Bakterier fundet: Her skal du koge vandet
Brugere af Klitgård Vandværk anbefales nu at koge vandet inden indtag.
En prøvetagning af vandet fra Klitgård Vandværk har nu vist, at vandet indeholder koliforme bakterier.
Derfor anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at brugere af vand herfra koger vandet inden indtag.
Kogepåbuddet vedrører 350 husstande, hvor størstedelen af dem er sommerhuse.
Formand for Klitgård Vandværk, Preben Vestergaard, oplyser, at der blev taget prøver sidste onsdag, som vandværket modtog mandag eftermiddag.
- I morgen formiddag tager vi nye prøver, som der så kommer et resultat af i løbet af tre til fire dage, som så skal gøre os klogere, siger han.
- Det er nogle kontrolprøver, så vi forhåbentlig kan komme nærmere, hvor bakterierne kommer fra.
Prøven er udtaget ved en forbrugers taphane ved Porsheden nord for Nibe. Der er fundet to enterokokker pr. 100 ml. Jævnfør drikkevandsbekendtgørelsen må der ikke kunne påvises enterokokker i drikkevand.
Sådan bør vandet koges
Ved kogning forstås opvarmning af vandet til 100°C i 1 minut. Vandet skal således ”spilkoge”, hvorved de fleste mikroorganismer, bortset fra enkelte virus og sporer, inaktiveres/dræbes. Det er vigtigt, at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes.
En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde. Ved brug af elkedel gives en portion vand to opkog med 2-5 minutters mellemrum.
Vand i kaffe- og temaskiner opnår sjældent en temperatur på 100°C i 1 minut. Vandet kan dog anvendes, såfremt vandet i disse maskiner opvarmes til min. 80 °C, idet den akkumulerede drabseffekt ved opvarmning til - og nedkøling fra - 80 °C svarer til en opvarmning af vandet til 100 °C i 1 minut.
Kilde: Naturstyrelsen