Kritiserer transport af levende kæmpekrabber: De kan føle smerte og stress

Dyrenes Beskyttelse mener ikke, at man bør transportere levende krabber fra Grønland til Hanstholm. De grønlandske fiskeres konsulent afviser kritikken.

Det er en dårlig idé at flyve levende kæmpekrabber fra Grønland til Danmark for at blive solgt på Hanstholm Fiskeauktion.

Sådan lyder kritikken fra Dyrenes Beskyttelse, efter at grønlandske fangere er begyndt at sende levende snekrabber til Danmark i stedet for at sælge dem i Grønland.

Dyreorganisationen peger på, at en krabbe kan føle stress og smerte, og at det kan være årsag til, at nogle af krabberne dør under transporten.

- Fangsten og placeringen i en lille flamingokasse, hvor den er stuvet sammen med sine artsfæller og skal flyves i flere timer til København, før den køres videre til Hanstholm, akkumulerer sig alt sammen til en ubehagelig og for nogle dødelig, stressfyldt oplevelse for dyret, siger biolog i Dyrenes Beskyttelse Nicolaj Lindeborgh i en pressemeddelelse.

Det første læs med snekrabber blev sendt fra Nuuk 14. marts, og i dag tirsdag kom der så et nyt læs på 560 kilo.

Mads Petersen, der fungerer som konsulent for de grønlandske fiskere, afviser, at der er tale om dyrplageri.

- Vores krabber bliver håndteret med respekt. De bliver ikke smidt, men lagt ned i kasserne, og der er is omkring dem, så de ikke bliver for varme. Samtidig sørger vi for, at transporten sker så hurtigt som muligt, siger han til TV MIDTVEST.

Kort om snekrabberne

Den grønlandske snekrabbe med det latinske navn chionoecetes opilio er en langbenet krabbe, der som voksen kan veje op til halvandet kilo.

Hannen er dobbelt så stor som hunnen og måler omkring 15 centimeter over skjoldet.

Snekrabben er udbredt i Stillehavet fra Japan til Beringsstrædet, i Nordvestatlanten og langs Grønlands vestkyst.

Grønland har en forvaltningsplan, som skal skabe et bæredygtigt fiskeri efter krabberne.

Kilde: Greenland Institute of Natural Resources

Der går ifølge Mads Petersen ni timer, fra krabberne bliver puttet i kasser i Nuuk, til de ankommer til København. Herefter følger så en køretur til Hanstholm på små fem timer.

- Når krabberne transporteres levende, handler det om at øge værdien. Køberne får en mere frisk og naturlig vare, som samtidig er fanget ved bæredygtigt og lovligt fiskeri.

Men selv om fiskeriet er bæredygtigt, kan dyrene vel godt lide under den lange transport?

- Ja, men vi gør alt, hvad vi kan for at gøre det så skånsomt som muligt. Jeg mener også, at man er nødt til at forstå, at det er mad og ikke husdyr, vi transporterer, siger Mads Petersen.

Flyselskabet Air Greenland, der står for transporten til Danmark, skriver på sin Facebookside, at man efter den første sending var spændt på, hvordan krabberne ville klare turen.

- Ved ankomst var der kun 13 døde krabber ud af 500 kg, og det er over al forventning, konstaterede selskabets cargo sales manager Søren Støvhase Nørsø.

Mads Petersen vil ikke afvise, at en lille procentdel af krabberne kan dø under transporten, men han peger på, at de godt kan være helt inaktive uden at være døde.

Snekrabberne bliver transporteret i flamingokasser.
Snekrabberne bliver transporteret i flamingokasser.
Foto: Air Greenland

Seneste nyt

fra Nordjylland