De unges økonomi sejler: Privatøkonomi er nu på skoleskemaet
Halvdelen af de adspurgte unge vurderede, at undervisning i privatøkonomi kunne have hjulpet dem.
Røde tal på kontoen er ikke et sjældent syn blandt nordjyske unge.
En ny rapport viser, at mere end hver femte ung har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.
Og det kan også mærkes hos bankerne, fortæller Martin Kudsk Rasmussen, der er bankdirektør i Spar Nord Aalborg.
- Vi oplever, at flere kommer i problemer med deres økonomi.
Hvert år afholdes PengeUgen, der har til formål at gøre børn og unge klogere på økonomi. I den forbindelse har Spar Nord i Aalborg tilbudt at undervise eleverne.
- Økonomi er grundlaget for at have en lykkelig hverdag, så vi føler et vist ansvar for at få uddannet de unge mennesker i økonomisk forståelse, siger Martin Kudsk Rasmussen.
Konsekvenser senere i livet
Ifølge bankmanden kan det være en god ide at forberede de unge til en fremtid med en god og sund økonomi i en tidlig alder. For den dårlige økonomi kan afspejle sig senere i livet.
- Når mange af de her unge så kommer ind lidt senere i livet for at købe et hus eller en bil, så er det svært at komme videre, fordi de har stiftet gæld rundt omkring, hvor der ikke er nogle aktiver bag, siger han.
Det er derfor en gevinst for begge parter, både bank og den unge, at der bliver forståelse for at forvalte sin økonomi korrekt.
- Vi oplever tit, at der er problemer som følge af SU-gæld eller forbrugsgæld, siger Martin Kudsk Rasmussen.
Ifølge rapporten, der er udarbejdet af Finans Danmark, vurderer halvdelen af de adspurgte unge da også, at undervisning i privatøkonomi ville have haft positiv indflydelse på deres studieliv.
Dårlig økonomi giver psykiske problemer
Faktisk er problemet så stort, at hver femte ung har svært ved at sove om natten, fordi de bekymrer sig om deres privatøkonomi.
Af rapporten fremgår det også, at omkring hver fjerde ung skammer sig dagligt eller flere gange ugentligt over deres økonomi.
Det gør sig dog ikke gældende for Andreas Flarup Mejlholm, der går i 7. klasse på Vejgaard Østre Skole, og som netop er ved at blive undervist i privatøkonomi.
- Jeg ved bare, at man skal holde sig væk fra det, man ikke har råd til, siger han.
Og det er måske en god ide, at det er kommet på skoleskemaet. For økonomi er ikke noget, den unge mand har tænkt så meget over - indtil nu.
- Jeg har da lært, at man skal bruge mindre end det, man får i løn, siger han.
PengeUgen besøger 700 skoler landet over.
I indslaget herunder bliver begrebet 'muldyr' beskrevet på et tidspunkt, og hvad det er, kan du læse her.