Runa er én ud af blot fem kvinder i det nye byråd
Ud af 27 byrådspolitikere i Brønderslev Kommune er bare fem kvinder, men det kunne have set anderledes ud, hvis der var flere kvindelige spidskandidater, mener valgforsker.
Runa Friis Hansen er med 157 personlige stemmer valgt ind for Enhedslisten i Brønderslev Kommune.
Her får hun følgeskab af fire andre kvinder - blandt de 27 politikere i byrådet. Der vil således være samme antal kvinder i byrådet i Brønderslev i det nye år som i dag; nemlig fem.
- Det glæder jeg mig meget til, det er en stor drøm, der er gået i opfyldelse, siger Runa Friis Hansen.
Man kunne løse mange af de her problemer, hvis kvinder fik bedre traditioner for at stemme på kvindelige kandidater
Niels Nørgaard Kristensen, valgforsker, Aalborg Universitet
Lang vej til ligestilling
På landsplan er antallet af kvinder, der gerne vil have en plads kommunalbestyrelserne, steget med 3,3 procentpoint, men der er stadig lang vej til ligestilling, hvis man spørger valgforsker Niels Nørgaard Kristensen fra Aalborg Universitet.
Det er brandærgerligt, at der ikke er flere, men dem, der er blevet valgt ind, er nogle dygtige kvinder, så det skal nok blive godt
Runa Friis Hansen, byrådsmedlem, Brønderslev Kommune, Enhedslisten
- Man kunne løse mange af de her problemer, hvis kvinder fik bedre traditioner for at stemme på kvindelige kandidater, siger han og tilføjer, at det er ude i partiforeninger, man skal tænke anderledes.
- Det er der, man kan gøre en forskel, for der skal opstilles langt flere - og især langt flere kvindelige spidskandidater.
Ifølge valgforskeren vil der være ligestilling på området om fem valg - altså 20 år, hvis den aktuelle stigning i antallet af kvindelige kandidater som denne gang bliver ved.
Fem ud fem er kvinder
Det problem kender man ikke til hos Enhedslisten i Brønderslev, for her var fem kandidater opstillet til kommunalvalget – og alle var kvinder.
- Det er ikke fordi, vi har udelukket nogle mænd, men der har ikke været nogen, der har haft lyst til at stille op. Så vi var et rent kvinde-hold, siger Runa Friis Hansen og tilføjer, at partiet derfor med ro i sindet har kunnet sige til vælgerne, at en stemme på Enhedslisten ville være en stemme på en kvinde.
Det er en stor drøm, der er gået i opfyldelse
Runa Friis Hansen, byrådsmedlem, Brønderslev Kommune, Enhedslisten
Få kvinder i politik
Mænd er i klart overtal i lokalpolitik - også i nordjysk lokalpolitik.
Flest kvinder er der i Region Hovedstaden, hvor de optager 38 procent af pladserne, mens kvindelige kommunalpolitikere kun optager 28 procent af pladserne i den anden ende af landet i Region Nordjylland. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Og Runa Friis Hansen kunne godt tænke sig at have fået følgeskab af mange flere kvinder i byrådet i Brønderslev.
- Det er brandærgerligt, at der ikke er flere, men dem, der er blevet valgt ind, er nogle dygtige kvinder, så det skal nok blive godt, siger Runa Friis Hansen og tilføjer:
- Og så håber jeg, at der er flere partier – ud over Enhedslisten – der fremover har mere fokus på at få kvinder på opstillingslisterne.
Vi kan se, at der er en kæmpe efterspørgsel på især unge kvindelige dygtige kandidater
Niels Nørgaard Kristensen, valgforsker, Aalborg Universitet
Stor efterspørgsel på kvinder
Og spørger man valgforskeren, så burde langt flere partier end i dag også tage det med at opstille kvinder som spidskandidater seriøst.
Det er utroligt, at de ikke har lugtet lunten, for de har potentielt en vare, som de kunne sælge rigtigt godt af, hvis de fik flere af dem på hylderne
Niels Nørgaard Kristensen, valgforsker, Aalborg Universitet
Han undrer sig over, hvorfor partiforeningerne ikke er bedre til at få fat i kvindelige kandidater, for der ifølge ham en masse at hente der – ikke mindst stemmer.
Flere kvinder i politik?
- Partier skal gå forrest: Signalerer et partis top, at flere kvinder er en ambition, og kommunikerer det klart og ofte, kan det gøre en forskel. Det kan for eksempel ske ved at ryste posen og placere flere kvinder i toppen af stemmesedlen.
- Afskaf "det plejer vi": Valg er ofte baseret på erfaringer, eller “hvad vi plejer”, og det kan gøre det svært for kvinder eller yngre kandidater. Men det kan betyde, at talenter overses ved rekruttering og opstilling af politiske kandidater.
- Skab plads til familieliv: Lange arbejdsdage og sene aftenmøder er et stort pres på familielivet. Mere afgrænsede møder, der kan deltages i hjemmefra, og etablerede mentorordninger kan gøre en forskel.
- Støtte i mediemøllen: Kvinder mødes af langt mere kritik i politiske debatter og presse end mænd. Det kan afholde dem fra at gå ind i politik. Aftaler blandt kolleger om at støtte hinanden offentligt kan tage toppen af presset.
- Rollemodeller: Giv kvinder og unge mere plads i pressen og for eksempel på partiets Facebook og Instagram, hvor de kan vise hverdagen og de forandringer, de er med til at skabe, frem, så andre unge og kvinder har rollemodeller at spejle sig i.
Kilde: Rapporten 'Flere kvinder i politik' fra Beskæftigelsesministeriet.
- Vi kan se, at der er en kæmpe efterspørgsel på især unge kvindelige dygtige kandidater, siger han og tilføjer, at der er et stort efterslæb hos partierne i forhold til at få netop den gruppe repræsenteret på stemmesedlerne.
- Det er utroligt, at de ikke har lugtet lunten, for de har potentielt en vare, som de kunne sælge rigtigt godt af, hvis de fik flere af dem på hylderne, fastslår han.