Farlig kæledyrs-virus konstateret i Nordjylland: Dyrene dør på få timer
Får kaninen virussen, kan man ikke behandle den. Det er kun muligt at forebygge den med en vaccine.
Er du ejeren af en eller flere kaniner i Nordjylland og særligt Aalborg-området, så er det med at være ekstra opmærksom i denne periode.
Der er nemlig konstateret et tilfælde af den såkaldte kaningulsot i Nørresundby.
- Vi havde et tilfælde her i Nørresundby i midten af januar, og vi fik svar på prøven fra laboratorium i den her uge, oplyser Karin Vestergaard, der er dagligleder og dyrelæge for Anicura Dyreklinikken i Nørresundby.
Findes ingen behandling
Kaningulsot er en meget smitsom sygdom, der kan ramme både vilde og tamme kaniner, som holdes både ude som inde.
Smittes en kanin med kaningulsot, findes der ingen behandling, og kaninen vil oftest blive aflivet for at skåne den for en meget ubehagelig død.
- Det er ikke noget, vi ser så tit, fordi det ikke er så hyppigt, men det er en meget farlig sygdom, da vi ikke kan gøre noget, forklarer Karin Vestergaard.
Sygdomsforløbet er meget kort, og ofte vil ejeren pludselig finde sin kanin død. Kaninen kan være helt normal og dø inden for få timer, da kaninerne får akut leversvigt, hvilket påvirker blodets evne til at størkne.
Leversvigtet kan give gule slimhinder, hvilket har givet sygdommen tilnavnet kaningulsot. Kaninen kan få næseblod som følge af akutte blødninger i lungerne, og det kan bløde fra livmoder og urinveje.
Sådan smittes kaninerne
Sygdommen kan smitte ved direkte kontakt mellem smittede kaniner, men mennesker kan desuden også overføre sygdommen via tøj, bure eller udstyr. En kanin kan også blive smittet ved at opholde sig udenfor et sted, hvor der har været smittede kaniner.
Plukning af græs og planter til foder fra områder med smittede kaniner kan også bringe smitten hjem til din kanin, mens stikkende insekter som myg, lopper, pelsmider og stikfluer også kan sprede smitten fra kanin til kanin.
Derfor er der også risiko for smitte, selvom kaninen holdes indendørs. Virusset er meget modstandsdygtigt og kan overleve over 200 dage i miljøet.
- Så det er vigtigt at tænke sig om, hvis man går ud til andres kaniner, og man så skal hen til sine egne efterfølgende, forklarer dyrlægen.
Kun en ting virker
Selvom sygdommen ifølge Karin Vestergaard er farlig, så skal folk ikke gå i panik eller tro, at deres kaniner nu dør i morgen.
- Det er som sagt sjældent, at vi ser den, og der er en løsning, hvorpå man kan beskytte sin kanin, forklarer hun.
Vaccination er nemlig muligt med god dækning.
- Får kaniner vaccinen og bliver syg med kaningulsot, så kan de blive syge, men de vil overleve det, så man kan forebygge sygdommen, forklarer Karin Vestergaard.
Vaccination anbefales generelt til alle kaniner ifølge dyrlægen, men især til dem, der deltager i kaninhop, dyrskuer, udstillinger eller andre aktiviteter med høj risiko for smitte.