Optog mindes grusom nat: - Et kæmpe problem, der er stigende
Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord
Omtrent 50 personer valgte at deltage i optoget, der mindes Krystalnatten, som fandt sted for 86 år siden.
Natten mellem den 9.- og 10. november 1938 var en særdeles grusom en af slagsen, hvor der blev begået brutale overgreb jøder, synagoger og forretninger ejet af jøder.
Den kendes som Krystalnatten, og det er den, de markerer i Aalborg lørdag aften.
- Jeg har valgt at komme i dag, fordi at Europa er ved at svigte det løfte, vi gav til jøderne efter Anden Verdenskrig, som handler om, at jøder skal have lov at leve i sikkerhed og tryghed i Europa, siger Magnus Lasthein og fortsætter:
- Det er et kæmpe problem, at antisemitismen er stigende, og det er fuldstændig afgørende, at vi gør et oprør mod det.
Magnus Lasthein går fredag aften sammen med omtrent 50 personer i Aalborgs gader for at minde ofrene ved Krystalnatten.
Han er glad for opbakningen, men der mangler stadig noget.
- Jeg synes det er vigtigt, at vi er her, men jeg synes også, at det er utroligt, at man ikke kan samle større opbakning omkring det rimelig banale budskab, lyder det fra ham.
Forventede ikke uroligheder
Set i lyset af de seneste hændelser i både Mellemøsten, men også de voldelige uroligheder i Amsterdam torsdag i forbindelse med en fodboldkamp med et israelsk hold, gjorde, at Nordjyllands Politi var ekstra opmærksomme på, at mindeoptoget ville finde sted.
Det bekræftede vagtchef Torben Arendrup, som fortalte, at patruljerne ville have et ekstra øje på det.
Hans Hüttel, der er medarrangør for Amnesty International, deltog i optoget, men han forventede dog ikke, der ville blive nogen former for uroligheder i forbindelse med det - og det kom der heller ikke.
Han har været medarrangør i cirka 15 år og gør det, fordi de vil markerer Krystalnatten og gøre opmærksom på de hadforbrydelser og diskriminering, der sker rundt om i Europa.
- Det vigtige budskab er, at menneskerettighederne gælder for alle mennesker, hele tiden. Og der er ikke nogen situationer, hvor de ikke gælder, og civilbefolkningen skal beskyttes mod had. Og det gælder både i fred og i krig, siger han og fortsætter:
- Alle myndigheders opgave er at sikre, at civilbefolkningen bliver beskyttet mod had og forfølgelse.