Anklager vil have tidligere Spar Nord-direktør i fængsel
Ole Madsens systematiske bedrageri af sin tidligere arbejdsplads skal koste ham fire års ubetinget fængselsstraf, hvis det står til sagens anklager. Fra forsvaret lyder det, at Ole Madsen ikke er egnet til fængsel.
Hvordan Ole Madsen skal straffes for at have bedraget Spar Nord for 20 millioner kroner, ved vi stadig ikke efter onsdagens retsmøde ved byretten i Aarhus.
Det var ellers både forsvarerens og anklagerens forventning, at dommen ville falde onsdag eftermiddag, da der er tale om en tilståelsessag, men sådan blev det altså ikke, og tidligere kommunikationsdirektør, Ole Madsen, må vente til 21. december med at få sin dom.
Mette Vestergaard, der er anklager ved Nordjyllands Politi, procederede for, at Ole Madsen skal idømmes fire års ubetinget fængsel foruden erstatningskravet.
Det krav til strafudmålingen havde Ole Madsens forsvarer et markant anderledes syn på. Han mener ikke, at Ole Madsen skal i fængsel grundet sin psykiske sygdom. Han procederede derfor for, at hans klient skal straffes med et ambulant psykiatrisk behandlingsforløb under tilsyn af kriminalforsorgen.
Ole Madsen har gennemgået en mentalvurdering, og retslægerådet er kommet frem til, at han godt kan straffes på almindelig vis. De har også fastslået, at han ikke er sindssyg og heller ikke har været det i forbindelse med sine gerninger.
En umættelig købetrang
Tidligere i år blev Ole Madsen udredt og diagnosticeret med bipolar affektiv lidelse. Han forklarede i retten, at det var den psykiske sygdom, kombineret med et alkoholmisbrug, der fik ham ud på et skråplan, og i sidste ende drev ham til at svindle sin tidligere arbejdsgiver gennem en lang årrække.
Han oplevede maniske perioder, hvor han havde en umættelig trang til at købe, hvad han i dag beskriver som ligegyldige luksusting. Et sæt tøj kunne for eksempel koste 50.000 kroner og i løbet af en efterårsferie, kunne han bruge 800.000 kroner.
Ole Madsen er i dag erklæret personlig konkurs, og der er ikke nogen penge tilbage. De 20 millioner er brugt, rub og stub, fortalte han i retten, men han er indstillet på at tilbagebetale, hvis han på nogen måde får muligheden for det.
Anklageren prøvede at tegne et billede af, hvor udspekuleret og gennemtænkt bedrageriet var. Det var Ole Madsen ikke enig i. Han forklarede, hvor nemt det var for ham at slippe af sted med sit bedrageri, fordi der ikke var nogen, der kontrollerede hans aktiviteter.
Via en internetside sendte han hundredevis af fakturaer til Spar Nord, som han selv godkendte senere. På fakturaerne skrev han med sine egne ord så lidt som muligt. Det kunne for eksempel være 'konsulent arbejde'. Pengene blev udbetalt til en konto han havde i Nordea. Hvis hans kollegaer havde undersøgt det, ville de hurtigt have opdaget, at kontoen i Nordea tilhørte Ole Madsen selv.
Han havde et årligt budget på 100 millioner kroner, hvilket han sjældent overholdt, men det havde aldrig nogen konsekvenser for ham, fortalte han. Han beskrev det som en bemærkelsesværdig mangel på kontrol.
Ønskede at stoppe
Ole Madsen forklarede i retten, at han levede et usundt liv, da han var ansat ved Spar Nord. Det var ikke unormalt, at han begyndte sin dag i sit hjem i Aarhus klokken tre om morgenen, hvor han arbejdede et par timer før han kørte til arbejdspladsen på Skelagervej i Aalborg for at kunne være første mand på kontoret klokken 6.
Typisk forlod han først arbejdspladsen igen klokken 17, kørte hjem til sin familie og arbejdede videre, når de var gået i seng.
I sine lyse perioder var han udmærket klar over, at hans handlinger var forkerte, og det var også derfor, han valgte at søge væk fra Spar Nord i sommeren 2020, hvilket i sidste ende førte til, at hans massive bedrageri blev afsløret.
Da han fik et nyt arbejde, blev hans opgaver fordelt til fire andre kollegaer, og de blev hurtigt klar over, at noget ikke var, som det skulle være.
Ved slutningen af dagens retsmøde spurgte dommeren, om der var noget, Ole Madsen havde lyst til at sige. Det gjorde han kort og præcist. Undskyld, sagde han.