havnet i i to omgange.
- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det vi står i, ikke er noget ønskescenarie for IF Group. Desværre kommer enkelte kreditorer til at tabe penge på rekonstruktionen, men vi er i den givne situation nået frem til den mest optimale løsning for virksomheden. De to mediestorme har taget hårdt på virksomheden, og vi har som direkte følge heraf mistet ordrer for ca. 35 mio. kr., omsætning for ca. 15 mio. kr. og har måttet afskedige 30 af virksomhedens medarbejdere, udtaler administrerende direktør Thomas Lundshøj i en pressemeddelelse udsendt af virksomheden mandag eftermiddag.
Mediestormvejret om IF Group begyndte i november 2016 da et oplag af såkaldt shredderaffald den 12. november brød i brand i en lagerhal på havnen i Aalborg. I de efterfølgende dage føg det i medierne - og også i TV2 Nords udsendelser og artikler - frem og tilbage med beskyldninger mellem Aalborg Kommune og IF Group. For var affaldet opbevaret ulovligt? Var de miljø- og brandmæssige tilladelser på plads? Og havde Aalborg Kommune overhørt IF Groups advarsler om at affaldet kunne bryde i brand og set bort fra virksomhedens forslag til andre opbevaringsmuligheder?
- Myndighederne har simpelthen ikke kunnet tage nogen beslutning om, hvad der skulle ske. Vi er kommet frem med rigtig mange løsningsforslag, og alle løsningsforslag er endt med at blive skudt ned af den ene eller den anden grund, og vi kan som firma ikke gå ind og flytte noget affald, hvis myndighederne ikke går ind og siger det, og det er desværre det, vi står med i dag, udtalte Thomas Lundshøj tre dage efter den voldsomme brand.
IF Group var igen i vælten i januar 2017 da 21 Søndag på DR kunne fortælle historien om at rumænske ansatte i IF Group sammen med fagforeningen 3F anklager IF Group for at snyde de ansatte for millioner af lønkroner. Sagen er genstand for en voldgiftssag, der stadig behandles, men IF Group mener altså at medieomtalen af sagen nu koster dem dyrt i manglende ordrer og med rekonstruktionen også en risiko for konkurs.
- Vi føler, at vi som virksomhed har kæmpet en ulige kamp. Til trods for, at vi gentagne gange har fremsendt dokumentation til pressen, er den blevet tilsidesat til fordel for ”den gode historie”, der uden filter er sendt direkte ud til folkedomstolen. De sidste par måneder har derfor været hårde for os, vore medarbejdere og samarbejdspartnere, udtaler Thomas Lundshøj i pressemeddelelsen, der er blevet udsendt.
Virksomheden fortsætter under rekonstruktionsperioden som normalt og virksomhedens kunder vil derfor ikke opleve ændringer. Virksomheden oplyser at man er i dialog med investorer og det finansielle bagland om at finde en bærende platform og en styrket forretningsmodel, der kan sikre IF Groups overlevelse.
- Vi anser nu denne løsning, som den bedst mulige i den givne situation, da vi på denne måde sikrer bevaring af virksomheden og de lokale arbejdspladser – og dermed også muligheden for fremtidigt samarbejde med vores samarbejdspartnere, udtaler Thomas Lundshøj.
Fakta om rekonstruktion af virksomheder
- Et insolvent selskab kan begære skifteretten om rekonstruktion
- Skifteretten udnævner rekonstruktør, som normalt er en advokat
- Der skal holdes planmøde med selskabets kreditorer senest fire uger efter begæring om rekonstruktion
- Hvis kreditorerne ikke tilslutter sig rekonstruktionsplanen, går selskabet videre til konkursbehandling
- Senest seks måneder efter begæring om rekonstruktion indkaldes kreditorerne til afstemningsmøde
- En rekonstruktion varer typisk mellem syv måneder og et år