Afskaffelse af helligdag vil koste kommuner ekstra i lærerlønninger: - Regeringen burde betale
Foto: Hans-Christian Lauritzen
Det bliver kommunerne, der skal betale den ekstra arbejdsdag, lærerne skal have for store bededag.
Det kommer til at koste mindst fire millioner kroner ekstra i lønninger årligt til lærerne i Aalborg Kommune, når store bededag næste år sløjfes.
Det sker, fordi landets lærere fremover kommer til at skulle arbejde på store bededag.
- Som kompensation får de en lønforhøjelse på 0,45 procent af deres årsløn, siger Morten Thiessen (K), rådmand for Børn og Unge i Aalborg Kommune og fortsætter:
- Fire millioner kroner ville være billigt sluppet.
I Frederikshavn Kommune vil afskaffelsen af helligdagen komme til at koste det, der svarer til en ekstra udgift til løn til 2-3 lærerstillinger om året, oplyser Christina Lykke Eriksen (SF), der er udvalgsformand for Børn og Unge i Frederikshavn Kommune.
Det er dybt frustrerende
Christina Lykke Eriksen, rådmand, Frederikshavn Kommune
- Når nogle skal arbejde flere timer, og vi har de samme timer at gøre godt med, så bliver der jo stillinger til overs, fordi der er nogle, der skal op i tid, siger hun.
Bør betale gildet
Begge politikere slår på tromme for, at regningen ender hos staten.
- Vi synes, regeringen skal betale det. Ellers betyder det en halv procent færre ansatte. Sådan er nulsumsspillet, siger Morten Thiessen.
- Aben lander ved os hver eneste gang. Det, de får ud af det på Christiansborg, bruger de til krudt og kugler. Kunne man bruge nogle af pengene på at fastholde lærerstillingerne ude i folkeskolen?, siger Christina Lykke Eriksen.
I betingelserne for regeringens afskaffelse af store bededag nævnes muligheden for kompensation for ansatte i børnehaver og skolefritidsordninger, men ikke lærere.
Der er kun et par måneder siden, man i Frederikshavn Kommune varslede fyringer af 29 stillinger på skoleområdet på grund af besparelser.
- Det er dybt frustrerende. Vi har ansvaret for trivslen hos vores lærere, og det her vil påvirke arbejdsmiljøet og skabe uro endnu en gang, slutter Christina Lykke Eriksen.