Ida og Gustav tog fra Aalborg til USA: Ikke som på TV!
Ida Nørtoft Olesen og Gustav Lund har begge samfundsfag på A-niveau. Foto: Almedina Boskailo
Elever og undervisere var sendt afsted fra Aalborghus Gymnasium til både Washington og New York.
Det er ikke længe siden, at de to samfundsfagsinteresserede elever, Ida Nørtoft Olesen og Gustav Lund, vante klasselokaler blev skiftet ud med ture i to amerikanske delstater.
- Vi besøgte både New York og Washington på vores studietur for at opleve det amerikanske valg helt tæt på, fortæller Ida Nørtoft Olesen, der er 19 år gammel.
Det var noget af en overraskelse, der mødte dem, da de kom rundt i de to stater, der traditionelt stemmer blåt (Demokraterne, red.) på valgdagen 5. november.
- Valgkampen ser slet ikke ud, som den vi får vist på TV. Vi så den nærmest ikke i gadebilledet, lyder det fra Gustav Lund på 18.
Begge elever oplevede, at der slet ikke var valgkamp over det hele i hverken New York eller Washington, men at alt fokus lå på de såkaldte svingstater - hvor det ikke et til at spå om, hvem der vinder af de to kandidater Donald Trump og Kamela Harris.
Et crash-course i amerikansk politik
Det var vigtigt for deres lektor Almedina Boskailo, at eleverne lærte, hvor valgkampen reelt set foregår, og hvilken betydning, det har, for de danske elever, når en amerikansk præsident vælges.
- Det har jo en kæmpe indflydelse på de emner, som de unge interessere sig for. Og så er det godt for dem at vide, hvordan det fungerer med stemmetal og valgmændende i USA, som jo er meget anderledes fra det danske, lyder det fra Almedina Boskailo, lektor i samfundsfag og tysk på Aalborghus Gymnasium.
De to unge samfundsfagsinteresserede er dog ikke alene om den store nysgerrig på det amerikanske valg.
Stor valgfest på gymnasiet
Tirsdag 5. november afholder Aalborghus Gymnasium nemlig deres årlige valgfest, som Almedina Boskailo står i spidsen for.
- Det er jo vildt fed for eleverne, at de kan opleve sådan et valg her live. Dengang chokket med Hillary Clinton kom, da hun ikke blev valgt, var det jo et vildt historisk øjeblik, som eleverne var vidne til.
I år kan et lignende, historisk scenarie udspille sig, når Kamala Harris og Donald Trumps præsidentkampagne rammer sit klimaks. Og eleverne glæder sig til at deltage i arrangementet.
- Det er et godt initiativ, at gymnasiet gør det til et socialt arrangement, hvor vi alle sammen kan mødes - og så får vi også indsigt i, hvordan resultatet får indflydelse på Danmarks fremtid, fortæller Ida Nørtoft Olesen.
I alt er der allerede nu tilmeldt 115 elever til arrangement, og Gustav Lund glæder sig også.
- Det giver altså noget, at man følger det på egen hånd uden for undervisningslokalet. På studieturen lærte vi allerede om, hvordan en Harris og en Trump fremtid hver i sær kunne se ud. Det bliver sjovt at se til arrangementet.
Undervisningen forstærker interessen
Både Ida Nørtoft Olesen og Gustav Lund bliver undervist af Almedina Boskailo i Samfundsfag, og det har været med til at gøre amerikansk politik endnu mere spændende for dem.
- Vi har jo valgt samfundsfag på A-niveau, så vi har jo interessen. Men efter vores studietur er jeg virkelig blevet bevidst om, hvor meget Amerika påvirker Danmark, fortæller Ida Nørtoft Olesen.
Begge elever har også brugt god tid på at følge valgkampen, der afgøres om lidt - og hvis de nu kunne stemme, havde de sat den samme sted.
- Kamala Harris. Jeg tror, det er mest fordelagtigt for Danmark og verden. Særligt hvis man går op i klimaet og vores verdensorden, som vi kender den i dag, siger Gustav Lund.