Gammel eternit-produktion i Aalborg trækker lange sygdomsspor
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Det er efterhånden mange år siden, at de meget støvende opgaver med asbest forsvandt fra Aalborg. Alligevel opdages der stadig nye tilfælde af asbestrelaterede sygdomme i byen.
Det er omtrent 30 år siden, at asbest blev forbudt i Danmark og dermed forsvandt fra arbejdsmarkedet og nybyggede huse. Men asbesten trækker lange spor og forårsager stadig den dag i dag sygdomme.
Det viser ny forskning fra Aalborg Universitetshospital. Her har forskere ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling set på forekomsten af nye tilfælde af asbestose, også kendt som stenlunger forårsaget af asbest, og fortykket lungehinde i Danmark.
Og tallene viser, at asbest stadig gør folk syge.
- På Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling har vi kigget på forekomsten over en årrække, og vi kan konstatere, at asbestose desværre stadig er en sygdom, man skal tænke på at blive undersøgt for, hvis man udvikler åndenød og har arbejdet med asbest - også selvom det måske er 50 år siden eller mere, at man sidst havde med asbesten at gøre, fortæller overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, på Aalborg Universitetshospital, Jakob Bønløkke.
Der kommer fortsat også nye tilfælde af tilstanden fortykket lungehinde. Her dannes arvæv med forkalkninger i lungehinderne. Tilstanden er normalt harmløs i sig selv og giver ikke nogen symptomer, men i sjældne tilfælde, hvor forkalkningerne er meget udbredte, kan det påvirke vejrtrækningen.
- Der opdages stadig mange tilfælde af fortykket lungehinde. Det sker som regel ved et tilfælde, når der tages et røntgenbillede af lungerne, men både asbestose og fortykket lungehinde skal anmeldes som arbejdsskader, siger Jakob Bønløkke.
Risiko ved mindre asbestudsættelse end tidligere antaget
Forskerne har desuden fundet ud af, at risikoen for asbestose stiger efter en mindre asbestudsættelse, end man hidtil har ment i Danmark.
- Vi har kunnet se, at der kun skal 10 og ikke, som man hidtil har ment, 25 såkaldte ”fiberår” til, før vi mener, at risikoen for asbestose er væsentlig. Det kan få betydning for, hvor mange der får sygdommen anerkendt som arbejdsskade, siger Jakob Bønløkke.
Et fiberår svarer til en udsættelse for ét asbestfiber pr. milliliter luft i et år.
Mange tilfælde i Aalborg
Ifølge overlægen er der i Aalborg en uforholdsmæssig stor andel af tilfælde af både asbestose og fortykket lungehinde. Det kan skyldes, at byen i mange år husede en stor produktion af asbestholdig eternit fra Dansk Eternit Fabrik.
- De seneste år har mellem 11 og 20 procent af alle danske patienter henvist for asbestose og mellem 11 og 31 procent af dem henvist med fortykket lungehinde været fra Aalborg. Det er uforholdsmæssigt mange set i lyset af byens størrelse, men formentlig en konsekvens af tidligere tiders eternitproduktion i byen, forklarer overlæge Jakob Bønløkke.
Undersøgelsens resultater er netop publiceret i Ugeskrift for Læger og er udført i samarbejde med andre afdelinger på Aalborg Universitetshospital samt en række af landets øvrige hospitaler.