Dødstrusler og selvmordstanker: Skal tidligere sigtet i Mia-sagen have erstatning?

Den mand, der var under mistanke for drabet på Mia Skadhauge Stevn i to måneder, er for retten igen. Denne gang kræver han erstatning for blandt andet tabt arbejdsfortjeneste.

Allerede da den ulykkelige skade var sket og Mia Skadhauge Stevn forsvandt på den tragiske februarnat i Aalborgs natteliv, fik sagen stor bevågenhed.

Det førte også til anholdelser.

Faktisk to af slagsen, selvom det kun er Thomas Thomsen - der i øvrigt skal for landsretten i næste uge, når ankesagen starter - der blev dømt for forbrydelsen.

Netop nu er den anden anholdte også for retten.

Det er han i den erstatningssag der er rejst, fordi han i to måneder var mistænkt for drabet.

Uretmæssigt, viste det sig.

Derfor kræver han nu 34.192 kroner i erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og for en mobiltelefon, han investerede i, fordi hans egen blev konfiskeret af politiet. 

Mobiltelefonen var nødvendig, fordi manden i kølvandet på sigtelsen fik udleveret en overfaldsalarm af Nordjyllands Politi. Det var derfor nødvendigt at investere i telefonen, så han kunne ringe til politiet, anførte hans forsvarer i retten torsdag.

quote Der er faste retningslinjer for erstatning, og de er ikke imponerende

Mette Grith Stage, forsvarsadvokat

Var under mistanke i to måneder

Manden blev anholdt sammen med Thomas Thomsen, der senere blev idømt forvaring for voldtægtsforsøget, drabet og usømmelig omgang med Mia Skadhauge Stevns lig.

Men modsat Thomas Thomsen fandt retten ikke, at der var grundlag for at varetægtsfængsle manden i kølvandet på Mia Skadhauge Stevns forsvinden 6. februar 2022.

Han blev derfor løsladt.

Anklagemyndigheden kærede dog løsladelsen, og ville have Vestre Landsret til at tage stilling til, om der var grundlag for at varetægtsfængsle manden

På trods af, at Vestre Landsret 11. februar stadfæstede byrettens dom, var det først 5. april, at Nordjyllands Politi droppede sigtelsen mod manden, og meldte ud, at han nu var renset for mistanke for drabet på den 22-årige sygeplejerskestuderende. 

Det her ikke er USA - desværre

Allerede dagen efter, at politiet kunne fortælle, de havde anholdt to, væltede det ind med dødstrusler, og biler kørte forbi manden hus, fortæller hans forsvarer i retten torsdag.

Og den belastning resulterede i store personlige problemer for ham, og han havde selvmordstanker. Han følte ikke, han kunne møde på job, før han blev renset og prøvede derfor at få en sygemelding, men blev afvist af lægen.

Omvendt mener anklagemyndigheden ikke, at manden har ret til erstatning. For det var ikke fordi, han var frihedsberøvet, at han ikke mødte på job - det var selvvalgt. Derfor er han ikke erstatningsberettiget, lød det i retten.

Og det kan blive særdeles svært, at få erstatning, medmindre manden er blevet fyret på grund af sigtelsen. 

Det vurderede forsvarsadvokat Mette Grith Stage overfor B.T. Aalborg i 2022.

- Man må desværre sige, at det her ikke er USA. 

- Der er faste retningslinjer for erstatning, og de er ikke imponerende. Hvis han er lønmodtager og er blevet fyret på grund af sigtelsen for drab og dermed har lidt et økonomisk tab, kunne han formentligt få erstatning herfor.

Der er nedlagt navneforbud i sagen.

Der falder dom i erstatningssagen 14. maj klokken 12. 


Seneste nyt

fra Nordjylland