Flere hundrede døde fugle i Aalborg - giftstof kan være forklaringen
Foto: Jan Skriver, Dansk Ornitologisk Forening
Arkivfoto.
Fugleinfluenza har været under mistanke ved fundet af døde og syge fugle i Aalborg midtby - men forklaringen er en anden, oplyser politiet.
Et stort antal fugle i det centrale Aalborg er blevet forgiftet med chloralose.
Det oplyser Nordjyllands Politi.
Giftstoffet bruges til bekæmpelse af gnavere, og siden januar har blandt andre Dyrenes Beskyttelse, Aalborg Kommune og Falck indsamlet flere hundrede fugle, som enten var døde eller syge og måtte aflives.
- Dyrlægerne, der har stået for undersøgelsen af dyrene, har særligt observeret, at fuglenes maver var meget fyldte med foder, hvilket også er et tegn på forgiftning, da syge fugle normalt ikke vil indtage foder i sådanne mængder for så at dø umiddelbart efter. Giftstoffet, som blev fundet i maven på fuglene, var blandet med knust foder, brød og gryn, siger leder af Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi, politikommissær Henrik Jensen.
Derfor har Dyrevelfærdssektionen indledt en efterforskning af sagen.
- Jeg kan godt være bekymret for, at der kan være efterladt giftstoffer, som kan betyde yderligere forgiftninger af dyrene – og jeg finder det forkasteligt, hvis man ved en bevidst handling har efterladt giftstof i det offentlige rum på den her måde, siger Henrik Jensen.
Hold øje med børn
Politiet opfordrer aalborgenserne til at være ekstra opmærksomme og passe ekstra på små børn, der leger på steder i byen, hvor der sker fodring af fugle.
Stoffet er dog ikke farligt for mennesker at indtage i små doser.
HVIS MENNESKER INDTAGER chloralose
Skulle man komme i kontakt med chloralose, kan man kontakte Giftlinjen på 8212 1212.
Chloralose til bekæmpelse af for eksempel mus kan købes i diverse byggemarkeder.
Skulle uheldet være ude og et menneske kommer i berøring med stoffet, sker der ikke noget ved det.
Man skal også indtage en meget stor dosis af stoffet, før det er skadeligt for mennesker.
Måger og krager ramt
Ud af de mere end 200 døde og syge fugle, der er indsamlet i Aalborg er en fjerdedel måger og kragefugle - resten er alt fra svaner til rovfugle og vandfugle.
Så selvom det kan være måger, der har været målet for giftstoffet, har det altså ramt mange arter - fordi de er ådselsædere og på den måde indtager stoffet.
- Hvis man som borger finder mistænkeligt foder eller andet relevant for sagen – eller har man oplysninger om, hvem som kan stå bag spredning af giftstoffer i Aalborg – skal man ringe til os på telefon 114, siger Henrik Jensen.
Sådan håndterer du døde fugle
Sådan gør du, hvis du finder en død fugl på et offentligt areal (i en park eller lignende)
Lad fuglen ligge og giv Aalborg Kommune et tip – enten via appen ’Tip Aalborg’ eller via hjemmesiden www.aalborg.dk/tip.
Hvis du ser en af kommunens medarbejdere i parken, så henvend dig gerne direkte til dem, så sørger de for at bortskaffe den døde fugl.
Sådan gør du, hvis du finder en død fugl på private arealer:
Tag gummihandsker på, saml fuglen op og læg den i en pose. Luk posen helt til og smid fuglen til restaffald.