33-årig sportschef har lært af Gerrard og Lynge
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Der er en ikke-særlig lige linje mellem Lynge Jakobsen og Liverpool-legenden Steven Gerrard.
- Det burde ikke være et særligt stort spørgsmål.
Det kan det ellers lyde til, når man kigger på englænderens karriere. For hvordan ender en 33-årig gut med tyk scouse-accent, der har arbejdet i både Fjernøsten, Australien og Abu Dhabi i Aalborg? Endda som sportsdirektør for en ny tysk ejerkonstellation?
- Det er jo først og fremmest, fordi det er en fantastisk klub og en fantastisk by. Mange uden for ved hvem AaB og Aalborg er. Så på den måde er det jo en nem beslutning, siger AaBs 33-årige sportsdirektør James Gow.
'Bette Liverpool'
Som rejsende i fodbold har James Gow fundet en sær hjemstavnsfornemmelse af sit barndoms Liverpool i byen ved Limfjorden.
Selvom Allan Olsen synger om sit Frederikshavn i sin sang ’Bette Liverpool’, er der nemlig forbavsende mange ligheder mellem Aalborg og Liverpool. Og James Gow har i den grad bemærket dem:
- Traditionelt var Aalborg en industriby, men den er blevet moderniseret og har bibeholdt sit hjerte og nogle lokale værdier, indleder han snakken, der finder sted i Aalborgs Østre Havn-område, hvor gammelt og nyt i den grad mødes ved Limfjordskanten.
Se indslaget nederst i artiklen
Med Proppen i baggrunden, stedet, der havde byens bedste ølsalg for de mange værftsarbejdere, men som nu er centrum for et lille torv:
- Jeg føler mig virkelig hjemme her. Folk er rare. Der er gode kaffebarer og restauranter, siger Gow og kalder igen Aalborg for ”skøn”.
- En institution
'Skøn' var starten på britens AaB-tilværelse ikke. De rykkede ned, nærmest inden han havde pakket ud. Dengang var han teknisk chef, men den titel er siden byttet ud med sportsdirektør.
Han har tidligere arbejdet sammen med danske Mads Davidsen i Al-Jazira og bygget et Liverpool-akademi i Australien. Men det er nok de færreste, der kan nævne, hvor mange af dem der er vadet ind på førsteholdet i Liverpool eller andre steder.
Derfor har nogle AaB-fans også kigget skeptisk på, hvad Gow har præsteret andre steder. Senest i det netop overståede transfervindue, hvor man solgte profiler for lidt og købte for endnu mindre.
- Alt hvad du gør som træner eller sportsdirektør bør dreje sig om, hvad der er bedst for tilhængerne. Selvfølgelig skal du overveje andre ting som økonomi og strategi, men de ting skal være styret af, hvad der begejstrer fansene i weekenden, forklarer James Gow og fortsætter:
- AaB er en institution for Nordjylland. Det bør have en stærk lokal identitet, siger James Gow og mener den lokale forankring hos spillerne på banen er ekstrem vigtig. Det siger han som scouser i Nordjylland.
En Punto blandt millionøser
Og hvem har så lært en scouser, der har arbejdet 13 år for en af verdens største klubber, at være ydmyg: Steven Gerrard.
- Det var en ærefuld oplevelse (at arbejde i sin hjerteklub, red.), fordi jeg husker en af mine første dage, åbnede Steven Gerrard..., indleder James Gow sin anekdote og tilføjer bestemt:
- Atlså kaptajnen for England, kaptajnen for Liverpool. En af verdens bedste. Han åbnede bogstavelig talt døren for mig ind til træningsbanen, fortæller James Gow, der også fik sat sin egen tilværelse i relief bare ved ankomsten til Melwood:
En lille Fiat Punto kunne han parkere midt mellem Gerrard og Skrtels milliondyre biler.
- Det var bare et godt signal om, at selvom du er en topspiller, så ville han aldrig miste den slags værdier. Og de værdier fik man i Liverpool. Man fik dem terpet ind: Du skal være ydmyg og give alt.
Ringede til klubikon på første dag
Det kan næsten lyde som om, at scouseren, der har boet i Kina, Singapore, Australien og ved floden Mersey, kender historien om AaB bedre end de lokale knægte fra Aalborg, Hadsund og Gug, der render rundt på banen.
På første dag i sin nye rolle som sportsdirektør tog han også en snak med Lynge Jakobsen.
- Jeg ville rigtig gerne have nogle tanker om vores retning. Og hvad ’the people of the club’ ønsker. Jeg sætter stor pris på hans overvejelser, lyder det fra James Gow, der ligesom det meste af Nordjylland altså har et blødt punkt for det cigarrygende AaB-ikon.
AaB-legenden har dog ikke luftet nogle af sine humoristiske citater for 33-årige Gow - heller ikke den om hvad nordjyderne bedst kan lide: Vin ad libitum og transferfrie spillere.
Ej heller den om hvor uundværlig man er: Man skal bare stikke fingeren i et glas vand og måle hullet bagefter.
James Gow griner gennem skægget, da han hører det, men understreger hurtigt, at det flugter med hans tanker om sin rolle i klubben:
- Mit job er at være en slags kustode eller vogter for klubben. Klubben vil være her længe efter, at jeg, spillerne og trænerne er væk. Kernen skal altid være det lokale hjerte, slutter sportsdirektøren.
AaB brager ind i FCK mandag aften klokken 19. Du kan følge kampen på TV 2 Sport.