Aalborg Universitet sætter turbo på den grønne omstilling
De går forrest, når det kommer til plastikforskning, og nu indgår universitetet samarbejder med nordjyske virksomheder for at nedbringe brugen af plastik og tekstiler.
Der er gang i forsøgslaboratorierne på Aalborg Universitet, hvor flere fakulteter lige nu arbejder på tværs af fag for at løse fremtidens plastik-udfordringer.
Det langsigtede mål er, at det danske samfund skal være klimaneutralt i 2050 og for at hjælpe klimaneutraliteten på vej, har Innovationsfonden bevilget 12 millioner kroner til Aalborg Universitet, som går til plastikforskningen.
- Vi har et kæmpestort plastikproblem i verden. Vi producerer langt over 350 millioner tons plast om året og kun en lille del af det, bliver genanvendt, siger Thomas Helmer Pedersen, der er lektor og forskningsprogramleder på Aalborg Universitet.
Det er på laboratoriet for avancerede biobrændstoffer, at Thomas Helmer Pedersen til dagligt slår sine folder i laboratoriekitlen. Her forsker han i, hvordan man kan nedbryde plastik ved hjælp af kemi.
På laboratoriet findes et system, der kan gøre netop det. Ved at bringe plast i kontakt med 300 grader varmt vand og udsætte det for et højt tryk på 100 bar, formår systemet at nedbryde materialet til dets oprindelige byggesten på bare få minutter. Når plasten er nedbrudt på en måde, så farvestoffer og andre forureninger er adskilt fra det rene materiale, kan den genanvendes.
Vi bruger fortsat mere plastik
I et andet laboratorie er professor, Brian Vejrum Wæhrens i færd med at undersøge mekaniske metoder for genanvendelse af plastik.
Ifølge professoren går nogle af de mest konservative fremskrivninger på, at vi i løbet af de næste tyve år kommer til at fordoble vores forbrug af plastik. Derfor bliver vi nødt til at finde ud af, hvordan vi genanvender den plast, der bliver sendt på markedet.
- Vi skal derhen, hvor vi kan bruge plast med god samvittighed, og hvor vi kan pakke vores børns madpakker ind i folie og også have det godt med det, når vi gør det, siger Brian Vejrum Wæhrens, der er professor ved Institut for Materialer og produktion på Aalborg Universitet.
Et af de nuværende problemer ved genanvendelse af plastik er, at materialet mister kvalitet undervejs.
Det er en af de problemstillinger, Thomas Helmer Pedersen arbejder med, når han nedbryder og genanvender plast i laboritoriet.
- Vi har allerede gjort det. Nu skal vi så over de næste par år videreudvikle processen og vise, at vi godt kan lave højkvalitetsprodukter, siger han.
Plastik og tekstiler
Hvis man beskæftiger sig med tekstiler, så beskæftiger man sig også med plastik. 60 procent af de tekstiler, der bliver fremstillet i dag er nemlig lavet af plastik, og det har en indvirkning på vores CO2-aftryk.
- 8 til 10 procent af vores CO2-udslip, kommer fra produktion af tekstiler og forarbejdning af dem, siger Louise Haase Møller, der er lektor ved Aalborg Universitet og projektleder på Cirkulærtex, der er et af de nye forskningsprojekter.
Hun byder midlerne fra Innovationsfonden hjerteligt velkommen.
- Det betyder rigtig meget, at vi får de midler, siger Louise Haase Møller, der fortæller, at projektet foregår som et tværfagligt samarbejde mellem industrielle designere og ingeniører fra Aalborg Universitet og også en række eksterne parter.
Sammen med Hjørring Kommune, Ikea, Vraa Dampvaskeri og tekstilvirksomheden Gabriel A/S forsøger hun at udarbejde forretningsmodeller, der minimerer mængden af tekstil, og forlænger levetiden på de produkter, der allerede eksisterer og produceres.
Laver møbelbetræk af genanvendte plastikflasker
På tekstil-virksomheden Gabriel er cirkulær økonomi og lang levetid for produkterne noget, de har arbejdet med i årevis og derfor også en af virksomhedens topprioriteter.
- Det er ikke en option for os at bruge materialer, hvor kvaliteten svækkes. Tekstilerne skal holde længe, så møblerne kan holde længe, siger Kurt Nedergaard, der er Director of CSR & Quality i virksomheden.
Gabriel har specialiseret sig i uld, men nu gør de sig også i tekstiler af genanvendt plast.
- Alle vores nye produkter, der ikke er lavet af naturligt uld, er fremstillet bæredygtigt og med genanvendt plast. Det er fremstillet på en måde, så materialet kan genanvendes igen efterfølgende, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Rikke Lyhne Jensen, der er virksomhedens Sustainability Manager.
I fællesskab med Aalborg Universitet håber de at kunne accelerere den bæredygtige udvikling.
Vi tror på, at dette samarbejde kan være med til at udvikle metoder, der gør, at den voksende mængde polyester, der bliver anvendt på markedet, i højere grad bliver egnet til genanvendelse, siger Kurt Nedergaard.
På Aalborg Universitet er mere end 100 forskere beskæftiget med tekstil og plastik. Det nye projekt samler mange af dem på tværs af fag, så de forhåbentlig i nær fremtid kan knække plastikkens genanvendelseskode.
- Vi er allerede godt på vej, siger Thomas Helmer Pedersen, før han vender tilbage til sine kolber.