Festivalleder ærgrer sig over forskelsbehandling: - Vi føler os som klassens uvorne dreng
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord
Leder af Nibe Festival Peter Møller Madsen står ved, at festivalen kunne være afholdt på forsvarlig vis. Han undrer sig over, at fodbold prioriteres langt over musik - og efterlyser at livebranchen bliver taget mere seriøst.
- Det er en bitter pille at sluge.
Ordene kommer fra festivalleder Peter Møller, der ærgrer sig over den nye genåbningsplan.
Her er det nemlig blevet tilladt for Parken i København at lukke 25.000 tilskuere ind til EM-kampene - mere end 10.000 flere i forhold til det tidligere tilskuerloft på 15.900 - mens festivaler som den Lille Fede i Nibe fortsat kun må lukke 2.000 gæster ind i sektioner á 500.
VIDEO: Se Peter Møller Madsens reaktion, da årets Nibe Festival blev aflyst:
- Det er træls, og vi føler os som klassens uvorne dreng. Især fordi vi rent faktisk mener, vi kan afholde vores festival på forsvarlig og sikker vis. Vi har styr på vores ting, vi er vant til at håndtere mange mennesker, og vi kan præge dem til at opføre sig ordentligt, siger Peter Møller Madsen, der beskriver festivalen som "et helt samfund", man opretter de fire dage i juli.
Den nordjyske festivalleder er langt fra alene med sin undren.
Også virolog Allan Randrup Thomsen mener, prioriteringen er en smule skæv.
- Jeg er lidt undrende over, at man pludselig kan være 25.000 til EM-kampene. Det er godt nok udendørs, men jeg har svært ved at se, hvordan man kan putte 25.000 ind på stadion under sikre omstændigheder.
- Det er mærkeligt, at EM må spilles med så mange tilskuere, når for eksempel koncerter og festivaler ikke har samme muligheder, siger han til TV2.
- Vi gider ikke være den sure dreng i klassen
Selv om administrerende direktør i DBU, Jakob Jensen, har meldt ud, at man ikke kan nå at sluse de 10.000 ekstra fans ind på lægterne med blot to dages varsel, står den nordjyske festivalleder alligevel uforstående tilbage over tilladelsen til det fra regeringen.
- Vi har undret os gang på gang undervejs i hele forløbet. Jeg er ikke uenig med Allan RandRUP - han har en god pointe. For virkeligheden er jo, at vi hele tiden har ment, vi kan afvikle festivalen med de restriktioner, der var med coronapas, bobler og test, siger han.
Alligevel ønsker Peter Møller Madsen ikke at fortsætte med kritikken af regeringens valg under coronapandemien.
- Poltikerne tager beslutningen i samarbejde med virologer, og vi er nødt til at acceptere, at sådan er det. Vi er den uvorne dreng i klassen, men vi gider ikke være den sure dreng i klasen, siger han - og tilføjer efter en tænkepause:
- Men vi skylder vores medhjælpere, publikum og foreninger, at vi ikke bare siger "herregud". Regeringen skal også vide, at to aflysninger i træk har store konsekvenser for os.
VIDEO: Sammenklip - drøm dig tilbage til Nibe Festival 2018:
Ligesom de øvrige festivaler og musikarrangører håber han på, at livebranchen fremover vil blive taget mere seriøst.
- Vi må ikke undervurdere kulturen og dens betydning. Vi er trætte af at være fløde på toppen, som man bare kan skære af, når det er nødvendigt. Vi danske arrangører er på et virkelig højt niveau sammenlignet med andre steder i verden, siger Peter Møller Madsen.
Udsolgt til årets mini-festival
Hos Nibe Festival er man allerede nu i fuld gang med at planlægge festivalen i 2022, der forventes at blive afviklet normalt.
Datoen er sat - 29. juni-2. juli 2022.
Billetsalget går strygende, selv om der et år til, gæsterne får adgang til koncerter, kolde fadøl og telttur i Skalskoven i Nibe.
85 procent af gæsterne med partoutbilletter til dette års festival har valgt at overføre deres billet til næste år.
I år blev de 2.000 billetter til Lyden af Nibe, der er erstatningen for Nibe Festival, udsolgt på få minutter, oplyser festivallederen.
VIDEO: Se mere til Lyden af Nibe - erstatningen for Nibe Festival 2021: