Havneledelse holdt vitale informationer om økonomi skjult

Et notat om overdragelsen af Frederikshavn Havn til kommunen kaster nu lys over flere bekymrende ting. Det fremgår af notatet, som TV2 Nord er kommet i besiddelse af.

Vi spoler tiden tilbage til 28. november. 

Den nye bestyrelse for Frederikshavn Havn er samlet til deres første egentlige møde.

Her får de en status på havnens økonomiske situation fra den daværende havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen. 

Han forklarer til den nye bestyrelse, at havnen i 2023 forventede et underskud på 2,7 millioner kroner, og at man i 2024 budgetterede med overskud på 5,4 millioner kroner.

Havnedirektøren fortæller derimod ikke, at pengekassen på havnekontoret er så gabende tom, at man ikke har penge til at betale de regninger, som man har liggende. 

Se indslaget længere nede.

Det fremgår af det notat, som bestyrelsen i sidste uge afleverede til byrådet i Frederikshavn Kommune.

Kontaktede bank uden bestyrelsen var orienteret

Her fremgår det også, at administrationen på havnen samme dag som bestyrelsesmødet finder sted, har kontaktet havnens bank, Nordea, for hurtigst muligt at få frigivet 52,5 millioner kroner fra et lån, som kommunen dagen efter ventes at stille kaution for.

Heller ikke dén oplysning får den nye bestyrelse i følge notatet indsigt i. En information som ryster borgmester Birgit S. Hansen (S).

- Jeg kan i hvert fald læse, at Karsten Dybvad (bestyrelsesformand for Frederikshavn Havn, red.) påpeger det, som en af årsagerne til at havnen ikke længere er kørende, siger borgmesteren.

Hvordan kan man træffe de rigtige beslutninger, hvis man ikke har de rigtige tal?

- Det er et rigtig godt spørgsmål.

Vi ville gerne have spurgt det tidligere havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen til sagen, men han er ikke vendt tilbage på TV2 Nords henvendelse.

Af notatet fremgår det endvidere, at havnebestyrelsen først fire måneder senere - endda ved et tilfælde - finder ud af, at administrationen bag deres ryg har kontaktet Nordea.

Bestyrelsesformand: Flere kritiske sager

I notatet, som er underskrevet af bestyrelsesformand Karsten Dybvad, påpeges det også, at bestyrelsen i de seneste fem måneder har oplevet flere lignende sager.

Sager, hvor de af egen drift skulle skaffe sig den nødvendige viden om kritiske sager.

Den nye bestyrelse har på grund af den pressede økonomi opgivet at drive havnen videre.

Den afleveres nu til kommunen, fortalte Karsten Dybvad på et pressemøde i sidste uge.

Faktisk er økonomien er så anstrengt, at der de næste 2,5 år mangler 120 millioner kroner i kassen til at betale regninger, renter og afdrag på lån.

Derfor har bestyrelsen foreslået Frederikshavn Kommune at iværksætte en uvildig undersøgelse af de ledelsesmæssige beslutninger, og at man undersøger, om der er begået ulovlige handlinger.

- Det bliver godt at få afdækket, siger borgmester Birgit S. Hansen.

Bestyrelsesformand Karsten Dybvad ønsker ikke at udtale sig om notatet. 

Direktør Poul Knudsgaard skriver i et kort svar til TV2 Nord, at i lyset af beslutningen om at gennemføre en advokatundersøgelse, har han ikke kommentarer til det nævnte notat. 


Seneste nyt

fra Nordjylland