19-årige Laura går i solariet om vinteren:- Man vil gerne se godt ud

Selvom vejret er gråt udenfor, så har flere af de nordjyske unge en god kulør.

- Når der er koldt udenfor, så er det rart at ligge og slappe af, mens man bliver varmet godt igennem. 

Sådan lyder det fra 19-årige gymnasieelev på Aalborg Handelsgymnasium Turøgade Laura Drachmann Jensen, der går i solarie cirka én gang om måneden her i vinterperioden. 

På gymnasiet stemmer flere elever i, når snakken falder på, om de forbruger solariet. 

- Det er jo sjovt, og man bliver brun af det, fortæller Jeppe Jensen på 17 år, der har prøvet at være i solariet en enkelt gang. 

- Man mister lidt af ens udseende, hvis man bliver så hvid, som man gør i vintertiden, siger Johan Mark Bystrup på 17 år, som har flere klassekammerater, der går i solarie.

Og det er de ikke alene om. 

For som TV2 Nord tidligere har skrevet, går 23 procent af de 15-19-årige nu i solarie, ifølge en ny rapport om danskernes solarievaner. 

Det er en stigning i unge solariebrugere på otte procentpoint de sidste to år.

 Kulørte lamper med risici

- Det er en bekymrende udvikling, for vi ved, at solariebrug er årsag til hud- og modermærkekræft, lyder det fra seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse Brian Køster om de nye tal. 

Ifølge Kræftens Bekæmpelse mister 300 danskere hvert år livet som følge af modermærkekræft. 

Og risiciene er gymnasieeleverne i Aalborg opmærksomme på.

- Jeg ved det godt, men jeg tror ikke, det er et særlig omtalt emne, siger Jeppe Jensen. 

- Jeg undersøgte det selv, da mine veninder begyndte at gøre det, hvor jeg sagde til dem, at det ikke var særlig smart, fortæller Laura Drachmann Jensen. 

Tidlig debut 

En af de førende solariekæder er Tropic Sun, som har 17 centre i Nordjylland. De mener ikke, at de bidrager til udviklingen i unges solarievaner.

- Jeg synes, vores ansvar er oplysning, og det gør vi. Vi har skilte i alle vores centre og bokse, der oplyser om, hvordan man tager sol med omtanke, lyder det fra medejer af Tropic Sun Carina Feveile.

Undersøgelsen viser også, at hver tiende af de adspurgte besøgte solariet første gang, da de var mellem 10-13 år. 

Derfor efterlyser Kræftens Bekæmpelse og Patientforeningen Modermærkekræft politisk hjælp.

- Vi har jo selv haft nationale kampagner i mange år, og nu vi arbejder for, at Danmark kan få en 18-års aldersgrænse ligesom - praktisk talt - alle vores nabolande har, siger Brian Køster.

Men spørger man de unge selv, skal der mere end en aldersgrænse til at mindske de usunde vaner.  

- Man kunne jo bare sige til sig selv, at man stoppede i dag, og så måtte man bakse med det selvbruner, når man gerne ville være brun. Men for mange handler det jo også om et selvtillidsboost, fordi vi lever i sådan en perfekthedskultur, hvor man gerne vil se godt ud og have, at andre synes, man er pæn. Og det er man, når man er brun, lyder det fra gymnasieelev Laura Drachmann Jensen.

Se hele indslaget herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland