30 milliarder, jep, MILLIARDER: Aalborg-virksomhed i gigaprojekt
- Om det varmes op med overskudsvind eller varmes op med sikker atomkraft, er underordnet, siger begejstret direktør.
Normalt er forståelsespapir noget, der forbindes med dannelsen af en regering.
For en aalborggensisk virksomhed er det en lidt anden skala.
Og det handler om atomkraft, der skal bruges til gødning og e-brændstof-produktion. Til ret mange penge.
Faktisk løber den underskrift på forståelsespapiret totalt op i godt 30 milliarder kroner for det fuldt udbyggede anlæg, der efter planen skal bygges i 2025 til 2028.
Ikke overraskende vækker det begejstring hos den administrerende direktør i Aalborg CSP, Svante Bundgaard.
- Det er en kæmpestor aftale, som betyder rigtig meget i de kommende år, lyder det fra direktøren, hvis virksomhed skal levere både rådgivning, engineering og hardware til projektet.
Ud af de mange milliarder anslår Svante Bundgaard, det kan skabe ordrer for et "trecifret millionbeløb."
Det betyder derfor også udsigt til ansættelse af flere ingeniører.
Stillestående vindmøller
Det er en sammenslutning af fire danske virksomheder Haldor Topsøe, Copenhagen Atomics, Alfa Laval og altså Aalborg CSP, der har sat deres kragetæer på forståelsespapiret med to statsejede indonesiske virksomheder.
Det næste halve år skal det sidste arbejde laves - både undersøgelser og jura - og så skulle aftalen om byggeriet af det 30 milliarder dyre anlæg være endelig.
- Vi er verdensførende i energilagring med saltsystemer, siger han og prøver at konkretisere:
- Helt simpelt i dagens energisystem har du masser overskudsvind. Vindmøller står stille, du kender selv overskrifterne.
Overskudsvinden kan lagres i salt, forklarer direktøren.
Sikker atomkraft - jatak
Der er tale om et gigantisk byggeri i Bontang i Indonesien, som fra 2028 skal levere klimavenlig ammoniak med dansk - ja, dansk - atomkraftteknologi.
- For at opnå grøn omstilling handler det også om grøn brændstof, fortæller Svante Bundgaard og forklarer, at der er stor forskel på skrækhistorier om Chernobyl og så den generation af atomkraftværker, der laves i dag.
- Der er forskellige generationer af atomkraftværker. De ældre afstedkommer stor eksplosionsfare, men der er kommet et nyt niveau af atomkraftudviklingen, siger han og anerkender, at der findes farlig form for atomkraft "og det har jeg aldrig været tilhænger af."
- Men ligesom der kommer nye og mere effektive vindmøller, har man fundet måder at udnytte det her sikkert, siger han.
- Den kæmpe rolle som sikker atomkraft kan spille, kan bruges til at lukke hullet op til vind. Så vi kan lukke de kulkraftværker. Og det skal vi være åbne for, lyder formaningen.