For et år siden fik Rasmus vild ide til nyt stadion
Rasmus Haugaard fra Erhverv Norddanmark fik for et år siden en vild ide. I dag fik resten af Nordjylland indblik i den.
- Vi skal videre.
Sådan lyder det fra Rasmus Haugaard, der er formand for Erhverv Norddanmark, og som er en af idemændene til et nyt stadion og stadionhal i Aalborg.
For et år siden fik han ideen til nye sportsfaciliteter i Aalborg, der også skal rumme kulturen.
- Aalborg skal videre for nu at bruge et populært slogan andetsteds fra. I dag har vi jo en situation, hvor Aalborg Håndbold spiller for udsolgt stadion stort set altid. De er en del af den absolutte verdenselite i håndbold og spiller på en tillempet stadionfacilitet, siger Rasmus Haugaard om de planer, som i dag blev præsenteret på et pressemøde i Aalborg Kongres og Kulturcenter.
Men det er ikke kun for håndboldens skyld, at der nu ligger planer på tegnebrættet om nye sportsfaciliteter i Aalborg med beliggenhed i Vestbyen.
Også fodbolden skal nyde godt af de nye faciliteter. Men om det bliver muligt for AaB at spille på et udsolgt stadion har nok lange udsigter. Som det er i dag, er der som regel 8000 solgte billetter, når der spilles hjemmekampe.
Et udsolgt Aalborg Portland Park med godt 13.000 pladser er altså usædvanligt. Så usædvanligt, at AaB bestyrelsesformand, Niels David Nielsen, ikke selv tror på, at de kan fylde et eventuelt nyt stadion med 30.000 pladser op.
- Så har vi et fodboldstadion, som de fleste, der ved noget om det her i Aalborg, godt ved, ikke kan komme videre. Hvis man vil noget på den lange bane, hvis vi voil skulle spille en pokalfinale, en landskamp eller en UEFA kamp, så kommer vi til at skulle investere i vores stadion, siger Rasmus Haugaard.
Men det skal også komme kulturen i Aalborg til gode, når en ny arena, der kan lokke verdensstjerner til Aalborg, ser dagens lys.
- I Aalborg har vi heller ikke mulighed for at holde storskala koncerter. Det er fra koncerter med 10.000 under tag helt op til de store stadionkoncerter. Det er simpelthen ikke muligt, i de rammer der findes i byen nu.
Byggegrunde skal finansiere projekt
Men for at få økonomien på plads omkring det store projekt, så skal der sælges byggegrunde omkring Aalborg Væddeløbsbane.
Samtidig er det de største kultur- og sportsinstitutioner i Aalborg, der står bag projektet som initiativtagere og investorer.
- Det grundkoncept, der ligger i hele den her ide, det er, at kommunen giver et commitment i form af de arealer, der nu benyttes af de her forskellige aktører, siger formanden og fortsætter:
- I det commitment ligger der en basiskapital, fordi man kan udvikle og sælge byggegrunde til private investorer og projektudviklere. Det provenu der kommer fra det, det er så det kommunen giver en forpligtigelse til at reinvestere i anlægget af stadion og arena.
Og ved man allerede nu, at der er nogen, der gerne vil bygge?
- Der er jo ikke noget, der er klart til at blive solgt eller bebygget nu. I et normalt forløb med sådan noget her, vil der gå 2-5 år, inden man har et produkt, som man kan tilbyde markedet at købe. Men historisk set er der ikke noget at være nervøs for, og beliggenhederne vi taler om, er attraktive beliggenheder. Så det er jeg ikke fra mit faglige perspektiv på nogen måde nervøs for.
Tror du på projektet?
- 100 procent. Det må jeg sige. Jeg synes egentlig, det er svært at se de alvorlige dealbreakere, der kunne være i det her. Det kan jeg ikke få øje på. Der er en fantastisk opbakning på tværs af de forskellige idrætsgrene til det her. Folk står sammen, og de kan godt se, at hvis det her skal blive til virkelighed, så nytter det ikke noget, at der er en, der stikker af i én retning.