Fysiklærer kaster papirsfly i militærfly: - Der mangler tjubang og fart
Fysiklærer demonstrere en af fysikkens mest centrale love i praksis.
Normalt foregår fysikundervisningen i laboratorier og klasselokaler, men ikke når læreren hedder Mads Bangsø. Han tager nemlig utraditionelle metoder i brug.
Fysiklærer fra Rysensteen Gymnasium Mads Bangsø har taget sin undervisning til nye højder. Han forener Albert Einsteins 107 år gamle relativitetsteori med kast af papirsfly i et stort Hercules-fly. Mads Bangsø laver film, som skal bruges som undervisningsmateriale i gymnasiet, og det skal gøre undervisningen sjovere.
- Jeg tror på, at hvis vi synes, det er rigtig sjovt at lave, så er der også nogen, der synes, at det er sjovt at se med. Og når jeg ser på, hvad vi ellers har af udmærkede læremidler i fysik, så mangler der bare noget med tjubang og fart, siger Mads Bangsø.
Flyvestation Aalborg havde mandag valgt at stille et af sine fly til rådighed for fysiklæreren , og det var der en særlig grund til.
- Hvis det kan være med til at sætte fokus på, hvordan man kan bruge tingene fra teori til praktik, så er det jo en win-win for alle, siger Morten Valentin Jensen, presseofficer hos Flyvestation Aalborg.
Angstprovokerende
Det er ikke hver dag, at klasselokalet bliver skiftet ud med højderne i luften, og det krævede også en særlig indsats for læreren.
- Vi ville gerne lave noget, der var vildt.
- Det var da angtsprovokerende. Jeg er ikke så god til højder, så det havde jeg brugt lidt tankevirksomhed på at tænke over, siger Mads Bangsø.
Undervisningsfilmen, som skulle optages i luften, omhandlede Albert Einsteins relativitetsteori.
Albert Einsteins teori lyder, at al hastighed er relativ, og det er det, som fysiklæreren vil understrege med sine kast af papirsfly ombord på et Hercules-fly.
- Lad os forestille os man kunne se papirsflyveren fra jorden på Hercules-fllyet, der fløj forbi med en papirsflyver inden i. Så ville hastigheden på papirsflyveren lige pludselig være en hel anden, når den fløj hen imod snuden af Hercules-flyet. Så ville det være Hercules' hastighed plus papirflyverens.
- Så kan man sige, at det lige pludselig bliver svært at definere en præcis hastighed, og det er derfor, al hastighed er relativt, siger fysiklæreren.