ANALYSE: Kastrup-Larsen bliver ny formand - selv om han er i mindretal
Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord
De nordjyske kommuners samarbejdsorgan, kommunekontaktrådet, får de næste fire år Aalborgs borgmester som ny formand. Valgreglerne er imidlertid sådan, at dét råd, han bliver formand for, har et klart borgerligt flertal.
Selv om Socialdemokratiet ikke havde noget godt kommunalvalg i Nordjylland, beholder partiet posten som formand for de nordjyske kommuner de næste fire år.
Men formanden bliver en anden end de seneste år: Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), står til at afløse sin afgående kollega og partifælle, Arne Boelt fra Hjørring.
I en række af de øvrige kommuner synes nogle, at Aalborg i forvejen "fylder for meget".
Søren Wormslev
Kommunekontaktrådet er et regionalt organ under Kommunernes Landsforening. Hvem der er dets formand (og næstformand) afhænger af, hvor mange stemmer de forskellige partier har fået under ét ved kommunalvalget i den pågældende region.
Da tallene for Nordjylland var gjort op, var Det Radikale Venstre tungen på vægtskålen. Partiets sikrede i forhandlinger sammen med Enhedslisten og SF, at det blev Thomas Kastrup-Larsen, der fik posten og ikke blå bloks bud, borgmester Mogens Gade (V) fra Jammerbugt.
Han ventes til gengæld at blive næstformand - ligesom han er i dag.
Mere grøn, lyder ønsket
Partierne bag Thomas Kastrup-Larsen begrunder valget af ham med, at man ønsker en formand, der klart og aktivt bakker den grønne omstilling op.
Efter de hidtidige valg har de to store partier Socialdemokratiet og Venstre talt mere og bedre sammen om konstitueringen i kommunekontaktrådet, end tilfældet har været denne gang.
Og måden, kommunekontaktrådet sammensættes på, gør, at der de kommende fire år vil være dén specielle situation i Nordjylland, at formanden er socialdemokrat - fordi opgørelses-metoden ved valget af formand er én - mens rådets 22 medlemmer vil have en klar overvægt af blå medlemmer, blandt andet fordi borgmestrene er fødte medlemmer, og Venstre alene af dén grund får ni pladser.
Sammen med konservative, DF og Nye Borgerlige har blå blok 13 pladser i rådet, mens rød blok inklusiv radikale har ni.
Det ændrer ikke ved, at Socialdemokratiet samlet set i nordjysk kommunalpolitik er det største parti og, målt i stemmer, større end Venstre.
Der spores i de borgerlige partier en vis utilfredshed med, at formandsposten - der i øvrigt aflønnes med godt 220.000 kr. årligt - havner hos socialdemokraterne, selv om kommunekontaktrådet har borgerligt flertal. Det kan, hvis fronterne trækkes op, betyde, at den ny formand risikerer at komme i mindretal. Selv om man i KL-regi normalt bestræber sig på at finde konsensus.
For meget storby
Der har været fortilfælde, hvor borgmesteren i Nordjyllands største kommune var formand for kommuneforeningen, som organet tidligere hed.
I en række af de øvrige kommuner synes nogle, at Aalborg i forvejen "fylder for meget", og derfor har det efter strukturreformen ligget mange af dem stærkt på sinde, at dén, der udtalte sig på vegne af alle Nordjyllands kommuner, var en borgmester fra en af landsdelens ti andre kommuner.
At Thomas Kastrup-Larsen denne gang har satset på formandsposten i kommunekontaktrådet og dermed næppe fortsætter som medlem af bestyrelsen for den nationale Kommunernes Landsforening, kan måske hænge sammen, at Aalborgs førstemand efter kraftig tilbagegang ved valget nu ønsker at lægge flere kræfter end før på hjemmebanen.
Og skulle formanden for det nordjyske kommunekontaktråd være en socialdemokratisk borgmester, var der efter valget kun to muligheder: Ham eller Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen. Begge nordjyske socialdemokrater har i den seneste periode været medlemmer af KL's bestyrelse.