Kommune skal finde over 100 millioner efter havneskandale: - Hvordan skal det gå min alderdom?
Ifølge ekspert er Frederikshavn Kommune nu nødsaget til at se sine budgetter igennem igen.
Det får konsekvenser for frederikshavnerne, at byens havn nu overgår til at være kommunalt styre.
Allerede i år skal Frederikshavn Kommune betale 35 millioner kroner, og i løbet af de næste 2,5 år skal der findes 120 millioner kroner.
- De bliver nødt til at genbesøge deres budgetter for de næste fire-fem år, siger Niels Dechow, der er professor hos Aalborg Universitets Business School.
Bekymringer hos borgerne
På gårsdagens pressemøde fortalte borgmester Birgit S. Hansen, at der er 35 millioner kroner i kommunekassen til havnen det første år.
- Det kan man gøre én gang, men det er dumt at tømme kassen helt. Så jeg går ud fra, at man sætter sig ned og revdurderer, hvad man gør de næste år, siger Niels Dechow.
Også hos borgerne i kommunen er der bekymringer.
- Det er jo forfærdeligt. Nu er jeg 87 år, og jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, hvordan det skal gå med min alderdom, og om der er penge til det, hvis jeg kommer på plejehjem, siger Verner Helsingfors, der er pensionist fra Frederikshavn.
Han bakkes op af Kirsten Pedersen.
- Det er jeg ked af, men vi må jo håbe, at så længe vi lever, så må vi klare os. Jeg tænker mere på fremtiden i det hele taget, siger hun til TV2 Nord.
Ifølge Niels Dechow er det svært at forudsige, hvordan borgerne i kommunen kommer til at mærke den store regning, som kommunen nu har overtaget.
- Jeg tror, det får en effekt, men det er svært at kvantificere lige nu, lyder det.
Leif Christensen bor i byen, og han er klar over, at der sandsynligvis kommer en regning.
- Der er kun ét sted, det kan komme fra, og det er fra os, der bor i kommunen.
Hvordan har du det med det?
- Jamen, hvad kan jeg gøre ved det? Jeg kan kun deltage i den gæld og så betale, så længe jeg bor her, siger Leif Christensen.
Mere direkte indflydelse
Når havnens bestyrelse officielt træder af den 15. maj er det byrådet og økonomiudvalget, som overtager styringen.
- Og det har de ikke som sådan nogle forudsætninger for.
- Nu kommer de til at sidde som kontrolorgan, men hvor de tidligere har siddet som organ, der kun kunne tage stilling til om de ville stille lånegaranti, får de nu mere direkte indflydelse på beslutninger omkring havnens udvikling, siger Niels Dechow.
Niels Dechow har et bud på, hvordan det er gået så vidt.
- Det eneste, de har skullet tage stilling til, er, om de har villet give en lånegaranti. Hvis man får at vide, at man kan trække stikket, eller man kan give en lånegaranti, og man bliver lovet en omsætning - hvem er så den byrådspolitiker, som tør sige, at nu trækker man stikket? siger Niels Dechow.
I løbet af de seneste måneder har Venstres byrådsmedlem i kommunen Jens Borup været den største kritiker af lånegarantierne, som er blevet udstedt til havnen.
VIDEO: Se TV2 Nords indslag fra 17. november 2023, hvor Jens Borup udtrykte bekymring.