44-årige Pia tog springet: Droppede jobbet og blev SOSU-studerende
Pia Staudt Larsen får elevløn, mens hun studerer til social- og sundhedsassistent på SOSU Nord. Og det er altafgørende for hende.
Aalborg Kommune har besluttet at tilbyde elevløn til alle SOSU-elever. Det sker for at lokke flere til.
Bøgerne ligger stablet, blyanten er spidset og notesblokken er klar. Ipaden er tændt, mens dagens pensum slavisk læses op på Teams.
Sådan er de fleste dage for 44-årige Pia Staudt Larsen. Og de er meget anderledes, end hvad de plejer at være.
For efter at have arbejdet som kontorassistent i 25 år, er hun nu begyndt på social- og sundhedsassistentuddannelsen.
- Jeg vil meget hellere udrette noget beundringsværdigt i SOSU-faget end at sidde bag en computerskærm, siger Pia Staudt Larsen.
Lønnen afgjorde valget
Tidligere fik elever på social- og sundhedsuddannelserne SU i første del af uddannelsen. Aalborg Kommune har nu besluttet, at alle SOSU-studerende skal have elevløn.
Med et hus, en mand og to børn var beslutningen om et liv som studerende og en økonomi baseret på SU da heller ikke let. Men med udsigten til knap 7.000 kroner mere om måneden var det pludselig muligt.
- For mig var lønnen altafgørende. Jeg ville ikke personligt have mulighed for at tage en uddannelse uden at have økonomisk baggrund for det.
Aalborg Kommune har haft svært ved at fastholde eleverne på SOSU-uddannelserne. Ifølge Kristoffer Hjort Storm, der er rådmand for Senior- og Omsorg i Aalborg Kommune, er interessen for uddannelserne stor, men økonomien spænder ben.
- Ved at tilbyde løn under hele uddannelsen åbner vi op for, at flere kommer ind på SOSU-uddannelsen. Det betyder jo, at vi kan få flere hænder efterfølgende.
Der mangler hænder
Det manglende incitament til at studere kan mærkes på det nordjyske uddannelsessted SOSU Nord. Her er 26 procent færre blevet optaget på social- og sundhedsuddannelserne i år - i forhold til hvad der var planen. Og det har fået store konsekvenser.
- Vores ansøgertal er faldet så meget, at vi har været nødt til at reducere i medarbejderstaben, fortæller Lene Kvist, der er direktør for SOSU Nord.
Aalborg Kommunes nye løninitiativ er derfor kærkommen.
- Vi vil gerne have fat i de mere voksne elever, brancheskiftere og folk, der kommer fra andre jobområder. Og det her er en god mulighed for at bibeholde et forsørgelsesgrundlag, mens de tager en uddannelse.
Initiativer er nøglen
Analyser viser, at der om otte år vil mangle knap 16.000 social- og sundhedsassistenter- og hjælpere. Selvom lønindsatser i enkelte kommuner ikke batter en masse, så er det alligevel vigtigt med fremmende initiativer på SOSU-området. Det mener statsminister Mette Frederiksen, der torsdag lagde vejen forbi SOSU Nord.
- Der kommer flere ældre, og der kommer færre i den erhvervsdygtige alder. Så det er blevet sværere at rekruttere og fastholde, siger hun og fortsætter:
- Vi vil gerne lave en helhedsplan, hvor løn og arbejdsvilkår er en del af det.
Det var elevlønnen, der fik Pia Staudt Larsen til at skifte titlen som kontormedarbejder ud med social- og sundhedsassistent. Og selvom økonomien i en årrække er mindre, så er hun glad for sin beslutning.
- Det er et kæmpe skifte. Men jeg er ikke i tvivl om, at det er det, jeg skal. Jeg skal arbejde med mennesker, siger hun.
Se indslaget her: