DGI-Husets direktør om nedlukning: - Den psykiske sundhed bekymrer mig mest
Foto: Henning Bagger / Ritzaus Scanpix
Efter det på pressemødet torsdag blev meldt ud, at Aalborg Kommune for anden gang lukker ned, bekymrer det DGI Husets direktør, Carina Lind Husum, hvilke fysiske og psykiske konsekvenser nedlukningen kommer til at få for aalborgensernes sundhed.
Endnu en svær beslutning om nedlukning er blevet truffet. Denne gang er Aalborg Kommune blandt de kommuner, der bliver ramt. Derfor kan aalborgenserne fra fredag 11. december klokken 16 se ind i en tid med flere restriktioner og fysiske begrænsninger.
Kulturhuset Nordkraft er en af byens hovedpulsårer og har dagligt besøg af flere tusinde mennesker. Huset, der blandt andet rummer teater, biograf, bibliotek samt DGI Hus, lukker derfor også som følge af regeringens anvisning ned fra 11. december og frem til 3. januar 2021.
Denne nedlukning bekymrer DGI Husets direktør Carina Lind Husum.
- Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv med henblik på smitterisiko kan jeg som leder af DGI Huset godt forstå beslutningen om at lukke ned, men jeg er meget bekymret for, hvilke konsekvenser det kommer til at få for den fysiske og psykiske sundhed. Det er ikke godt for sådan nogle flokdyr som os at være buret inde, fortæller Carina Lind Husum til TV2 Nord og tilføjer:
- Vi ved, at det påvirker mange, og det påvirker mange af vores medlemmer, der i forvejen er påvirket af isolation og hjemmearbejde, så det her har været manges fristed, hvor man under meget ordnede forhold har haft en social relation. Det havde jeg selvfølgelig håbet på kunne bibeholdes.
Så kan man jo spørge sig selv: er det så bedre at være lukket og modtage hjælpepakke? Det vil det bare aldrig være for os
Carina Lind Husum, direktør DGI Huset Aalborg
Og bekymringen om den fysiske og psykiske sundhed har i høj grad trykket direktøren samtidigt med, at det økonomiske perspektiv også hænger over huset som en mørk sky. For økonomisk er endnu en nedlukning, ikke hvad nogen virksomhed havde drømt om, hvilket også gør sig gældende for DGI Huset.
- Det er svært at spå om, hvor stort det økonomiske hul bliver, og det kommer i høj grad til at afhænge af, hvordan hjælpepakkerne kommer til at se ud. Det er selvfølgelig ikke nogen DGI Hus' direktørs drøm om at blive tvangslukket to gange på et år, lyder det fra Carina Lind Husum.
Grundet de nuværende skærpede restriktioner, der blandt andet har betydet, at maksimalt ni personer udover instruktøren har måttet deltage i holdene i fitnesscenteret, samt et lavere antal medlemmer har kunnet gøre brug af faciliteterne på én gang, grundet afstandskravet, har huset i forvejen været stærkt økonomisk presset.
- Så kan man jo spørge sig selv: er det så bedre at være lukket og modtage hjælpepakke? Det vil det bare aldrig være for os, fordi for os har bevægelse, sammenholdet og det sociale aspekt i at være en aktiv del af DGI huset en rigtig stor betydning. Noget af det, vi stadig kan mærke fra sidste lockdown, er, at folk manglede at komme ind og se hinanden i det her fællesskab, som er nogle andre mennesker, end dem de ser privat eller på arbejde, fortæller Carine Lind Husum.
Direktøren er dog fortrøstningsfuld og håber på, at huset og medlemmerne kan se det som en forlænget juleferie fra sport og fysisk aktivitet.
- Selvom det selvfølgelig ikke er noget, vi anbefaler, lyder det grinende fra Carina Lind Husum, der tilføjer, at hun glæder sig til at se medlemmerne igen efter nytår til en sund og god start på det nye år.