Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter overfald i Østerådalen skal der ske ændringer: - Der er så bælgmørkt

Foto: Signe Gru / TV2 Nord

Der er fredag blevet frigivet nye oplysninger om den formodede gerningsmand for voldtægt og forsøg på voldtægt i Østerådalen for en uge siden.

- Det, jeg har oplevet, er, at mange steder, så bliver der slukket lys. Simpelthen gadebelysning, som er slukket. Og det har provokeret mig en lille smule, fordi der lige nu generelt er en del utryghed i befolkningen. Og i hvert fald i Gug kan jeg jo se på de lokale grupper på Facebook.

Sådan siger Tina Havsager, som bor tæt på Østerådalen og bruger den til at gå mange ture i. 

En gerningsmand er eftersøgt for voldtægt og forsøg på voldtægt mod to kvinder i Østerådalen fredag 20. oktober ved 16-tiden.

Her fik man først en 29-årig mand varetægtsfængslet, men det viste sig at være den forkerte. Siden har man eftersøgt en anden mand, og fredag har politiet frigivet en ny video af den formodede gerningsmand.

Men Tina Havsager efterspørger, at der kommer en dialog om, hvordan man kan skabe tryghed i Østerådalen og Aalborg generelt. 

- Jamen, det har der sat mange tanker i gang. Og det her med, at det også sker ved højlys dag, har jo i hvert fald gjort, at man tænker som en ekstra gang, hvor man måske normalt ville tænke, der er man tryg, når man bare går i lyset rundt omkring, siger hun og fortsætter:

- Men det er man ikke. Og så er det jo klart, at når man så går rundt i mørke også, så giver det lige pludselig nu en ekstra utryghed i forhold til, når man kan møde mennesker, man normalt ikke kender. Og det her med at gå i mørke giver jo generelt utryghed for nogen, som kan være lidt nervøs anlagt.

Her kan man se den belysning, der er, når mørket er faldet på Østerådalen.

Tina Havsager peger også på, at Østerådalen er et knudepunkt mellem Gug og Visse, hvor mange børn går og cykler. Og at der siden fredag i sidste uge har været betydeligt mindre liv, end der normaltvis ville være. 

- Der er så bælgmørkt, og jamen så tænker jeg, der er nogen, der træffer nogle forkerte beslutninger. Der er nogen, der prioriterer forkert. Fordi lige netop i sådan en situation, som i forhold til det, der skete sidste fredag, så tænker jeg, der skal vi gøre alt, hvad vi kan for at skabe mere tryghed, siger Havsager og fortsætter:

- Og som jeg også selv kan tænke, når jeg går rundt, at det har gjort et eller andet ved, at man bliver en lille smule mere bekymret, end man er ellers. 

Der er alt for mørkt i Østerådalen, når der ingen gadebelysning er tændt, mener Tina Havsager.

Ønskescenariet

Hun har her et bestemt ønske til, hvad der skal ske ved Østerådalen.

- Et ønskescenarie var da helt klart, hvis man kunne få noget belysning i Østerådalen. Det kunne måske godt være at stile for vildt, men som det mindste kunne jeg tænke mig, at det gadebelysning, der er, at det i det mindste bliver tændt, siger Tina Havsager og fortsætter:

- Så vi har lys på stierne, som vi har lys i tunnellerne, så der er lys i gaderne, hvor jeg også jo oplever, at man periodevis slukker for gadebelysning. Sikkert af en eller anden besparelsestænkning, men at der er lys rundt omkring, så man kan være tryg ved at gå i vores lille lokalsamfund og jo i Aalborg i det hele taget.

På grund af den igangværende efterforskning holder Nordjyllands Politi ekstraordinært åbent på Grønlands Torv i lokalerne, som der tidligere er blevet brugt som nærstation. Her kan utrygge borgere komme ind og få besvaret spørgsmål mellem 10-14.

Hvis man har oplysninger i sagen, kan man kontakte Nordjyllands Politi på telefonnummer 1-1-4. Og politiet opfordrer til hellere at ringe en gang for meget end for lidt.

Se hele indslaget herunder:


Professor om kommunalt ansat på lydfil: - Noget af det groveste, jeg har hørt

Kritikken af Frederikshavn Kommune er skarp fra professor ved Juridisk Institut ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

- Det er noget af det mest grove, som jeg har hørt om, siger Steen Bønsing om den lydoptagelse, hvor en kommunalt ansat på et møde på Frederikshavn Havn instruerer havnen i, hvordan oplysninger i en aktindsigt kan sorteres væk, så de ikke kommer til offentlighedens kendskab.

På lydoptagelsen, som er fra december 2023, siger medarbejderen fra kommunen blandt andet om nogle af de dokumenter, som bliver sorteret væk:

- Jeg har tænkt, det der har de ikke behov for at vide noget om.

Det er i hvertfald et udtryk for, at nogen bevidst bryder reglerne

Steen Bønsing, professor, juridisk institut, Aalborg Unievrsitet

Og det er udsagn, der chokerer Sten Bønsing.

- Ud fra lydfilen så forekommer det, som en bevidst forsætlig overtrædelse af aktindsigtsreglerne og det er endda i grov form, siger han.

På Aalborg Universitet forsker han først og fremmest i forvaltningsret, embedsmænds pligter og ansvar samt korruption.

- Det vil umiddelbart være min vurdering, at det er så groft, at det er strafbart, siger han.

Venstres byrådsgruppe i Frederikshavn Kommune har meldt sagen til politiet. Det skete efter afsløringen af den hemmelige lydoptagelse.

TV2 Nord har siden september 2023 søgt en række aktindsigter hos Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Havn for at få svar på, hvem der vidste hvad i forhold til havnens dårlige økonomi. Det er de aktindsigter, som kommunens medarbejder sorterer i, ligesom der på optagelsen forklares, hvordan kommunen bevidst forhaler udlevering af materiale.

- Min hukommelse er så dårlig, men det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at jeg har udeladt ting, siger medarbejderen på lydoptagelsen.

Se hele indslaget med Steen Bønsing her.

Sager trækkes i langdrag

På den 25 minutter lange optagelse forklarer den kommunale medarbejder også, hvordan det er lykkedes Frederikshavn Kommune at trække udlevering af materiale i langdrag, ligesom der instrueres i, hvordan man på havnen kan gøre det samme ved blandt andet at sætte sende en mail med udsættelse af sagen og herefter sætte autosvar på mailen i juleferien.

- Man laver en bevidst forhalig af processen og overskridelse af de frister der gives. Det er helt urimelig lang proces og i strid med loven, og når man ved hvad, der ligger bag, så er det en bevidst overtrædelse af aktindsigtsreglerne, siger Sten Bønsing.

TV2 Nords afsløringer har fået kommunaldirektør Thomas Eriksen til at lave en intern undersøgelse af sagen, og den pågældende medarbejder er kaldt til samtale.

- Det er svært at vide, hvor orkestreret er, men det er i hvertfald et udtryk for, at nogen bevidst bryder reglerne, siger Sten Bønsing.

Kommunaldirektør skal ikke stå for undersøgelse

Kommunaldirektør Thomas Eriksen skal ikke stå i spidsen for kommunens undersøgelse. Sådan lyder det i dag fra Venstres Lone Haugaard, da hun mener, at det er usandsynligt, at medarbejderen kan handle på egen hånd.

- Jeg mener derfor, at det er helt forkert, at kommunaldirektøren skal håndtere og afgøre en sag, som han selv muligvis har andel i eller måske ligefrem hovedansvaret for, lyder det fra Lone Haugaard (V).

Hun opfordrer derfor Karsten Thomsen, som forventes at blive ny borgmester i Frederikshavn Kommune til at få andre end kommunaldirektøren til at håndtere sagen.

Sker det ikke, vil hun fremsætte et forslag til byrådet om, at personalesagen udvides til også at omfatte kommunaldirektøren, og at den håndteres af KL eller et andet relevant eksternt organ.


Sidst set for 80.000 år siden: Nu kan 'århundredets' komet ses på aftenhimlen

Foto: Privatfoto/Lars Mørch

Kometen med det mundrette navn C/2023 A3 – Tsuchinshan-ATLAS kan ses på nattehimlen netop nu.

Den kommer fra den alleryderste del af solsystemet, og den har været 80.000 år undervejs.

Men i disse dage er det muligt, at se kometen, der har fået navnet C/2023 A3 eller blot Tsuchinshan–Atlas, på aftenhimlen med det blotte øje.

Det har faktisk været muligt at se den siden lørdag, men netop i disse dage og særligt tirsdag aften er forholdene ekstra gunstlige.

- Mange har mandag aften set en meget tydelig komet. I de kommende dage vil kometen også være synlig på aftenhimlen, lyder det fra Jens Ringgård Christiansen fra TV2 Vejret.

Derfor hedder den C/2023 A3 – Tsuchinshan-ATLAS

C/2023 A3 – Tsuchinshan-ATLAS er hverken et navn, der er let at huske eller udtale.

Til gengæld er der en anden og mere teknisk forklaring bag det lidt besynderlige navn.

Bogstavet C står for, at det er en ikke-periodisk komet. Det vil sige, at kometen ikke dukker op på himlen med regelmæssige mellemrum, som for eksempel Halleys komet gør.

2023 står for det år, den blev opdaget.

A henviser til, at opdagelsen skete i den første halvdel af januar.

Og tallet 3 viser, at det er den 3. komet, som blev opdaget i denne periode.

Så kommer vi til ‘Tsuchinshan-ATLAS’. Her er forklaringen, at kometen blev opdaget hele to gange af hver sin organisation i Kina og USA.

Kilde: Videnskab.dk.

Det har faktisk været muligt at se kometen på den sydlige halvkugle siden slutningen af september, men nu gæster den altså den nordlige halvkugle.

- Hvis man kommer for sent ud, så er kometen kommet ned under horisonten, så den er bedst at se tidligt på aftenen. Omkring klokken 20 er et godt tidspunkt. Kig i retning mod vest og lavt mod horisonten. Man kan med fordel observere den fra et mørkt sted, siger Jens Ringgård Christiansen og fortsætter:

- Jeg vil anbefale, at man medbringer en kikkert, selvom man bør kunne se den med det blotte øje, siger vejrværten.

De største højder på himlen opnår kometen i de tidlige aftentimer. Derfor vil det mest optimale tidspunkt at gå på jagt efter kometen være omkring klokken 20. Foto: Privatfoto/Lars Mørch

Århundredets komet

Fra omkring 20. oktober vil kometen være at finde endnu højere på himlen.

Kometen kommer fra Oortskyen i den alleryderste del af vores solsystem. Det er en sværm af små islegemer. Da kometen befandt sig allerlængst ude, jar den haft en afstand til solen på mindst 3000 gange afstanden til Pluto.

Kometen bliver kaldt 'århundredets komet, fordi den foreløbigt er den mest lysstærke i det her århundrede, og derfor kan den også ende med at indkassere den fornemme titel.

Kometen vil højst sandsynligt kunne observeres med kikkert helt frem til starten af november.


Nadja fik hjertestop: Nu har hun samlet over 100.000 ind til andre

Foto: Privatfoto

Nadja Pedersen har haft dødsangst, siden hun faldt om med hjertestop som 18-årig. Nu bruger hun sociale medier til at sætte fokus på mental sundhed.

Nadja Pedersen var blot seks år gammel, da hun blev diagnosticeret med en utæt hjerteklap.

- Fra jeg var seks til 15 år, gennemgik jeg mange forskellige undersøgelser og scanninger, både indvendigt og udvendigt, og jeg fik ordineret flere typer medicin, forklarer hun.

Jeg sover ikke rigtig om natten og har ikke sovet ordentligt siden den nat. Udelukkende fordi jeg er bange for ikke at vågne op igen.

Nadja Pedersen

Da hun blev 18 år, kunne hjerteklappen ikke klare mere, og hun skulle egentlig have haft en ny, mekanisk hjerteklap.

- Men for at undgå komplikationer i en tidlig alder valgte lægerne i stedet at reparere den gamle ved at indsætte en mitralring og lave mitralplastik. Dette skulle være en midlertidig løsning, uddyber Nadja Pedersen.

Dagene på hospitalerne var meget hårde, da hun havde en sammenklappet lunge, og hun havde fået luft under huden, som bremsede helingsprocessen.

- Dagene efter, jeg blev udskrevet, var også ekstremt hårde. Jeg kunne ikke klare noget selv og havde brug for hjælp til alt, siger hun. 

Arret fra Nadjas operation, da det var helt friskt efter operationen. Foto: Privatfoto

Var heldig at overleve

Efter halvanden uge vågnede Nadja en morgen og følte, at noget var helt galt.

- Jeg havde voldsomme smerter og blev senere på dagen dårligere. Ved midnat fik jeg hjertestop og faldt sammen på vej til toilettet. Min mor og far kom løbende og fik heldigvis liv i mig igen. Det viste sig, at jeg havde over en liter betændelse i hjertesækken.

Lægerne havde aldrig set det før, og sagde derfor, at Nadja var meget heldig at have overlevet det.

- Efter dette fik jeg det nogenlunde, men et år senere begyndte jeg at mærke uregelmæssigheder i min hjerterytme. Efter en længere undersøgelse fandt lægerne ud af, at jeg havde rytmeforstyrrelser, både for høje og lave frekvenser samt uregelmæssige slag.

- Jeg blev ablateret to gange inden for to måneder, hvor de fik fjernet det meste af problemet.

Lige nu er der ikke nogen plan, og det gør det endnu svære at være i

Nadja Pedersen, hjertepatient

Der var dog stadig noget tilbage, som lægerne ville havde behandlet 8. oktober i år, men det endte med, at der blev fundet noget, som lægerne ikke havde forventet.

- Lige nu er der ikke nogen plan, og det gør det endnu svære at være i, konstaterer Nadja Pedersen. 

Har udviklet dødsangst  

Den lange kamp med operationer og en nærdødsoplevelser har sat sine spor hos Nadja Pedersen i dag.

- Det er og kan være meget svært at leve med en kronisk sygdom. Jeg har udviklet enormt meget dødsangst på grund af den tragiske hændelse, der skete, da jeg fik hjertestop, siger hun og tilføjer:

- Jeg sover ikke rigtig om natten og har ikke sovet ordentligt siden den nat. Udelukkende fordi jeg er bange for ikke at vågne op igen, og jeg prøver at leve livet på en måde, hvor jeg ikke bruger for meget tid på de små problemer, som livet er for kort til. 

Oplevelserne har også givet hende et helt nyt syn på livet.

- Og det er både skræmmende, men også meget rart, for jeg er virkelig taknemmelig for de små ting, folk gør for mig. Jeg bruger ikke tid på de mennesker, der ikke vil mig noget godt, for det er livet alt for kort til. Jeg har lært, man virkelig skal stå op og nyde hvert minut og gå i seng og føle, man er glad og har overlevet endnu en dag, fortæller hun.

Hjælper andre på sociale medier

Derfor har hun også valgt at dele ud af sine oplevelser og psykiske udfordringer på det sociale medie Twitch. Nadja deler også meget om sine egne udfordringer og sygdomme.

- På min Twitch-kanal har jeg altid ønsket at skabe et trygt og inkluderende sted, hvor folk, der har det svært, kan føle sig velkomne, set og hørt. Jeg taler ofte åbent om psykiske problemer og sætter fokus på, hvordan psykiske lidelser kan være forbundet med kroniske sygdomme. Jeg har også delt min egen sygdomshistorie, hvilket har opmuntret mange til at åbne op og dele deres egne erfaringer med at leve med kroniske eller livstruende sygdomme, forklarer hun.

Det har resulteret i, at hun har modtaget flere personlige beskeder fra folk, der siger, at de føler sig trygge hos hende.

- Nogle har endda betroet sig til mig som en slags psykolog, men det er vigtigt for mig, at alle føler sig ligeværdige og ikke ser mig som hævet over dem, bare fordi jeg er en offentlig person, siger hun.

Samler ind til behandling af hjerteproblemer

Derudover har Nadja også startet en indsamling for at støtte forskning og behandling af hjerteproblemer, og hendes følgere har allerede samlet over 121.000 kroner ind.

- I forhold til min indsamling følte jeg, det var en god mulighed for at se, hvor meget vi kunne samle ind over to streamdage, jeg havde planlagt. Jeg fortalte mit community om det og tænkte, det kunne være en meningsfuld aktivitet lige inden min egen operation, forklarer hun og tilføjer.

- Jeg satte et mål på 10.000 kroner for den 14.-15. september, men da vi nåede den sidste dag, var vi helt oppe på 103.000 kroner, hvilket oversteg mine vildeste forventninger, understreger hun.

Foto: Privatfoto

Det var den indsamling og succesoplevelse, der inspirerede hende til at fortsætte indsamlingen og fokusere på at fortælle, hvordan pengene hjælper folk som hende selv.

- Især nu hvor jeg også lever med en hjerte-kar-sygdom. Jeg ønsker at vise, at det ikke kun er ældre mennesker, der kan have alvorlige hjertesygdomme – unge kan også blive ramt. Derfor fortsætter jeg med indsamlingen for at sætte endnu mere fokus på unges helbredsproblemer og de psykiske traumer, der kan komme, hvilket er vigtigt at snakke åbent om for ikke at ende med at gå psykisk ned.


Stoppet med våben og ammunition: Ung mand skal 2,5 år i fængsel

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

En ung mand blev stoppet med haglgevær og patroner og skal nu bag tremmer.

En ung mand er ved retten i Hjørring blevet idømt 2,5 års fængsel, efter han for godt et år siden blev stoppet af Nordjyllands Politi med både et haglgevær og ammunition i sin bil.

Det fortæller anklager ved Nordjyllands Politi Dorthe Kvist Knudsen.

Manden blev stoppet af politiet i sin bil for godt et år siden, fordi de mistænkte ham for at være påvirket af spiritus. Men da bilen drejede af og parkerede, stak den unge mand af fra politiet.

De havde dog en hundepatrulje med, og fik derfor hurtigt fundet frem til den unge føreren. Da politiet så fik lejlighed til at kigge ind gennem mandens bilruder, spottede de et våben i bilen.

- I forbindelse med de kigger ind i bilen, ser de jagtgeværet, og de finder ud af, der er patroner i bagagerummet, og så kommer vi op i den høje bestemmelse, når våbenet er funktionsdygtigt og der er ammunition, lyder det fra Dorthe Kvist Knudsen.

'Fascineret' af våben

Den unge mand forklarede i retten, at han besad våbenet, fordi han på et tidspunkt gerne ville tage jagttegn, men at han aldrig havde fået det gjort. Han havde derfor geværet i bilen, fordi han havde hentet det et sted, hvor han havde opbevaret det for at tage det hjem. Men i stedet valgte han at køre til en fest, inden politiet senere på aftenen stødte på ham i trafikken.

Manden forklarede også i retten, at han var fascineret af skydevåben. Og det har ikke været en så lille fascination. I al fald fandt politiet intet mindre end 59 haglpatroner.

Manden fik også en ubetinget frakendelse af kørekortet i seks måneder. Han udbad sig betænkningstid i forhold til hvorvidt, han anker dommen.


Efter prischok: Varmeforbrugere får lille plaster på såret

Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Varmeforbrugere blev varslet prisstigning på 100 procent, men siden er det gået lidt bedre med priserne.

Det var et stort chok for kunderne hos Sindal Varmeforsyning, da der i juni blev annonceret en prisstigning på intet mindre end 100 procent.

Men nu kan selskabet melde ud, at den varslede prisstigning for á conto regningen for november 'kun' bliver på 60 procent.

- Det er gået lidt bedre med priserne de seneste måneder, så vi skal heldigvis ikke opkræve så meget i den sidste rate, som vi havde meldt ud. Men det er stadig en markant prisstigning, siger varmeforsyningens formand Jens Ole Jørgensen.

Højere omkostninger - lavere indtægter

Årsagen til den store prisstigning er en dobbelt uheldig prisudvikling, der har ramt forsyningsselskabet. Først og fremmest på grund af at den træflis, som varmeværket bruger til at producere det meste af sin varme, er blevet markant dyrere.

Og dernæst fordi en lav elpris har betydet, at selskabet ikke har haft så store en indtjening.

Sindal Varmeforsyning orienterede på et borgermøde i august om, hvorfor forbrugerne nu kunne se frem til en regning, der var dobbelt så stor som varslet.

- Vi tog det med fra borgermødet, at vi fremover skal budgettere til den forsigtige side, så vi ikke kommer med alt for store ekstraregninger. Det vil vi gøre fremover, siger Jens Ole Jørgensen.

Forsyningsselskaberne lægger nemlig deres budgetter ud fra eksperters forudsigelser af prisudviklingen, der har vist sig at slå fejl i forhold til udviklingen i 2024.

Set for hele året, har varmen i Sindal været 29 procent dyrere.